depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Cikkek
Hirdetés
Making The Angel

Az újabb Remasters-részek megjelenése közti „uborkaszezon” idejére következzék ismét egy rövid dokumentumfilm szöveges változata. Szokásunkhoz híven hamarosan e film felirata is letölthető lesz, mellyel az angolul kevésbé jól beszélők számára is szeretnénk élvezhetővé tenni a pergő képkockákat. Ez a 8 perces anyag a Playing The Angel SACD/DVD-kiadásán szerepel.
A DM A STÚDIÓBANANDY FLETCHER: Idén januárban, egy kaliforniai stúdióban álltunk neki az album rögzítésének. Martin és Dave már korábban kezdtek el dolgozni, hónapok óta írták a számokat az új lemezre.DAVE GAHAN: Már az első napokban, illetve korábban is úgy éreztem, hogy félbehagytunk valamit… Klassz lemezeket készítettünk együtt, de még mindig azon vagyunk, hogy a lehető legtökéletesebb lemezt adjuk ki, még mindig ezen iparkodunk. Valamiért azt érzed, hogy még nem értél a munka végére.MARTIN GORE: Az első 5 hét alatt egyszerre 11 dalon dolgoztunk…ANDY FLETCHER: ...ami a Depeche Mode-nál világrekordnak számít…MARTIN GORE: Mire végeztünk az ötödik dallal, azt vettük észre, hogy korántsem „ahogy esik, úgy puffan”-módra dolgozgatunk…ANDY FLETCHER: Sokáig tanakodtunk, kit is kérjünk fel producernek… Ben Hillier mellett döntöttünk. Korábban nem dolgozott hozzánk hasonló zenekarokkal.


DAVE GAHAN: Tudod, nagyon gyorsan dolgozik. A stúdió levegője folyton „feszültségtől” vibrált… ...sokkal erősebben, mint a korábbi pár lemezünk elkészítésekor… Azt hiszem, pontosan kigondolta, hová is akar ilyen tempósan eljutni.


DANIEL MILLER: Az utolsó két lemez, az Ultra és az Exciter elkészítése sokkal több időt vett igénybe, s nem hiszem, hogy ez a banda javára vált. Úgy éreztem, a mostani, gyorsabb tempóból többet profitáltak. A „rohanás” több energiát és kreativitást hozott ki belőlük.


BEN HILLIER: A korábbi albumnál változatosabb lemezt akartam, egy „koszosabb”, feszesebb, dögösebb hangzásút.DAVE GAHAN: Rengeteg analóg cuccot, régi analóg szintit használ.MARTIN GORE: Azt hiszem, a mostani hangzás a régebbi időket idézi, ami elég meglepő, hiszen Ben nem egy nagy Depeche Mode-rajongó... Nem azt mondom, hogy nem szereti a zenénket, de nem tud túl sokat rólunk…


ANDY FLETCHER: „Becsüljük” is érte, hiszen fogalma sem lehetett arról, mit „várnak” tőle… Egyszerűen csak annyit mondott: „Itt vannak a dalok, döntsük el, hogy szóljanak.” Ennyi! Közben, ha akarta, akkor sem juthatott volna eszébe egy korábbi lemez hangzásvilága.


DAVE GAHAN: Martin átcuccolt a másik szobába, és nekiállt finomítgatni az első ötleteket. Hallottuk, hogyan formálódnak a dallamok. Elsőre nagyon izgalmas volt… Nem is tudom, mikor… igen, a második felvételi ciklus alatt már jól belejöttünk a dologba. Ütős dobalapokkal indítottunk. Ben odaült a dobok mögé, és adott nekik… El is neveztük Benny Bonhamnek…


BEN HILLIER: Ez lenne a versszak alatti ütem. Mint egy igazi…DAVE GAHAN: Ben így szeret dolgozni. Egyszerűen belógatott egy mikrofont a „fejünk fölé”. Vicces volt… Csak ránéztünk és már törtük is volna össze…BEN HILLIER: A Depeche Mode annyiban hasonlít más együttesekhez, hogy a felvételek megkezdésekor konkrét dalötletekkel érkeznek a stúdióba. Ilyenkor szépen ízekre szedjük a számokat, és úgy rakjuk össze őket, hogy általuk létrejöjjön az „új hangzás”, mert amikor dalokat írnak, demókat vesznek fel, marhára nem törődnek a későbbi hangzással, illetve hogy az általuk kitalált hangzás stimmel-e a többi daléval. Ők a zenei ötleteik „hangjegybe öntésével” törődnek.


DAVE GAHAN: Egy-két-há-négy, egy-két-há-négy, . egy-két-há-négy… …ugye milyen izgalmas…?BEN HILLIER: Dave a beénekléssel kezdi minden napját, ami elképesztően fárasztó munka. Bazi nagy tüdeje van…DAVE GAHAN: Mary apró kis bárányának / Hóként fehérlik gyapja, / s Mary bárhová is ment, / nyomában ott volt a báránya…MARTIN GORE: Számomra mindig rémisztően hat, ha az album egészére kell gondolnom. Megriaszt a tudat, hogy kilenc… kilenc vagy tíz dalt kell megírnom…DAVE GAHAN: Asszem, a dalok miatt Mart ugyanolyan ideges volt, mint én. Nem egy fájdalommentes élmény…


MARTIN GORE: Mindenek ellenére én sosem tartottam nagyon sötétnek a zenénket. A remény apró csírája mindig ott lapul a dalokban – ezt mindig is hangsúlyoztam. A zene keltette hangképben mindig jelen van. A mostani lemez egyik legnagyobb érdekessége az ütem: sokkal gyorsabb a legutóbbi két lemezénél – vehetjük a legutóbbi hármat, de maradjunk az utolsó kettőnél. Azért gyorsult fel a tempó, mert mostanában felcsaptam DJ-nek is, emiatt szinte „falom” a dance-lemezeket. Nem arra hajtok, hogy gyorsabban írjam a dalaimat; ez most szinte akaratlanul történt így. Bármennyire is odafigyelsz, jön magától…


DANIEL MILLER: Érdekes lemeznek találom. Mindent egybevetve nagyon szeretem a hangzását. Azt hiszem, kifejezetten erős anyagot hoztak össze, mely élő bizonytéka a bandában változatlanul meglévő zenei ötleteknek és önkifejezésnek. Napjaink jellegzetes hangzásának stílusjegyeit hordozó, remek dalok ezek…A feliratok letöltése: Making The Angel - Feliratok - Subtitles


   
   

   

2006.06.12. 08:14 | Kucced | 22504 Olvasás | 0 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Hozzászólások: Making The Angel

Itt még nincsenek hozzászólások.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©