depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Koncertbeszámolók
Hirdetés
Live in Granada

Idén nyáron sikerült Jani cimborámmal Andalúz nyaralásunkat akképpen időzíteni, hogy július 24-én, éppen két nappal a depesmód granadai fellépése előtt csapta oda gépmadarunkat a malagai flaszterre az Alitalia kompetens pilótája (ha már a catering überfos bírt lenni, a leszállás is hagyjon maradandó emlékeket – maradunk a Malévnál). A koncertig kettőt kellett aludni, a rendelkezésre álló köztes időt pedig a minket odakinn fogadó Steve+Réka párossal az eseményről folytatott eszmecsere és a remek tinto de verano töltötte ki, mindkettő ésszerűtlen mennyiségben.

ready to rock-Jani+Steve+Iron

A Marbella-Granada közt feszülő 160-180 km távolságot a PTA inprinting és szeánsz-szerű bömböltetése töltötte ki a Golfban, majd miután a városban tök véletlenül és kapcsiból sikerült belefutni mind a plaza de toros-ba, mind a stage truck-okba, gyorsan-gyorsan leparkoltunk. A csomagtartóban tűzforróra melegedett, de a légkondival sebtében lehűtött, az otthonról a régi szép idők kedvéért hozott kétdekás Hubertust villámgyorsan, bohóckodás nélkül bevertük, majd néhány egyéb könnyű nyári itallal lekísértük azt a közeli utcácskákban hemzsegő lokálok egyikében – és már készen is álltunk. Pár hangulatképet lőttem odakinn a tömegről, a mentősökről, a bikaviador aréna szépséges épületéről, miközben Steve a kasszánál érdeklődött a cucc után. Történt ugyanis, hogy kinti munkahelyének egy idősebb tulaja szokásos golfmeccseinek egyike alkalmával megtudta, hogy golfpartnere fia, Peter, aki zenész, éppen rengeteget turnézik egy bizonyos depeCHe MODE-dal. Steve persze – ha már adódott egy ilyen sansz – kérte, hogy ha lehet, valami VIP lehetőséget kaphasson kicsi csapatunk a koncertre. Mikor megtudtuk, hogy Peter állítólag névre szólóan küldött vmi cuccot a pénztárhoz, már backstage fotózást, interjút és egy tapas bárban elköltött közös, koncert utáni vacsorát vízionáltunk. Felfokozott és idegőrlő várakozásainkhoz képest jól semmi nem volt a kasszánál, így maradt a koncert keserű magában (ezt a csapást…).

plaza+stage truck

A Plaza de Toros de Granada, mint a képekről talán lejön, egy míves gonddal megalkotott gyönyörű épület, már maga a látvány is vizuális élvezet. Madártávlatból készült képem a világ száz csodáinak egyike, a granadai Alhambra szédítő magaslatairól lett ellőve – vagy tíz percig kerestük a város látképében a stadiont, mire megtaláltuk, huszonnyolszoros zoom és klikk. A testközeli képek pedig úgy vélem, megfelelően érzékeltetik a helyszín varázsát és exkluzivitását; aznap este kutyaszerencsés négy magyar arcnak éreztük magunkat, hogy a Touring the Angel utolsó állomásainak egyikén, ráadásul ilyen remek, színes és meleg országban, pompás környezetben élvezhetjük végig a koncertet. A bebocsátás, a kiszolgálás, a műsor előtti sör mind-mind roppant kultúráltan zajlottak, az ember nem állhatja ilyenkor automatikusan is a hazai koncertek alkalmával megélhető siralmas állapotokhoz és azokat előidéző, kis számban és sajnálatos módon permanensen felbukkanó kőparaszt kisebbséghez való feedback-et, a végeredmény most és immáron sokadjára is az: depesmódot egyszerűen nagyobb élmény külföldön látni-hallani.

...next time!

A Plaza de Toros-ban ezúttal nem volt catwalk, hiszen mint a képekből kitűnik, a koncert küzdőtere nem volt más, mint egy bikaviadal küzdőtere, melynek majdnem a felén terpeszkedett el az egyébként megszokott méretéhez képest nyilván a fentiek miatt is sokkalta kisebbre összenyomott színpad. A kintről, még a bebocsátásra várakozás idegőrlő perceiben lőtt „a gömb” című képeken látszik is, milyen kicsi a távolság az entrada general és maga a sztédzs között. Ennek magától értetődő következménye volt, hogy a lelátókon egyetlen foghíj sem volt, zsúfolásig telt az aréna, semmi monstre hepening, mint a Népstadionban, az elejétől a végéig halál családias, egyszerűen utánozhatatlan hangulat lengte körbe a közönséget. Maga a koncert a megszokott táncrend szerint gördült le a gyártószalagról, annyi különbséggel, hogy mivel számunkra itt véget ért a turné (Jani volt a befutó 5 teljesített koncerttel), ha eddig esetleg nem tettük volna meg, itt úgy nyomtuk, ahogy a csövön kifért. A 8-10. sorban kentük végig, pár kép innen készült, Réka előre jutott egész a 3. sorig, az ő képei értelemszerűen jobbak is lettek, amit remélhetőleg a sorozat vissza is ad. Történt egy bohókás dolog is: a hazai biztonsági szolgálatokkal szemben a bejárati kapunál odakint az embernek nem toltak szondát az ánuszába, hogy szúró-vágó eszközt találjanak, így a bevihető tárgyak skálája - ésszerű keretek között - gyakorlatilag a végtelen felé konvergált. És ebbe ugyanúgy beletartozott a kintről bevitt üdítő (ohne kupak, terroristák vagyunk és robbantani jöttünk), mint egy koncert alatt felfújt guminő (mindig eszembe jut: vajon ezeket melyik lyukán át kell felfújni??). Igen vicces pillanatokat szerzett ez a jó ég tudja honnan előkerült, majd kézről kézre előre adogatott pretty woman, szurkoltunk mint állat, hogy elérje a színpadot, de a rendezői árok környékén sajnálatos módon hirtelen nyoma veszett, maga a csapat pedig odafenn a jelek szerint még csak nem is észlelte ezt a pikáns, tátott szájú szexi kis látványosságot. Mindenesetre ezt se mulasztottuk rögzíteni. :) Ha jól emlékszem, a Nothing’s Impossible-e leszámítva a tracklist gyakorlatilag u.az volt, mint Budapesten június 12én; a Personal Jesus alatt a szokásos ’Uuu!’, a Photographic előtt a szokásos ’first single we’ve ever released’, az ’I feel you’ második verze közben pedig ismét csak a szokásos torokhangon üvöltés – de hát ezek azok az apró momentumok, amik nélkül már el sem tudnánk képzelni Őket.

Hangulata, környezete, az overall fíling okán zu sammen értékelve ez volt az eddigi legkülönlegesebb és legélvezetesebb DM live, amit láttam. Úgy gondolom, itt, a FREESTATE.hu-n megfelelő otthonra talál és másnak is átad valamicskét a granadai július 26-a este élményének képsorozatából összeállított válogatásunk. So see you next time! :)

Iron



 
Képgaléria: 2006.06.26 - Granada, España

[Pics by Réka, Jani & Iron]


   
   

   

2006.08.26. 15:17 | Iron | 13585 Olvasás | 3 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó cikkek
Kategóriák
TOP Cikkek
Hirdetés
Hirdetés
FREESTATE.hu ©