depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Interjúk
Hirdetés
Bemutatkozik a DaMage zenekar

A zenekar hangzásvilága jelentősen eltér az eredeti Depeche Mode-étól. Az átiratokban kisebb szerepet játszanak az elektronikus hangszerek, viszont nagyobb szóhoz jutnak a klasszikus zenekari instrumentumok, úgy mint dob, gitár és basszusgitár. Természetesen egy sampler-sáv is része a produkciónak, mely kiegyensúlyozza, és teltté teszi az egyébként ütős, rockos hangzást . . .

A formáció Sárközy Zsolt Queue [q:] agyszüleménye. Queue régóta szeretett volna egy zenekart, mely Depeche Mode-ot játszik, mert kevesellte, hogy e ‘kedvence’ legjobb esetben is csak öt évente ad egy-egy koncertet. 2003 derekán fel is kereste ötletével évtizedes cimboráját, Asztalos Andrást, aki kedvesen lehülyézte és elhajtotta. András korábban zenei képzésben részesült, hangszere a gitár. Ám más zenei stílusokon nőtt fel, a Depeche Mode számára – legalábbis addig – csupán megfoghatatlan háttérzene volt.

Évekkel később merült fel a koncepció ismét egy ‘becherovkagőzös’ estén a szép emlékű Queen sörözőben. Ekkor András részegen, vonakodva belement az ügyletbe – így alakult meg a DaMage zenekar 2006. február 9-én, akkor még név nélkül.

Barátainak, üzletfeleinek, és ‘teniszpartnereinek’ terjedelmes hálóját kihasználva Queue felkereste akkori iskolatársát, Ildit (egy, az opera iránt érdeklődő énekest, aki akkor még lelkesnek tűnt), valamint Pepét, a csendes zsenit, aki korábban még nem játszott zenekarban, és autodidakta módon tanult meg dobolni. Queue akkoriban még nem volt tudatában vokális képességeinek – az első egy évben női énekesben gondolkodott, ő maga pedig amolyan háttéremberként a ‘menedzseri’ – vagy ahogy ő fogalmaz, a főkolomposi – posztot kívánta betölteni.

Illusztráció

Az első nóta, amit elpróbáltak, a Policy of Truth volt, mely a Dishwalla-féle DM-feldolgozás alapján készült el, ezután születtek sorra az ‘újabb és újabb’ dalok. A hangzásból viszont hiányzott egy élő basszusgitár, így András – aki gyakorlatilag a zenei vezető is egyben – felforgatta a WiW-et bőgős után nézve. Így akadt rá az akkoriban két éve pengetéssel foglalatoskodó Emy-re, aki később bevallotta, hogy korábbi negatív tapasztalatai miatt Andrást – saját szavait idézve – „először netes szatírnak tartotta”.

Ildinek 2006 őszén más dolga akadt (Akut disszidálhatnékja volt Hollandiába.), ezért kilépett a zenekarból, amely következésképp énekes nélkül maradt. Számos énekes(lány) megjelent a meghallgatásokon, de nem találták meg az igazit. Több hónapos kutatás után Andrásnak eszébe jutott, hogy énekelhetne akár a színpadi jelenlétet korábban már többször megtapasztalt Queue is. Ő volt az, aki a meghallgatások közepette – a zenekar tulajdonképpeni egyetlen Depeche Mode-rajongójaként – megragadta a mikrofont, hogy a zenekar tagjai ne csak úgy ‘üresben’ próbáljanak. Hangja mélyen zengő, és telt volt, akkoriban viszont még nem tudta azt tudatosan is használni. A problémát orvoslandó, András talált neki énektanárt az Interneten.

A döntés helyesnek bizonyult. Több mint újabb fél éves próbálás után, 2007. június 2-án mutatkoztak be a közönség előtt. A koncert átütő sikert aratott – részben azért, mert szinte csak ismerősök jelentek meg rajta.

A DaMage zenekar most újabb mérföldkő előtt áll. Első egész estés koncertjükre készülnek, amelyre ismerőseiken túl az értő, DM-es közönséget is sok szeretettel várják.
 
László Szarvas
 
DaMage zenekarDepeche Mode dalok élőben, nem csak Depeche Mode-rajongóknak!
 
 
Kapcsolódó hír: Remekelt a DaMage!




   
   

   

2007.12.19. 08:03 | Faith | 17069 Olvasás | 0 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó cikkek
Kategóriák
TOP Cikkek
Hirdetés
Hirdetés
FREESTATE.hu ©