depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Lemezkritikák
Hirdetés
Wrong / Legyen ez egy fekete ünnep!

Egy barátom által ismertem meg a depeCHe MODE-ot még az 1980-as évek végén. Első hallgatásra a zenéjük olyan volt, mintha egy savanyú citromba haraptam volna. Van Halen és Def Leppard rajongók számára ez egy meglehetősen különc stílusú zene volt, olyannyira hogy kezdetben semmiféle érdeklődést nem mutattam iránta.

Mégis - csakúgy, mint a legtöbb együttes esetében, szép lassan a kedvenc zenekarom lett. Ahogy egyre többet és többet hallgattam őket, annál jobban a hatásuk alá kerültem. Évekkel később pedig már kevesebb kemény rock-ot és heavy metált hallgattam, de depeCHe MODE-ot annál inkább. A zenéjük inspirált arra, hogy magam is elkezdjek dalokat írni és hogy zenésznek álljak.

Mikor meghallgattam a banda legújabb dalát a „Wrong”-ot, úgy döntöttem, nem engedek az együttes iránti elfogultságomnak. Mégis könnyedén jöttek a dicsérő szavak és kiáltani kezdtem a világnak, ez a dal fantasztikus! Mindezt a Broadway 42-edik utca sarkán. Remélem az, aki higgadtabb vérmérséklettel rendelkezik, az képes uralkodni magán és megfelelő tárgyilagos kritikát tud majd írni róla.

De a pokolba is vele… Hadd szóljon a dicséret!

Ebben a dalban maga a sötétség kell életre, amit egy gyakran visszatérő mámoros szintetizátor dallam kísér. Egy furcsán vánszorgó ritmus adja az alapját, amely szinte tökéletes filmzenévé emeli. Számomra egy olyan éjszaka képét festi meg, amelyen mintha egy csapat divatvámpír csellengne a holdfényes éjszakában.

A „Wrong” tökéletes elegye a korai és a kései depeCHe MODE stílusnak. Mintha a „Stories of Old”-ot, vagy a „Lie To Me”-it mixelték volna össze karrierjük csúcspontjáról származó dalaikkal - úgy, mint a „Clean”, a „Walking In My Shoes” vagy az „I Feel You” kifinomult hangzásával.

Azok számára mondom, akik nem egészen vannak képben a depeCHe MODE munkásságával, a „Wrong” merőben hasonlít a Eurythmics egyik lassabb dalához a „Sweet Dreams (Are Made Of This)”-hez, és kevésbé üvöltő, mint pl. a Nine Inch NailsTerrible Lie” című szerzeménye. Szövege pedig a Pet Shop BoysIt’s A Sin” című dalszövegével vethető össze, mialatt Dr. John’sRight Place, Wrong Time” dalainak ismertető jegyeit is fel lehet fedezni benne.

A kórus része egyetlen szót tartalmaz (lehet találgatni melyiket), amelyet folyamatosan fennhangon és mechanikusan kántál a dal. Ez a szó több helyen megtalálható és a teljes szöveg egyéb részeibe is belekerült, nyomatékot adva ezzel Robert Collier híres jelmondatának - „Az ismétlés a meggyőzés eszköze!” Ez a dal a becsapás, a félrevezetés, a nem kívánt eseménysorozatok és visszautasított döntések himnusza. Érződik belőle mindaz, hogy az, amit az ember valaha tett és tenni fog… az csak rossz irányba mehet.
 
Rossz dob ütemére meneteltem
Rossz emberek gyűrűjűben,
Rossz energiát sugározva szét,
Rossz jelszavakat kántálva,
Rossz jelképeket használva:
Egy rossz meggyőződését
Egy rossz krónika rossz lapjára kerültem,
Mert rossz tanokat rosszul értelmeztem
Rosszat cselekedtem minden átkozott éjjel,
Addig játszva a zajt, míg az dallammal nem ért fel.

Szokatlanul sötét szerzemény a mai könnyen emészthető popzenei palettán. Valószínűleg nem lesz a slágerlisták élén, vagy legalábbis hosszú ideig nem hiszem, hogy első lesz. Ám azok számára, akik ma többet várnak, mint egy bugyuta szerelmes dal, vagy egy ostoba parti nóta, vagy egy újabb semmitmondó rapper szerzemény – a rapperek semmi másra nem képesek csak vagánykodni magukkal, azok számára ez a keserű szinti-pop hangzás igazi csemege lesz.

Egy biztos, én meg fogom rendelni a depeCHe MODE új albumának ’deluxe’ változatát, amely 3 CD-ét és egy DVD-ét tartalmaz majd. Hiszen „nagy tételben minden számít / Everything counts in large amounts”!
 
Azoknak ajánlom, akik szeretik: Eurythmics (1983-1984), Gary Numan (1979), Nine Inch Nails (1989, 2005-2007), Pet Shop Boys (1990)
 
Értékelés: ***** (5 csillagból 5!)
 
