depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Lemezkritikák
Hirdetés
Live In Milan - „Tiszta energia” - frissesség és dinamika

Precious - azaz értékes, nemes, drága…és nemkülönben törékeny, stílusos, szeszélyes, de mégis: erős az a zenei és emberi kapcsolat, amely mentén a depeCHe MODE tagjai immár 25 éve alkotnak együtt. Precious - hirdette a zenekar tizenegyedik stúdióalbumát beharangozó kislemeze tavaly, amellyel a sokadik új korszak vette kezdetét a „dM történelem”-ben. A szokottól eltérően már az anyag megjelenését megelőzően előrukkolt a csapat a részletes turnétervvel az új lemez címéből keresztelt Touring The Angel 2005/2006 néven. A fanatikus rajongótáboráról is méltán elhíresült depeCHe MODE zenészei a hűséges fanok kitartó szeretete ellenére sem gondolták volna, hogy még mindig olyan hisztériát képesek kiváltani, aminek eredményeképpen a Playing The Angel őszi megjelenésére gyakorlatilag elfogytak a turné 2006-os, európai állomásainak jegyei.

„Illusztráció”

Hosszú út vezetett eddig. Másfél évtized alatt a stílusteremtés, a korszakalkotás, a formabontó hangszerelés, a mindig újat mutatni akarás igénye mellett a privát kötelékek változása, az együttlét üressé válása, egyéni mentális problémák, alkoholizmus, drogtúladagolás, illetve meghatározó zenekari tag kiválása tette próbára a(z időközben tapasztalt férfivá érő )) 3 basildoni srácot. A motiváció azonban megmaradt és 10 évvel ezelőtt összeszedték, leporolták magukat („shake the disease” :)). Már nem a stílusteremtés a fontos, de ez nem is elvárás, ha egyszer olyan szerethető albumokat hoztak létre azóta, mint az Ultra, az Exciter, vagy a Playing The Angel - amelyek nélkül azért szegényebb lenne az a bizonyos dM történelem (még akkor is, ha sokan a 80-as évekbeli depeCHe MODE-ra, vagy a hangszerelési iskolát teremtő 93-as Songs Of Faith And Devotion-re esküsznek).

„Illusztráció”

A szeptember 25-én megjelenő Live in Milan DVD-ben sem fognak csalódni a rajongók. A forgatáshoz mindig igyekeztek más országot kiválasztani - a legutóbbi, 2001-es Exciter Tour során a csodálatos párizsi Bercy-re, idén pedig a szintén lenyűgöző milánói Forum-ra esett a választás a dupla koncert felvételének helyszínéül. A Touring The Angel látványvilágát ezúttal is Anton Corbijn álmodta meg. A holland fotóművész az 1986-os A Question Of Time klipforgatása óta van jelen a zenekar életében és nem kis szerepe volt abban, hogy Dave-ék stílusa, megjelenése óriási divathullámot indított el annak idején. Kliprendezőként mostanában ritkábban találkozhattunk a nevével, a mindenkori színpadi tervek, illetve az elmaradhatatlan háttérvetítések azonban ismét az ő ötleteit dicsérik. A színpad első látásra ezúttal is kissé puritán, de az egykori Devotional Tour-hoz hasonló monumentalitásra már jó ideje nem számíthatunk. A hangsúly viszont továbbra is a kivetítésen van. Az alapkoncepció szerint a szokásos hatásvadász, egyszerű, de érzelemgazdag, lelkekre ható, művészi Anton kisfilmek vizuális élményét lendületesebbé tették a vetítésekben eddig nem alkalmazott élőképek effektezett bevágásaival. “Tiszta energia” - mondta Blue Leach, aki ezen élő felvételek háttérvetítésbe illesztésének rendezőjeként működött közre minden egyes koncerten. Kézenfekvő volt tehát, hogy az egész koncert DVD rendezésével is megbízzák. A több mint 120 fellépés után nagyon is pontos elképzelései lehettek arról, hogy mit szeretne viszontlátni a koncertfilmen. A végeredményt látni kell.

