depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Cikkek
Hirdetés

Első hallásra - VCMG: “Ssss”

Első hallásra - VCMG: “Ssss”

A depeCHe MODE népes számú rajongótábora számára mindenképpen izgalmasan kezdődik az újesztendő. Január elején lezajlott az „ünnepélyes csapatgyűlés” a zenekar házi szerzőjének, Martin Gore-nak Santa Barbara-i otthonában, aminek eredményeként a „módosok” már most bejelölhetik a jövő év elejét, mint kedvenceik soron következő albumának legvalószínűbb megjelenési dátumát. És, hogy addig se teljenek túl nehezen a várakozás napjai, március 13-án érkezik egy sokat ígérő korong, mely legalább akkora durranás „depeses” körökben, mint amikor David Gilmour tavaly májusban beszállt Roger Waters mellé „falazni” a londoni O2 Arénában.

Már 2010 őszén azt twitterelték a madarak, hogy Vince Clarke (ex-depeCHe MODE, ex-Yazoo, Erasure) és Martin Gore (depeCHe MODE) aktív fájlcserébe kezdtek, és nem kedvenc zenéiket, vagy filmjeiket osztják meg egymással, hanem egy közös techno-albumra gyúrnak. Az első ízelítőre („Spock” EP) tavaly év végéig kellett várni, de a hallottak alaposan felbolygatták a depeCHe MODE internetes rajongói fórumait. Pro és kontra záporoztak a szakavatott vélemények, de szó nélkül senki sem tudott a VCMG névre keresztelt projekt mellett elmenni.

Néhány dolog már első hallásra kiderült Vince Clarke és Martin Gore márciusban debütáló produktumáról:
- mindketten lelkesednek a minimál-technoért, és kifinomultan értenek a kortárs elektronikus zenékhez…
- analóg szintetizátorokból, samplerekből, effektprocesszorokból egyikük házi stúdiója sem szenved hiányt…

Amit pedig a nagylemez kiszivárgott artworkje és tracklistája egyből elárult:
- a minimál zenéhez borítóként egy absztrakt, minimál kép párosul, melyet a cím („Ssss”) jelentésének egyféle visszaadásaként is felfoghatunk…
- az album szerzői kiskamaszként valószínűleg sok ’70-es évekbeli sci-fi filmet néztek, példa erre a „Zaat” (kísérletezős-szörnyes kult-film ’72-ből), vagy a „Spock” (a Star Trek sorozat legendás szereplője) című track, de említhetnénk még a „Windup Robot”-ot is, melyből biztosan megbújt egy-egy példány Vince és Martin gyerekszobájában…

A két művész pályafutását kevésbé ismerők számára furcsa lehet, hogy hogyan tud két ennyire különböző ember ilyen remekül fuzionálni úgy, hogy 3 évtizedig kis túlzással szóba sem álltak egymással. A válasz fentebb olvasható.

 

VCMG - Masks

 

A szinti-pop keresztapái tehát úgy döntöttek, hogy egy hirtelen jött ötlet apropóján elássák azt a fránya csatabárdot - amit nem is annyira ők, mint inkább a pop-sajtó ásott néhanapján elő -, és egy album erejéig kiélik közös szenvedélyüket, amire anyazenekaraik kötelékében eddig nem igazán nyílott lehetőségük. Kísérleti techno-zenéről beszélünk, ami nem mostanában szerepelt sem Vince Clarke, sem pedig Martin Gore együtteseinek a repertoárjában.

Vince utoljára talán a Yazoo bemutatkozó albumán tett tanúbizonyságot kísérletező kedvéről, és követett el merényletet a szirupos popzenén ellustult hallójáratok ellen (“I Before E Except After C”). Ezen kívül még néhány Erasure kislemez B-oldalára csempészett fel szeletelős elektro-ámokfutásokat a ’90-es évek elején („Snappy”, „Vitamin C”, „Carry On Clangers”) - persze, fogyasztható kivitelben.

A Martin nevével gyakorlatilag egybeforrt konkurens csapat, a depeCHe MODE sem tud túl sok vegytiszta techno-szerzeményt felmutatni, kivételt képez ez alól néhány B-oldalas track, mint például a „Kaleid”, a „Painkiller”, vagy a „Headstar”. Emellett Mr. Gore leginkább DJ-szettjeiben villantotta meg a kortárs minimál-zenékre való fogékonyságát.

A március 13-án napvilágot látó „Ssss” LP-n azonban fő-műsoridőben mutatják be nekünk, mitől is döglik a légy a techno-táncparketteken. Az ugyanis biztos, hogy egy magára valamit is adó elektro-DJ idén nem celebrálhat naprakész műsort e nélkül a lemez nélkül. A VCMG-féle kemény, energikus techno ugyan erőteljesen tánc-orientált, mégis legalább annyira megcélozza az agyat, mint a stroboszkópok fényében rángatózó testet. Így hát, fülessel a fejünkön is maradandó élvezetet okoz. (Az audiofil-lelkületűek a bakelit-változatot válasszák!)

