depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Koncertbeszámolók
Hirdetés
End of the Universe

2010. február 26-27-én kedvenc együttesünk dupla koncerttel zárta a Sounds of the Universe nagylemezhez kapcsolódó turnésorozatának téli, befejező szakaszát. Néhány éve felvett, az aktuális turné európai szakaszának folyását lekövető utazási szokásainkkal összhangban Jani cimborámmal úgy gondoltuk, a turné düsseldorfi állomásának közelében élő Zoli barátunk családlátogatását összekötve e jeles nappal személyesen ugrabugrálunk még egyet a karrierje sokadvirágzását élő együttes Universe-turnéja levezető showjának egyikén, melyre az e-bayen sikerült viszonylag kedvező árban last minute jegyet csípni.



End of the Universe
- egy turné zárszava -

End of the Universe - egy turné zárszava

Talán a képekről is látszik, hogy a két egymást követő Universe-estnek otthont adó düsseldorfi Esprit aréna már kívülről is egy meglehetősen futurisztikus, hazai mércével elképzelhetetlenül hatalmas falanszter, ahová belépve az érzés csak fokozódott.

End of the Universe - egy turné zárszava
Több emeleten számtalan büfé és italstand szolgálta ki maximális kulturáltsággal és elképesztő sebességgel a durva mennyiségű éhező-szomjazó, 10 és 50 év közti, szemnek igen kedves életkori szórásban megjelent rajongót. A hihetetlen méretű parkoló területére begördülve az elektromos táblák egyértelműen tudatták az eseményt és a haladási irányt.
End of the Universe - egy turné zárszava

A német színvonalú szervezettség számunkra némileg idegenül ható magaslatai miatt az Esprit és az azt övező infrastruktúra léptékének dacára szó szerint lehetetlen volt eltévedni: a parkolótól (5 ercsi/szgk) a nézőtérig jóindulattal is szórványos némettudásunkkal szemben igen türelmes, sárga kabátos emberek százai kalauzolták a folyamatosan hömpölygő tömeget gyakorlatilag lépésről lépésre. 

End of the Universe - egy turné zárszava

A Ponyvaregény sajtos negyedfontos történelmi alapvetése óta tudjuk, hogy külföldön járva az apró különbségek megtapasztalása talán a legszórakoztatóbb élmény. Ezt jelen esetben egyrészt a közönség soraiban cikázó, koktélos tálcával és hirdetőtáblával felszerelkezett mobil eladó lánykák jelentették, akik kb. olyan rendszerben tolták, mint ahogyan az usában egy baseballmeccsen a sorok között behajigálják a közönségnek a sós mogyorót.

End of the Universe - egy turné zárszava

A másik, ami roppantul kedvünkre való volt, a mód, ahogyan a büfében a bort árulták: a bíborszínben pompázó nedű műanyag talpas, mégis igényes pohárkákba kiporciózva, fóliával lehegesztve állt szépen sorban a látványhűtőben – kauf után egyszerűen lehántolja az ember a fóliát és voilá, fogyasztásra kész a cucc. Kíváncsiságtól hajtva éltünk is eme izgató lehetőséggel - mily’ kellemes meglepetés, kotyvalék kövidinka helyett igényes, ízletes, sivatagi szárazságú vörösbor kellemes zamata áradt szét szánkban. :)

End of the Universe - egy turné zárszava

Ami a fedett aréna belső méreteit illeti, talán érzékeltetik a képek – becslésünk alapján durván 50 ezer+ fő lehetett jelen a hepeningen, de az is lehet, hogy közelebb volt az a 60-hoz. A hely méreteire egyébként jellemző, hogy teljes értékű focimeccseknek is gond nélkül otthont ad, ami azt jelenti, hogy a teljes mértékben körbefűtött létesítményben, ahol a meccs idejére hidraulikus tepsi tolja fel a küzdőtérre a télen is gond nélkül ápolt füvet, februárban egy szál pólóban lehet nagy vígan végigüvöltözni meccset / koncertet tetszés szerint. Mintegy hatvanezer embernek, mely után a 22 ezer férőhelyes parkolóból térnek haza. Hoppá.

End of the Universe - egy turné zárszava

Egy DM koncertre már alapállásban is jellemző izgalmakon túlmenően egyéb váratlan meglepetés már nemigen akadt: a Nitzer Ebb hangulatos, a közönség zajos tetszését kiváltó remek felvezetését követően színpadra lépő DM a már ismert szett rendje alapján probléma és várostévesztő good evening nélkül, egy-két, az előadás élő jellegét csak fokozó melléütéssel is profi módon, a jelenlévők szokás szerint minden energiáját mozgósító tálalással tolta végig a cirka 2 órát.

End of the Universe - egy turné zárszava
A biztonsági őröket, bár végig árgus szemekkel figyeltek minket, baromira nem érdekelte, ha az ülőhelyeken állva buliztál - ahogyan ezt meg is tettük, később a korlátig lemerészkedve, germán testvéreinkkel együtt kiáltozva nagyokat. :)
End of the Universe - egy turné zárszava

Mondhatom, a közismert német mentalitáshoz gondolkodásunkban kötődő fegyelmezettséget meghazudtolóan küzdőtéren és ülőhelyeken állva egyaránt és egy emberként orkán módra tombolta végig a showt az összes rajongó – valószínűleg mindannyian éreztük, hogy jó pár évre most jöttünk össze e keretek között utoljára. Aprés Mode találkoztam olyan online hozzászólással is, melynek tanúsága szerint várandós kismama élvezte az őt a forgalomból jó pár évre kivonó szülés és gyermeknevelés előtti utolsó gőzkiengedés lehetőségét – érdekes egybevetés kis közösségünk hasonlóan bátor kismamáinak szerepvállalásával.

End of the Universe - egy turné zárszava

Summa summarum, az utazás összes járulékos fáradalmát feledtetni tudta a fantasztikus performance, egyértelműen igazolva, hogy még ülőjegy esetén sem menekülhet az ember a vizesre rajongott póló és reszelősre üvöltött hangszálak maradandó élményétől. A szupersztár státuszba immáron évtizedek óta besorolt zenekar 2010. február 26-án ismét bizonyította, hogy a turné kezdetét beárnyékoló nehézségek dacára, közel az ötödik ikszhez is bírják a komoly igénybevétellel járó strapát s még mindig képesek rajongók millióit saját hírnevükhöz méltán felnövő legendás elő előadással estéről estére levenni a lábukról. Pillanatnyilag rekedten, széles vigyorral a képemen nézegetem vissza az Esprit arénában lőtt néhány képet, melyek itt és most, a Freestate-en veletek megosztva, remélhetőleg visszaadják az este fülledt, toronymagasra repített bulifílingjét. :)

End of the Universe - egy turné zárszava

A remek hangulatú stúdió- és turnéidőszakot ezennel maga mögött hagyó együttes immáron feltehetően jól megérdemelt pihenését tölti. Pár év múlva pedig, ahogy eddig is, see you next time – úgy legyen. Ott lesztek? :)




   
   

   

2010.03.02. 16:14 | Iron | 13683 Olvasás | 24 Hozzászólás | Nyomtatás
 
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó cikkek
Kategóriák
TOP Cikkek
Hirdetés
Hirdetés
FREESTATE.hu ©