 
Mark Ingoldsby,  2009.02.26. - 411 Mania
   
   

   

2009.03.03. 20:09 | Cívis Target | 14669 Olvasás | 51 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Lapozás:  1 2 3 >
51. Hozzászóló: Emyke | Időpont: 2009.03.22. 19:22
Emyke

Depressziós zene? 8-) Meghallgatok bármit de a Cure inkább depisebb szerintem…

 
50. Hozzászóló: Emyke | Időpont: 2009.03.22. 19:20
Emyke

Nekem tetszik.Én most kezdek ismerkedni a Depeche zenével, mert én is(mint a cikk írója)főképp Rock zene kedvelő vagyok. Először fogom őket látni, és élőben hallani. A Wrongot meghallgattam elsőre egymás után többször is. Tetszik. 8-)

 
49. Hozzászóló: mansell | Időpont: 2009.03.08. 21:53
mansell

Én még bizok benne hogy jó lesz ez az album is,mint a többi…. :-)

 
48. Hozzászóló: Niki | Időpont: 2009.03.08. 15:02

Ide csak dícséretet ér írni! Ha valaki még nem tudná ;)
Szuper ez is, szuper…mint mindig, minden ami Depeche xxx
DM: a lelkem tárhelye :)

 
47. Hozzászóló: Claude | Időpont: 2009.03.08. 13:38

Sziasztok!

Régóta olvasgatlak benneteket. Ez a legjobb Magyar rajongói DM oldal. ;)

Wrongról: Felemás érzéseim vannak. Egyrészt örülök neki, hogy még vannak és készítenek zenéket. Jó látni, hallani őket. A Wrong sem wrong annyira. Dave éneke tetszik. A zene viszont…Megint csak ez a minimal hangzás. Sehol egy erőteljesebb gitár, sehol nincsenek vonósok. A szám túl rövid és még Dave/Martin közös vokál sincs. Igaz ugyan, hogy Martin kántálja a “too long” nem túl nehéz szöveget, de ez még nem menti meg a szám erősen közepes voltát. Hiányzik Alan. Legalább producernek felkérhették volna Ben Hillier helyett.

 
46. Hozzászóló: ildi.dm | Időpont: 2009.03.08. 07:57
ildi.dm

Elnézést,ha valakit megbántottam!Nem ez volt a szándékom!Amikor olvastam azt a hozzászólást egy cseppet kiakadtam és leírtam ami hirtelen eszembe jutott!Még egyszer sorry!!!

 
45. Hozzászóló: mönye | Időpont: 2009.03.08. 07:19

Szerintem eddig is.. :D :D :D :D :D :D :D :D

 
44. Hozzászóló: Tharsis | Időpont: 2009.03.08. 00:20
Tharsis

Belefáradtam már ebbe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar. Nem érdekel.  8-)

 
43. Hozzászóló: mönye | Időpont: 2009.03.07. 23:15

Gratulálok Tharsis! Légyszíves írd már meg nekem, hol és melyik mondatomban szóltam le???

 
42. Hozzászóló: mönye | Időpont: 2009.03.07. 23:10

Tharsis: szerintem személyeskedett, mint ahogy most TE is!  ;)

 
41. Hozzászóló: Tharsis | Időpont: 2009.03.07. 23:06
Tharsis

mönye. ildi.dm ugyanúgy kifejtette a véleményét mint droid, de ezért leszólod. Vagy a szólásszabadság ildi.dm -re nem vonatkozik?

 
40. Hozzászóló: Precious101 [Admin] | Időpont: 2009.03.07. 22:08
Precious101

Ildi.dm:

Kérlek tartsd tiszteletben mások véleményét, téged sem hurrog le mindenki, ha észrevetted!

 
39. Hozzászóló: mönye | Időpont: 2009.03.07. 21:46

Ehh..Szólásszabadság van, vagy mifene. Miért ne fejthetné ki a véleményét? Én sem értek egyet Droiddal, de elfogadom, hogy Ő így látja…Ha valakinek nem tetszik a véleménye, lapozzon. De azért leszólni bárkit is, mert más véleményen van… Szerintem pont az a jó, hogy nem egyformán gondolkodunk… ;)

 
38. Hozzászóló: ildi.dm | Időpont: 2009.03.07. 21:20
ildi.dm

Nekem is eszembe jutott,mint az elöttem szólónak,miközben olvastam,hogy nem véletlenül Droid az illető neve!Méghogy depressziós zene!Hallgasson The Cure-t ‘80-as évekből!Arra mondhatná!Meg,hogy a Little 15!Azt a számot leszólni!Imádom!Jó!Nekem ahhoz a számhoz emlékek is fűződnek,de én nem tudok róla,hogy bukott volna!Szeretem olvasni a véleményeket,jónak tartom,hogy aki akarja kinyilvánítsa!Örülök neki,ilyen sok DM-s van még mindíg!Ahogy korábban írtam valamit tudnak a FIUK,ez abból is látszik,milyen vihart kavartak!Mint a régi szép időkben!Igaz akkor nem egymás közt,mert voltunk mi a DM-sek/mi összetartottunk/,meg voltak a többiek!Akkor is WROOOOONG!!!!!

