depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Hírek | Hírek
Hirdetés

1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz…

Az elkötelezett zenegyűjtők számára óriási értékkel bír egy olyan kiadvány, amelynek legfontosabb célja, hogy összegyűjtse, és félig-meddig katalogizálja a popzene fél évszázadának legnagyszerűbb produktumait. Az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című sikerkönyv zenei párdarabjának számító 1001 lemez… erre a feladatra vállalkozott, és – kisebb-nagyobb hiányosságokkal – el is érte célját.

A brit Robert Dimery szerkesztette vaskos kötet kilencvenfős nemzetközi szerzőbrigádjának elsődleges célja az volt, hogy egyfajta korrajzot tárjon az olvasók elé az elmúlt ötven év popzenéjéről, érintve az összes fontosabb stílust, előadót és korongot az ötvenes évektől kronológiai sorrendben haladva egészen napjainkig. A listaállítási módszerekre hiperérzékeny, flúgosabb zeneértők reklamálhatnának ugyan az összeállításból kimaradt, vagy éppen az abba érdemtelenül bekerült lemezek miatt, de el kell ismerni, hogy a szerkesztők ebből a szempontból becsületes munkát végeztek. Az igazán fontos és nagyhatású albumok és előadók szinte mind helyet kaptak a kötetben, és több olyan obskúrus lemez is képviselteti magát, amelynek létezéséről valószínűleg a legelvakultabb zenebarátok sem tudtak, s csak a könyv beszerzése után kapnak kedvet a velük való megismerkedésre. 
Sokkal inkább zavaró probléma az egységesség hiánya. Bár a fejléc minden esetben tartalmazza a fontos alapadatokat (kiadó, producer, borítóterv, játékidő), az alattuk található lemezkritikák – ahány szerző annyi módszer alapon – meglehetősen vegyes képet mutatnak. Van, aki számonként vesézi ki az albumot, míg mások inkább anekdotáznak, zenetörténeti fejtegetésbe bonyolódnak, vagy az előadó teljes karrierjét bontják ki az egy albumra jutó ezervalahányszáz betűnyi szövegben, ami túlzottan is eklektikussá teszi az összképet, és kissé megnehezíti a lemezek közti eligazodást. A filmes könyvvel ellentétben a magyar változatba hazai alkotások sajnos nem kerültek – ennek prózai magyarázatát a honi kiadást lektoráló Nótári Péter az előszóban ismerteti.
(GABO Könyvkiadó, 960 oldal, 9999 Ft)

Forrás: EST.HU  /  Képek a könyvből: KONYVNET.hu




Ajánlott videók
Martin Gore üzenete a magyar rajongóknak - 2003 Recoil - Final Tour Date - Szikra - Budapest RECOIL - SELECTED - Television Archives Nyers Mindenkinek – Personal Jesus 1998.09.15. Prága - Meet & Greet 2009.09.07. Corrupt - True Blood - Promó

2007.06.21. 02:22 | Kucced | 5387 Olvasás | 4 Hozzászólás | Nyomtatás
 
 
4. Hozzászóló: Zútika | Időpont: 2007.06.22. 11:38
Zútika

Nem tudom,azért elég húzós az ára,inkább a Pink Floydos Inside Out könyv akkor..de a The Cure-tól a Disintegration leírása tetszett.

 
3. Hozzászóló: Kucced | Időpont: 2007.06.21. 05:05
Kucced

Nem, nem, nem akartam senkit lebeszélni róla, mert jó könyv, én is egyből rábuktam, csak a stílussal kapcsoaltban voltak kifogásaim. 90%-10% a megéri/nem éri meg aránya…:)

 
2. Hozzászóló: Faith [Admin] | Időpont: 2007.06.21. 04:05
Faith

Fennt rábeszeltek, itt lebeszéltél. :)

 
1. Hozzászóló: Kucced | Időpont: 2007.06.21. 03:03
Kucced

Azért is ajánlom figyelmetekbe ezt a “kis” könyvet, mert természetesen a DM is benne van, az viszont már sokkal érdekesebb, hogy a két tárgyalt lemez a Music For The Masses és a Violator, a SOFAD-nak viszont se híre, se hamva. “Keésbé jártasak” által írottnak hat a kétszer egy oldalnyi szöveg, kevés konkrétummal, kicsit több mellébeszéléssel, érdekes jelzőkkel.
További érdekesség, hogy a Kraftwerk is szintén két lemezzel képviselteti magát (Autobahn, The Man Machine), viszont hiányoltam a szerintem legalább annyira jelentős Computer Worldöt.
A szerzők ódákat zengnek a triphopról, a hiphopról, az ambientről, az elektronikus zenékről (Barry Adamson is bekerült a könyvbe), viszont a Recoilt meg sem említik - az Unsound Methodsnak mindenképpen helye lett volna ebben a könyvben…
A fenti cikk írója az egységességet hiányolja. Én pont fordítva vagyok ezzel: talán a fordítók fazonírozták túl egyégesre a magyar szöveget, mert nem vettem észre jelentős stílusbéli különbségeket az egyes szerzők írásai között…
Sebaj, a “második résszel” (1001 film, amit…) majd vígasztalódunk…:)

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó hírek
Kategóriák
Hirdetés
FREESTATE.hu ©