depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Cikkek
Hirdetés
Covenant és De/Vision Budapesten!

Két, az itthoni szinti-pop rajongók körében is igen népszerű zenekart lát vendégül a budapesti Szikra Cool Tour House február 19-én.

Közülük az egyik a Helsingborg-i illetőségű Covenant trió. Az énekes és komponista Eskil Simonsson, a programozó és szövegíró Joakim Montelius, valamint a billentyűs Clas Nachmanson által 1989-ben létrehozott svéd csapat a Kraftwerk és a Front 242 nyomdokain haladva kívánt saját zenét gyártani.

Hogy miként is képzelték el mindezt, az 1992-ben, a Memento Materia-nál kijött Autumn Leaves című kompilációs albumon derült ki először, amin a The Replicant című felvételükkel szerepeltek.

Ugyanitt jelent meg két évvel később debütáló albumuk, a Dreams Of A Cryotank, majd a rákövetkező évben a Figurehead maxi, ami a mai napig kötelezően játszott felvétel a szcéna DJ-inek körében.

A következő LP-vel (Sequencer) németországi turnéra indultak, a Steril és a Haujobb társaságában.

Ezt követően egy EP-t (Theremin), valamint egy kislemezt (Final Man) is piacra dobtak, melyekkel az Europa című albumukra való várakozási időt akarták rajongóik számára megrövidíteni.

Az 1998. áprilisában kiadott nagylemezzel ismét lebonyolítottak egy turnét, ezúttal már - a VNV Nation mellett - headlinerként. Ugyanebben az évben jelent meg az Euro EP is, a Tension és a Go Film remixeivel.

Ezután rövid szünetet tartottak - mely alatt kiadót is váltottak -, és legközelebb ’99 végén hallattak magukról. Ekkor azonban három kislemezük is megjelent, rögtön egymás után: a Tour De Force, a Dead Stars és a Der Leiermann - utóbbi Wilhelm Müller német romantikus költő versének megzenésítése. A költemény magyarul A verklis címen olvasható, és Schubert Winterreise dalciklusában is megtalálható.

A maxik anyaga a United States Of Mind címet viselő 2000-es albumon is helyet kapott, mely limitált box set formátumban is megjelent. A Covenant ezzel a nagylemezzel már a mainstreamebb közönséget is megcélozta trip-hop, ambient, dance és drum’n’bass hatásokat felmutató zenéjével.

A soron következő turnéjukon került felvételre Synergie című live-albumuk, majd a Covenant legénysége - egész Európára kiterjedően - szétszéledt. Eskil már régebb óta Berlinben élt, Joakim Barcelonába költözött, Clas pedig számítógép-konzultánsként Helsingborg-ban időzött.

Az új Covenant-anyag 2002-ben jelent meg Northern Light címmel, melyen a svédek ismét a legjobb formájukat hozták. Már a beharangozó single is (Call The Ships To Port) a német alternatív listák (DAC) első helyén nyitott, és hetekre be is betonozta magát. Néhány fesztivál-fellépést leszámítva azonban, nem sokat lehetett élőben látni / hallani a Covenant-ot.

A svéd színekben játszó EBM-hősök 2004 őszén álltak neki a soron következő album munkálatainak, és a felvételi időszakban két oroszországi fellépést is abszolváltak.

A Skyshaper címen megjelent, 2006-os album turnéján a Rotersand-dal, és Client-tel együtt léptek színpadra. A mamut-turné legizgalmasabb pillanatait az In Transit című, egy évvel később DVD-n kiadott road movie-n dokumentálták. A koncertkörút külön érdekessége, hogy azt a klasszikus trió-felállásban kezdték, de már Clas nélkül fejezték be. Az ő helyére Daniel Myer ugrott be a Haujobb-ból.

A lassan veteránnak számító Covenant Modern Ruin című aktuális albuma is magán viseli Daniel Myer keze munkáját, és idén februárban került a boltokba, a Metropolis Records gondozásában.

Élőben pedig, február 19-én lehet őket megnézni a Szikrában!

Az este másik fellépője Németországból érkezik, a hazai rajongók körében szintén kult-státusznak örvendő De/Vision képében.

A Thomas Adam, Steffen Keth, Stefan Blender valamint Markus Ganßert nevével fémjelzett csapat története 1988-ban indult, valahonnan Darmstadt mellől. (Az eredetileg kvartettként funkcionáló bandát mára már csak Thomas és Steffen alkotja.)

Első kislemezeik (Your Hands On My Skin és Boy On The Street) még saját vállalkozásban jelentek meg, a Synthetic Product Records terjesztésében.
Igazán komoly sikert először a ‘90-es évek elején arattak a Try To Forget című single-lel, melyre már több lemezkiadó is felfigyelt, és a Camouflage is meghívta őket egy közös turnéra.

A Strange Ways kiadónál 1996-ban megjelentetett Fairyland? című LP a listák 87. helyéig is eljutott, ami egy indusztriál/szinti-pop banda esetében igen szép teljesítménynek mondható. A De/Vision rajongói bázis egyre csak nőtt, így a soron következő turnéról live-album és videó is készült.

Az 1998-as Monosex című nagylemezükön már gitárokat is hallhatunk, és más zenei hatások is felfedezhetőek a korongon. A fejlődésre való hajlandóság egy előkelő 30. helyezést eredményezett a csapatnak a chartokon.

A De/Vision karrierjének első tíz évét egy Best Of-albummal ünnepelték meg (Zehn), melynek artwork-je nem titkoltan a Depeche Mode ugyanazon évben megjelent kislemez-válogatására hajaz.

A következő De/Vision nagylemez (Void) bigbeat/breakbeat elemeket is felvonultatott, az együttes pedig “progresszív popként” definiálta megújult stílusát.

A 2001-es De/Vision album megjelenésekor Markus már nem volt az együttes tagja, távozásával megkönnyítette a címválasztást (Two). (Stefan nem sokkal a megalakulásuk után kilépett a De/Vision-ből.)

Georg Kaleve producerrel való közös munkájuk eredményeként további gitárhangok épültek be a zenéjükbe, 2003-ban már Josef Bach producerkedett a De/Vision Devolution című albumán, amivel visszakanyarodtak elektronikus gyökereikhez. Egy évvel később ismét Bach-ot találjuk a keverőpult mögött, aki egy kis techno-ízt is belecsempészett a hangzásba.

2006-ban érkezett a duóvá karcsúsult De/Vision első Best Of-ja, majd 2007-ben az Arne Schumann és Josef Bach produceri kettőssel rögzített NOOB.

2010-ben jelent meg a De/Vision eddigi utolsó munkája a Popgefahr, az együttes saját kiadójánál.

Ennek a sokat méltatott albumnak az anyaga is minden bizonnyal elhangzik a De/Vision február 19-i, budapesti koncertjén.

Covenant és De/Vision együtt a Szikra színpadán - a regisztrált Freestate olvasóknak 10 db kedvezményes árú jegyet (2990 HUF) ajánlott fel a koncertszervező Black-Head Agency! A jegyeket az első 10 hozzászólásban eziránt érdeklődő olvasó kaphatja.

Koncerthelyszín és időpont: SZIKRA COOL TOUR HOUSE (Budapest, VI. ker., Teréz krt. 62.); 2011. február 19. (szombat)

További infok: http://black-head.eu/




   
   

   

2011.02.02. 16:39 | Janurik János | 15571 Olvasás | 49 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó cikkek
Kategóriák
TOP Cikkek
Hirdetés
Hirdetés
FREESTATE.hu ©