„Illusztráció”

Alapos utómunka jellemzi az anyagot. Egy mondatban: minden eddiginél merészebb játék a színekkel, állóképek, lassítások, effektek, zoom-ok néhol szokatlan szögekből való precíz vágása. Az egész koncertre vetítve: aki ott volt legalább egy fellépésen, annak megdöbbentően nagy hatásfokkal adja vissza a film a feelinget; aki nem látta élőben, annak pedig látványos betekintést enged a vizualitás és a zene alkotta hangulatba. Szinte ott érzem magam a küzdőtéren, vagy a lelátón (mikor hol :)). Úgy tűnik, hogy a korábbi turnéktól eltérően sokkal több kameraállásból történt a felvétel, számos lehetőséget biztosítva ezzel az egyes pillanatok élvezetesebb megörökítéséhez. Jóllehet az ötletek olykor annyira magukkal ragadták a rendezőt, hogy számos dalhoz szinte önálló “videoklip” született (pl. Suffer Well, Macro), semmint koncertverzió. Tetszetősek a “közönséges” ;) képek is, pl. a 360 fokos felvétel az aréna tetejéről, vagy a Never Let Me Down Again védjegyévé vált karlengetés kezdésének mesteri elkapása.

„Illusztráció”

A zenei részét tekintve mit is mondhatnék? Ezekkel a dalokkal nagyot tévedni nem lehet. S ez egyben előnye, de hátránya is az előadásnak. Talán egyetlen negatívuma van az egész anyagnak: a setlist. Martinék nagyon a tutira mentek. Persze egyrészt ez egy szubjektív dolog, be kell látni, hogy mindenkinek nem lehet a kedvében járni, hiszen ekkora repertoárból százan százféle dallistát állítanának össze. Másrészt pedig tudomásul kell venni, hogy a legnagyobb slágerek nélkül nincs koncert, ezért is épül ennyire a kislemezekre. Mindenesetre maradjunk annyiban, hogy a záró Goodnight Lovers meghitt duettje ékes példája annak, hogy a tömegek által kevésbé ismert, nem feltétlenül slágerszámok beválogatása is óriási húzás és osztatlan siker lett volna. Ettől függetlenül kiemelkedő live verziókat hoztak össze erre a turnéra (többek között: Precious, Home, The Sinner In Me, Macro, Everything Counts), de az olyan kihagyhatatlanokhoz is sikerült egy kis pluszt csempészni, mint pl. a Walking In My Shoes, vagy a Personal Jesus. Szintén kellemes meglepetés volt, hogy az A Question Of Time ütősebb, mint valaha, jobban tetszik annál, ahogyan arra élőben emlékeztem. Hiába, azért még mindig jól működnek az örökzöldek. Sőt, még az is kiderül, hogy Andy ‘Fletch’ Fletcher önmagához képest aktív közreműködő több dalban is. A főprogram csereszámai szintén felkerültek (bonuszként - A Question Of Lust, Damaged People), ami már csak azért is örvendetes, mert így a dupla koncert egyetlen daláról sem maradunk le, arról nem beszélve, hogy Martin énekelte számokról van szó...amelyek mindig különlegesek.

„Illusztráció”

A második lemez legérdekesebb extrája a Touring The Angel dokumentumfilm, kár, hogy olyan rövid. Ezen a korongon található a többi feature is: a turnét bejelentő düsseldorfi sajtótájékoztató, a Playing The Angel EPK, valamint néhány dal háttérkivetítése.