 
37. Hozzászóló: jantar | Időpont: 2009.03.07. 19:25
jantar

Annyira jó lenne, ha végre már leállnának a Mark74 félék. Írogassák máshová a megjegyzéseiket, mert egyidő után már fárasztó és unalmas az egész tingli-tanglizásuk. grrr grrr grrr :-)

 
36. Hozzászóló: Tharsis | Időpont: 2009.03.07. 19:00
Tharsis

Gratulálok Droid. Gondolom edzeni kell, hogy nap mint nap ennyi hülyeséget le tudj írni.  8-) A DM -re nem jellemző a depresszív stílus? A DM divatzene? Lesz*rod az új albumot de a koncertet várod? WTF? Ezek után legalább már tudom miért droid a neved.

 
35. Hozzászóló: Droid | Időpont: 2009.03.07. 17:20
Droid

Én igazából ezt a számot közepesnek értékelem. Nem valami nagy szám. Depressziós zene és a DM nem erről szólt sose. A Little 15 tudom hasonlítani ami nem volt egy rossz szám, de szintén depressziós egy szám volt és bukott akkorát mint az ólajtó. Akinek tetszik hallgassa nyugodtan. Én is elfogult rajongó vagyok, ha a DM-ről van szó. De azért van egy szint ami már nekem nem jön be. Pl ez.

Nekem ami nagyon nem tetszik. Hogy ilyen kampány nyilatkozatokat adnak ki mások, meg a banda is promóciós körútra indul.
Ilyen régen nem volt, mégis sikeres volt a banda.

Nekem úgy tűnik ez a zene átment divatzenébe. Mert már a Dave, Martin, Andy is a vélt sérelmekkel foglalkozik. Hogy ők nem kaptak Grammy-t, Brít Music Awardsot, nem választották be őket a Legendák Klubjába.

Tudnának ők ugyanolyan albumot csinálni színvonalilag mint az Ultra. Csak nem akarnak. Ennyi a különbség. Ez egyrészt Martin fafejű zenei irányzata, gyenge eresztésű producer és a EMI Germany nyomása miatt is van.

Sejtem ez lesz a vége ennek a hazásságnak a Mute és az EMI között.

Egyébként meglehet nézni hol van a Wrong az Itunes letöltési listákon. Másfél hete még 3 országban is listavezető volt. Most már sehol sincs az első 10-ben.
Ennyit erröl.

Tulajdonképpen ez durva most, de én le**arom az új albumot. Engem a turné érdekel csak most már.

  :-)


Légy szíves ne használj trágár kifejezéseket!
***Precious101***

 
34. Hozzászóló: Mark74 | Időpont: 2009.03.07. 12:51
Mark74

mönye!
Érdekes nekem pont azok a lemezek nem tetszenek olyan nagyon,de egyébként nincs nagy különbség a lemezek közt!
Novemberben megint lesz új lemez :D

 
33. Hozzászóló: Useless-girl | Időpont: 2009.03.07. 12:38
Useless-girl

Uselink: Nagyon tetszett amit írtál! Egyetértek! :D
Amúgy meg felesleges itt marakodni/vitázni/stb. szerintem. Örüljünk neki, hogy egyáltalán jön új album és nem szándékoznak feloszlani!
Szerintem megint sikerülni fog nekik újat mutatni (nálam már a Wronggal megtették ezt). Imádom! Még mindig! És örülök, hogy mint például a cikk írója, képes volt olyat csinálni, hogy a 42. utcánál, a Boradwayn ilyet bejátszott! Imádom az ilyen megnyilvánulásokat! :D
Tök felesleges igazából véleményeket olvasnom, mert engem még ezek sem tudnak elkedvteleníteni, én még mindig szárnyalok, és nem nagyon izgat, hogy kit miként oszt meg egy-egy új szám vagy maga az album, amíg nekem tetszik és érzem azt a felszabadító érzést, ami elfog, ha az új anyagokat hallgatom. Nem azt mondom, tudom én, hogy mindenki másképp szereti őket,  mindenkinek más a háttere, az oka, hogy miért tetszik neki egy szám vagy sem. Amíg én jól érzem magam az új anyagokkal, addig nekem teljes a világ, és nem nagyon izgat, hogy ki miként szólja meg/húzza le az “új DM-et”. Már nem a 80-as vagy a 90-es években vagyunk, ezt fel kéne már fogni. Köszönöm, és elnézést attól, akit esetleg megbántottam. Nem állt szándékomban, csak ki akartam végre mondani.

 
32. Hozzászóló: mönye | Időpont: 2009.03.07. 11:49

Nem is arra gondoltam, hogy befolyásoljon a lemezvásárlási döntéseidben!  ;)
Amúgy szerintem is klassz anyag, de messze van az Achtung Baby - Zooropa - Pop szentháromságtól! :-)

 
Lapozás:  1 2 3 >
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©