depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Hírek | Hírek
Hirdetés

depeCHe MODE Spirit, Global Spirit

depeCHe MODE Spirit – Global Spirit / Lélek – egy, az egész világra kiterjedő globális éntudat

depeCHe MODE Spirit, Global Spirit

Ízlelgetem a szavakat a számban. Ismét szokni kell, az új témaválasztást és egyben „üzenetet”, amelyet a depeCHe MODE művészetével újra át akar adni a világnak – de vajon mi lehet a cím mögött? Így, hogy még nem hallottuk az új albumot, csak rövid részleteket egyes dalokból az októberben megrendezésre került sajtótájékoztatón Milánóban (2016. október 11.) – számos kérdés felmerül a rajongóban. Bennem is. Eljászottam a gondolattal…

Mit is jelent valójában a „Lélek” szó?

Számos fogalmat takar: psziché, érzés, tudat, éntudat, amely örök és halhatatlan.

Vajon azért választotta az együttes éppen ezt a kifejezést az új album címeként, mert sokmindent bele lehet érezni, gondolni és érteni ebbe? Mindenki tudja, aki ismeri a bandát, hogy a címválasztás mindig nagyon fontos volt a zenekar számára, s mindig arra törekedtek, hogy az egyszerű, tömör, könnyen megjegyezhető, de ugyanakkor velős és ütős legyen. Az iróniát, az öniróniát meg sem említve.

 

 

Vajon mit mutatnak meg majd az új dalok? A Test a Lélek és a Szellem kapcsolatának sokszínű zenéjét?

Az egyénről, vagy az egyetemes közös összeratozásunkról – lélekbeli kötődésünkről, a háttérben meghúzódó lélekbeli kapcsolatokról, amely alapján mind egyek vagyunk? Arról, hogy jelenlegi világunk mennyire „romlott”, mennyire hagyjuk, hogy megtegyék velünk mások mindazt, amit mi magunk egyaltalán nem akarunk, vagy éppen nem szeretnénk? Mennyire vagyunk elszenvedői a jelenlegi „lélektelen világunknak”? Mennyire vagyunk mindezért mi magunk felelősek?

Vajon benne lesz-e a remény? Vagy a reményvesztettség?

Én szinte biztos vagyok benne, hogy amíg az életet a maga legszebb őszinteségében és kegyetlenségében énekli meg kedvenc zenekarunk – mint ahogyan eddig is, legalább annyira lesz a dalaikban újra egy-egy ironikus fordulat önmagunk megviccelése képpen, hogy tükröt tartva elénk – a világnak, mennyire lett személytelen, lélektelen és felgyorsult a mindennapi életünk, amelyet jelen pillanatban minden nap óráról-órára megélünk.

A legutóbbi koncertturné alkalmával, a lassú blokkban zongorakísérettel előadott „Slow” (Lassan!) című dalban, már érezni lehetett, ahogy Martin arra inti, kéri az embereket, a tömeget, hogy lassabban éljünk és élvezzük az élet szépségeit, mert e rohanó világban gyorsabban is égünk majd el. Lassabban sokkal finomabb…

 

 

Ezt a vonulatot továbbgondolva várom én az Egyetemes Lélek zenéjének megszólalását az új albumon!

De vajon az irónián kívül lesz-e benne útmutatás, hogy hogyan tudjuk megmenteni egymást és önmagunkat a minket körülvevő érzéketlenségtől és a biztos végtől? Győzedelmeskedhet-e végül az emberi, örök, egyszer és mindenkorra hallhatatlan rész, eszencia?

A fent említett rövid dalrészletekben, amelyeket előzetesként mutatott meg nekünk a csapat az októberi sajtótájékoztatón, fontos és súlyos mondatok hangzanak el e néhány másodperc alatt is!

„Where’s the revolution? Come on people you’re letting me down.”Hol marad a forradalom, emberek? Ugye nem kell csalódnom bennetek? / Cserben hagytok engem.

Nem gondolom, hogy a depeCHe MODE politikai célzattal von(na) kérdőre bennünket. Azt hiszem ez sokkal több annál – hogy stílszerű maradjak – lelki síkon értve. Éppen ellenkezőleg. E gondolat tömör velős kifejézese egyszer már megtörtént a múltban az „And then…” című dalban a „Construction time again” idején 1983-ban:

“All that we need at the start’s
Universal Revolution (That’s all!)
And if we trust in our hearts
We’ll find the solutions”

Mindaz, amire kezdetben szükségünk van,
Az egy „Egyetemes Forradalom” – semmi más!
És ha bízunk a szívünkben
Akkor megleljük majd a megoldást.

És ezért került elő újra a kalapács a képeken… csak modernebb felfogásban. Tőlünk függ akarunk-e változtatni mindezen, teszünk-e érte.

Létezik-e tehát az Egyetemes Lélek?

A depeCHE MODE jövőévi magyarországi koncertjére – 2017. május 22-ére a Groupama Arénába közel 10 nap alatt az összes jegy elfogyott.

 

 

depeCHe MODE - 2016

 
 
Suller Gábor




Ajánlott videók
1984.03.12. People Are People 2009.04.29. RTL Klub - Fókusz - Anton Corbijn Interjú 2009.09.07. Corrupt - True Blood - Promó 2009.09.25. Hole To Feed 1982.04.26. The Meaning Of Love LaserTheater - depeCHe MODE Show [Low Quality]

2016.11.14. 17:47 | Cívis Target | 36724 Olvasás | 91 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó hírek
Kategóriák
Hirdetés
FREESTATE.hu ©