„Illusztráció”

A rajongók számára szinte természetes, hogy minden albummal és turnéval újabb generációk csatlakoznak a “depesesek” népes táborához. Ez jót tett a laikusok által anno megbélyegzett rétegnek, hiszen a fekete ruhák nagyrészt eltűntek, abszolút felhígult a “fanság”, jól megfér egymás mellett a bakancs és a piros sportcsuka, egy a lényeg: a zene és a feeling. Aki viszont még nem rajongó, vagy nem ismeri annyira az együttest, a Live In Milan DVD segítségével magyarázatot kaphat arra, miért mozog ennyire széles skálán, javarészt 17-től 37 évesig terjedően az a korosztály, amely manapság is tombol minden hónapban a depeCHe MODE party-kon.

„Illusztráció”

A koncert dvd-ről süt a frissesség és a dinamika, s ezt jó érzés elmondani egy negyedévszázados zenekar aktuális kiadványáról. Olyan élményt kapunk, amit eddig még nem láthattunk a bandától. Az összképen természetesen nem ront, hogy a lenyűgöző eredményt “külső segítséggel”, Blue Leach rendező munkájával együtt érték el. A tagok láthatóan nem lettek fiatalabbak (ezt a DVD-n még jobban látni, mint élőben, jótékony távolságból), de ha Dave Gahan ugyanilyen jó formában lesz 4-5 év múlva, akkor “elviselünk” még egy turnét… :)   Mert ez így továbbra is nagyon rendben van. Mondhatni Precious.Kapcsolódó anyagok:

LIVE IN MILAN - Cutting The Angel
LIVE IN MILAN a mozikban!
LIVE IN MILAN - Minden, amit tudni lehet
LIVE IN MILAN - DVD ajánló
LIVE IN MILAN - DVD mustra


   
   

   

2006.09.11. 20:27 | MarK | 28944 Olvasás | 17 Hozzászólás | Nyomtatás
 
 
17. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.03.05. 15:00
EL GRECO

:: FULL CONCERT ::


  http://www.youtube.com/watch?v=22RJnQQSNJw

 
16. Hozzászóló: josef | Időpont: 2009.08.20. 10:05
josef

Már a rock am Ringes felvételnél is nagyon bosszantott,ahogy ritmusra ‘rángatják’a kamerát,zoomolnak,itt is hasonlóan idegesítő dolgokat művelnek.néha egy pillanatra sem lehet normális képet látni a szinpadról.egymásra vágva a beállitások,néha másodpercenként vágás stb…A Front Line Assembly Liwe Wired videóanyagán még elmegy ez az abszolút kapkodás,de hogy egy DM live-t ne nézhessek meg anélkül ,hogy a rendező legújjabb hóbortjával ne bosszantson fel,az már sok!Na meg hogy időnként átmegy fekete-fehérbe a szin.Egy koncertvideónál???Ez pont nem hiányzik ide,szerintem.A klipjei nagyon bejönnek Antonnak,de miért kell ez a Live in Milan-ra??A one night in paris exciter tourt imádom,de ezt nagyon elszabta ezzel a hülyeségével.Szerintem.Magánvélemény.  ;)  :)  :x

 
15. Hozzászóló: wgd | Időpont: 2009.04.25. 22:22
wgd

Találtam a neten egy ilyet:
Depeche.Mode.Touring.the.Angel.720p.x264.DD5.1-HINT
Nagyon állat!!!!

 
14. Hozzászóló: Zútika | Időpont: 2008.03.13. 20:32
Zútika

Szerintem mindkettő jó, csak mindkettő a maga módján. Számomra nagy előny, hogy a Milanon nincs pl. Freelove, Én azt a számot nagyon nem szeretem!:)
Viszont a Parison meg van Waiting for the night, ami Számomra vitathatatlanul az egyik csúcspont. Nagyon jó koncert mindkettő, ez a lényeg!