 

VCMG - Ssss

 

És most fussunk végig a trackeken, egy-egy gondolat erejéig.

1. „Lowly” Tökéletes felvezetés, lassan építkező, baljós hangmontázs - remek ráhangolódás az előttünk álló órára. Lépjünk hát be Dr. Clarke és Mr. Gore zene-laboratóriumába!

2. „Zaat” Az egyik legsikerültebb kompozíció, pulzáló eszméletvesztés, az idei techno-partyk nagy kedvence lehet.

3. „Spock” A beharangozó EP. Indusztriális beütésű kísérleti techno, a Nitzer Ebb rajongótábora is elismerően bólogathat ilyen zenei alapok hallatán.

4. Hááá, ez valami vicc, ugye? A „Just Can’t Get Enough” Schizo Mixe előkerült a pincéből, és ez szolgáltatja az alapot a „Windup Robot”-nak. Egy kikacsintás a közös múlt, és a rajongók felé. Játékos űr-hangok, mintha itt menetelne a szobánkban a felhúzható robot-figura, a gyerek pedig persze, hogy kipróbál rajta minden gombot, ami hangot ad. Abszolút favorit!

5. „Bendy Bass” Egy újabb táncolható track, dübörgő basszusokkal és simogató szintetizátor-hangokkal megspékelve - benne Vince Clarke pörgős táncbetétével a „Behind The Wheel”-hez készült 2011-es remixéből, némi R2D2-s csipogással kiegészülve.

6. „Single Blip” A második EP-re szánt tétel. Ismét kicsit darkosabb vizekre evezünk, de táncolni való kedvünket mindez nem befolyásolja. Jarre-os szintetizátor-szőnyeg vegyül a szegecselős elektronikával.

7. Eszünkbe ne jusson a következő track címének („Skip This Track”) bedőlni, mert korántsem töltelék-számról van szó. Kicsit kraftwerkes, kicsit ebm-es, és egy picike depeCHe MODE is jutott bele - a „Shout”-ból vett aprócska hangminta erejéig.

8. „Aftermaths” Talán a legszigorúbb hangvételű felvétel az albumon. Fémes ütemek és csillogó űr-hangok kavalkádja. Clarke és Gore alaposan megtornáztatják a hallóidegeinket.

9. „Recycle” Éljen a Kraftwerk-féle elektronika, és a robot-zene! Imádom, ahogy felépíti magát ez a szám! És a végén még egy fricska is belefér - bravó!

10. „Flux” Talán a „leg-depesesebb” felvétel a lemezről - egy kis fém-szimfónia, azzal a tipikus Martin-féle édesbús melankóliával. Vince pedig folyamatosan pattogtatja az effekteket a háttérben.

„Ssss” - ez nagyon fáin volt! És ahogy áldott emlékű Flipper Öcsi kiabálta a Dolly Roll bakeliten: Mindjárt itt a lemez vége, tedd gyorsan az elejére!

A VCMG projekt ugyan nem több két régi játszótárs 30 év utáni egymásra találásánál, és a régi-új játékkedv felszabadult kiélésénél, de homo ludensként örömmel veszünk részt mi is akettejük játékában, és örülünk neki, hogy végre egy közös Clarke-Gore produktum is bekerül a depeCHe MODE diszkográfiába.

 

VCMG - In the Bed

 


2012.02.04. 09:53 | Janurik János | 16065 Olvasás | 5 Hozzászólás | Nyomtatás
 
 
5. Hozzászóló: vashal | Időpont: 2012.02.16. 11:32
vashal

igen, élvezet volt olvasni, és kedvet kaptam az albumhoz

 
4. Hozzászóló: kram | Időpont: 2012.02.08. 03:55

Jó cikk, tec-cikk. Köszönjük.

 
3. Hozzászóló: Screw-Jay | Időpont: 2012.02.08. 03:06
Screw-Jay

Itt az oldalon található videó segítségével belehallgattam a “Ssss”-be és határozottan tetszik, ahogy a cikk is 8-)

Nekem a trackekből nagyon lejön melyikük mit tett bele az adott darabba. Szerintem már az nagyon izgalmas, hogy Ők újra együtt. Remek!  :-)

 
2. Hozzászóló: suzy66 | Időpont: 2012.02.07. 06:07
suzy66

Köszönöm én is ezt a remek cikket, én mindenképp meg fogom szerezni a lemezt :) nem is olyan sokat kell már várni rá :)

 
1. Hozzászóló: Tharsis | Időpont: 2012.02.05. 02:34
Tharsis

Nagyszerű írás! Abszolút meghozta a kedvem az album megismeréséhez. Kár, hogy erre még várni kell egy darabig. :(

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó cikkek
FREESTATE.hu ©