depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Interjúk
Hirdetés
Bemutatkozik a DaMage zenekar

A zenekar hangzásvilága jelentősen eltér az eredeti Depeche Mode-étól. Az átiratokban kisebb szerepet játszanak az elektronikus hangszerek, viszont nagyobb szóhoz jutnak a klasszikus zenekari instrumentumok, úgy mint dob, gitár és basszusgitár. Természetesen egy sampler-sáv is része a produkciónak, mely kiegyensúlyozza, és teltté teszi az egyébként ütős, rockos hangzást . . .

A formáció Sárközy Zsolt Queue [q:] agyszüleménye. Queue régóta szeretett volna egy zenekart, mely Depeche Mode-ot játszik, mert kevesellte, hogy e ‘kedvence’ legjobb esetben is csak öt évente ad egy-egy koncertet. 2003 derekán fel is kereste ötletével évtizedes cimboráját, Asztalos Andrást, aki kedvesen lehülyézte és elhajtotta. András korábban zenei képzésben részesült, hangszere a gitár. Ám más zenei stílusokon nőtt fel, a Depeche Mode számára – legalábbis addig – csupán megfoghatatlan háttérzene volt.

Évekkel később merült fel a koncepció ismét egy ‘becherovkagőzös’ estén a szép emlékű Queen sörözőben. Ekkor András részegen, vonakodva belement az ügyletbe – így alakult meg a DaMage zenekar 2006. február 9-én, akkor még név nélkül.

Barátainak, üzletfeleinek, és ‘teniszpartnereinek’ terjedelmes hálóját kihasználva Queue felkereste akkori iskolatársát, Ildit (egy, az opera iránt érdeklődő énekest, aki akkor még lelkesnek tűnt), valamint Pepét, a csendes zsenit, aki korábban még nem játszott zenekarban, és autodidakta módon tanult meg dobolni. Queue akkoriban még nem volt tudatában vokális képességeinek – az első egy évben női énekesben gondolkodott, ő maga pedig amolyan háttéremberként a ‘menedzseri’ – vagy ahogy ő fogalmaz, a főkolomposi – posztot kívánta betölteni.

Illusztráció

Az első nóta, amit elpróbáltak, a Policy of Truth volt, mely a Dishwalla-féle DM-feldolgozás alapján készült el, ezután születtek sorra az ‘újabb és újabb’ dalok. A hangzásból viszont hiányzott egy élő basszusgitár, így András – aki gyakorlatilag a zenei vezető is egyben – felforgatta a WiW-et bőgős után nézve. Így akadt rá az akkoriban két éve pengetéssel foglalatoskodó Emy-re, aki később bevallotta, hogy korábbi negatív tapasztalatai miatt Andrást – saját szavait idézve – „először netes szatírnak tartotta”.

Ildinek 2006 őszén más dolga akadt (Akut disszidálhatnékja volt Hollandiába.), ezért kilépett a zenekarból, amely következésképp énekes nélkül maradt. Számos énekes(lány) megjelent a meghallgatásokon, de nem találták meg az igazit. Több hónapos kutatás után Andrásnak eszébe jutott, hogy énekelhetne akár a színpadi jelenlétet korábban már többször megtapasztalt Queue is. Ő volt az, aki a meghallgatások közepette – a zenekar tulajdonképpeni egyetlen Depeche Mode-rajongójaként – megragadta a mikrofont, hogy a zenekar tagjai ne csak úgy ‘üresben’ próbáljanak. Hangja mélyen zengő, és telt volt, akkoriban viszont még nem tudta azt tudatosan is használni. A problémát orvoslandó, András talált neki énektanárt az Interneten.

A döntés helyesnek bizonyult. Több mint újabb fél éves próbálás után, 2007. június 2-án mutatkoztak be a közönség előtt. A koncert átütő sikert aratott – részben azért, mert szinte csak ismerősök jelentek meg rajta.

A DaMage zenekar most újabb mérföldkő előtt áll. Első egész estés koncertjükre készülnek, amelyre ismerőseiken túl az értő, DM-es közönséget is sok szeretettel várják.
 
László Szarvas
 
DaMage zenekarDepeche Mode dalok élőben, nem csak Depeche Mode-rajongóknak!
 
 
Kapcsolódó hír: Remekelt a DaMage!
   
   

   

2007.12.19. 08:03 | Faith | 17004 Olvasás | 0 Hozzászólás | Nyomtatás
 

Itt még nincsenek hozzászólások.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©