 
13. Hozzászóló: Faith [Admin] | Időpont: 2008.03.13. 20:04
Faith

Szerintem pont fordítva.  :-P

 
12. Hozzászóló: Chrome | Időpont: 2008.03.13. 19:36
Chrome

Ez a koncertfilm és setlist meg sem közelíti a One night in Paris-t! Sajnos…

 
11. Hozzászóló: darkest* | Időpont: 2007.01.04. 21:05
darkest*

igen , szeretném is de nem sikerült még letöltenem :(  :(  :[
megvan már a devoteegroup-os link de nem vágom….
és ráadás nincs is meg ismerősöknek sem, még, de már riasztottam pár embert hátha nekik sikerül, persze még én sem adom fel. ;)
/most nézem hogy a “lap alján” ott van a kedvenc kis “madaram”, tök jó!!/

 
10. Hozzászóló: Faith [Admin] | Időpont: 2007.01.04. 09:51
Faith

Ajánlom megnézni a Budapesti Koncertet is!

 
9. Hozzászóló: darkest* | Időpont: 2007.01.03. 19:17
darkest*

megmondom öszintén picit szomorú vagyok. tudnill megvan a live in bremen 2006.05.06 és összehasonlithatatlanul jobb mint a Milan… félre ne értse senki, meghalok olyan jó a Milan is, de!!
(mikor az enjoy the silenceben Dave felkonfjában: mr.Martin L
és a Gore-t már csak a közönség ü-v-ö-l-t-i ..... és a “leave in silence” Martintól….
áhh kééééész!!!! na jó itt meg van damaged people meg shele the disease…
szal azért irtam h meghalok;-)  a Milantól is, de azt a hangulatot ami a brémai koncerten van… nna jó abbahagyom az áradozást…. (nagy nehezen 8-) )
sziasztok

 
8. Hozzászóló: tomi48 | Időpont: 2006.11.25. 10:16

brutális ez a live in milan anyag. szerintem nagyon jól összekomponálták. nekem meg van az extra változat a bonus dvdvel és a bonus cdvel. nagyon jó a dts hang, jók a kameraállások, jók a számok, egyszóval tökéletes.

 
7. Hozzászóló: Zútika | Időpont: 2006.09.15. 21:36
Zútika

Jó cikk lett,gratula,az animációért is!
Egyre jobban várom,kezdem úgy érezni,h bizony még se fog eljönni olyan hamar a megjelenés napja!:-)
Nincs Somebody…ezt még túlélném,de a Leave in silence-ért tényleg kár…jó,Live in Milan,OK…azért annak nagyon örülök,h volt Rock im Park….
De ez.na,megint lehet spórolni! :-)

 
6. Hozzászóló: MarK | Időpont: 2006.09.14. 09:19
MarK

Pofás darab, köszi, hogy ezzel is feldobtad a cikket! :) (bár egyébként én egy másik 360 fokos kamerállásra gondoltam, amikor erről írtam :)).

 
5. Hozzászóló: Faith [Admin] | Időpont: 2006.09.14. 06:44
Faith

Imádom ezeket a képeket, szerintem méltón bizonyítják, hogy jól sikerült anyag a LIVE IN MILAN! Igyekeztem minnél több képet belenyomni a cikkekbe, ha már videót nem lehet kirakni, mit szóltok a kis animhez. :)

 
4. Hozzászóló: Faith [Admin] | Időpont: 2006.09.13. 20:21
Faith

Ráadásul a nyári turné sokkal látványosabbra sikerült. Viszont a DVD abszolút király lett - szerintem! Csak ne rontsák el az 5.1 mixet!

 
3. Hozzászóló: Gerike | Időpont: 2006.09.13. 20:02

;;;

 
2. Hozzászóló: MarK | Időpont: 2006.09.13. 19:38
MarK

Nem, Somebody és LIS nem lesz. Nyilván a bonus anyag akkor lehetett volna számunkra igazán extra, ha számos egyéb dal (akár még az Open Air-ek új számai) is felkerülnek, de ne felejtsük el, hogy a dvd címe Live in Milan…  :)

 
1. Hozzászóló: Gerike | Időpont: 2006.09.13. 19:07

somebody és a LIS akkor nem lesz a dvd-n semmilyen fromában?

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©