depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Cikkek
Hirdetés
MENNYEI

Hosszú évek óta nem érintett depeCHe MODE dal még így meg, mint a HEAVEN. Gyakorlatilag, amióta kézhez kaptam körbe-körbe ezt hallgatom… over and over. Engedjétek meg, hogy a dallal kapcsolatban felmerült – szubjektív – véleményem megosszam Veletek.


depeCHe MODE - Heaven

A dalt megelőzően, a hozzám is eljutott részletek alapján, ismét szomorúan vártam az új albumot, mert azok egy SOTU 2 hangzású dalt vetítettek előre. Ez persze sokak számára jelenthetett volna jót is. Nem titkolom, hogy a SOTU és PTA albumok nem a szívem csücskei. Sok-sok remek dallal, de nagyon szegényes hangszereléssel, vagy legalábbis nem olyan kidolgozottsággal, mint azt sokan vártuk volna. Itt ki szeretném hangsúlyozni, hogy ez a személyes véleményem, és örülök, hogy a dM 3. korszaka máig fertőzi a fiatal generációkat, és hódít el sok millió hallgatót. Ma megpróbáltam mondanivalóban és rímszerkezetben is hűen tükrözni a dalt magyar nyelvre, az eredményt a dalszövegek közt olvashatjátok. Bízom benne, hogy Titeket is jobban elgondolkodtat majd ebben a formában is.

depeCHe MODE - Heaven

Amikor jött a dal, rozsdás kés döfésével talált szíven. Már az első meghallgatás után beleszerettem, aminek több oka is van. A B oldal sem rossz, de minden szinten B oldal a Heaven mennyeiségéhez képest. A végtelenül egyszerű dobritmus – mely szívdobogásként élteti a dalt – teljesen tökéletes alapot biztosít a mondanivalónak. A szívbemarkoló, remekül kiválasztott és harmonikusan vezérlő zongora hibátlan kombináció. Az ezt kiteljesítő fájdalmas Dave hang már szuperlatívuszok magasságába emeli a teljes kompozíciót. Martin vokálja libabőrösre sikerült, kreatív és telitalálat, ahogy a kedvenc gitárja és annak ide teremtett hangja is. A szólógitár és basszusgitár közös motívuma is fülbemászó, remek téma. Nem egy szimfonikus mű, nem egy mesterkélt jazz orgia, egy őszinte ballada, ami működik!

depeCHe MODE - Heaven

Meggyőződésem, hogy nagyon sokat adott a dal teljes hangzásához a jó öreg Flood. Újra vannak mélyek, telt hangzás, finom visszhanggal kísért tér. A pattogó, apró motívumokkal tűzdelt dobszekció kicsit a Wrongot idézi. Minden remekül összevág az analóg recsegő hangszereléshez. De ez a recsegés most sokkal jobban ki lett dolgozva, újra lehet hangosan hallgatni módot az autóban. A két korábbi album ilyen szempontból elvérzett a hangmérnökök kezében.

depeCHe MODE - Heaven

Aztán megjelent a videó, mely újra a képernyő elé szegezett. Dave olyan szemkontaktust teremtett, amit talán még soha nem éreztem. A személyes találkozásunk ehhez képest sehol sem volt. Kisfiamra nem erőltetem a depeCHe MODE-ot, de a Dave-bácsis videót gyakran kéri! Valószínűleg a rendező ötlete volt a videó, és hihetetlen, hogy elsőre így átérezte a mondanivalót – legalábbis azt, ami nekem ebből lejött.  Annak ellenére, hogy a dal meglehetősen vallásos témájú – ahogy az már Martinnál lenni szokott. Ismét sikerült Dave-re formázni azt, és annak megjelenítését. És akkor az én benyomásaim: A videó szándékosan túl szemcsés, kopott, fátylas, mint egy régi film – régi banda. A srácok 100%-ban önmagukat adják, szinte smink nélkül. Kicsit a bőrdzsekis kicsit a konszolidált fehér zakós, mennybe lépő Dave. A múlt és a jelen. Gyakorlatilag semmibe nem került volna a csapatnak, ha egy kis utómunka árán úgy néznek ki a fiúk, mintha a 90-es években járnánk. De nem ezt tették, és úgy gondolom szándékosan. Az eddigi legőszintébb videó a számomra legmegrendítőbb dal. Egy az egyben szembenéznek velünk: Tessék, itt vagyunk, ezek vagyunk, fogadj el!


depeCHe MODE - Heaven   
   

   

2013.02.17. 12:48 | Faith | 52133 Olvasás | 32 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Hozzászólások: MENNYEI
Lapozás:  <  1 2
12. Hozzászóló: Tharsis | Időpont: 2013.02.21. 11:28
Tharsis

cyberbob. Ebben a dalban pont annyi a DM mint a Song of Faith and Devotion bármelyik dalában.

 
11. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2013.02.21. 10:49
EL GRECO

Arsenal…nagyon vagány a “képed”  :)

 
10. Hozzászóló: Arsenal | Időpont: 2013.02.21. 10:38
Arsenal

Remélem lesz még “stúdió-szekció”....:))

 
9. Hozzászóló: lackókácska | Időpont: 2013.02.21. 09:23
lackókácska

Azt hiszem erre az írásra mondják, hogy ne ítélj korán…  :-P

 
8. Hozzászóló: cyberbob | Időpont: 2013.02.21. 00:54
cyberbob

Élmény volt olvasni ezt a pozitív hangzású cikket. Nálam sajnos egy sora sem érvényesül. Ez nálam SOTU 2. Nem fog meg, nem érint meg, nem nekem szól. Banális az egész, fantáziátlan.  Hangszerelése vicces, semmi DM-es nincsen benne Dave hangján, meg Martin gitárján kívül… Nagyon sok hiányzik már belőle, amiért anno én azt mondtam…húbazz… Nálam ez már csak szeretet és nem szerelem…

 
7. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2013.02.20. 05:45
EL GRECO

...=?    :-P

 
6. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2013.02.20. 05:43
EL GRECO

részlet a “Surrender” c. ZSENIális (b-ol)dal szövegéből… 

“A világ illúzió, távol a valóságtól,
A dolgok olyan valószerűtlenek,
A fejemben teljes zűrzavar honol,
De nem tagadhatom le, amit érzek

Nem tagadom, nagy hatással vagy rám,
A gyönyör ott lüktet már minden porcikámban,
Ez a szenvedély, ez a lángolás a szívemben?!
Megadva magam elmerülök mennyei valódban?
Igen?”

 
5. Hozzászóló: Vick | Időpont: 2013.02.19. 05:20
Vick

Engem most a studio session ami nagyon megérintett,sokkal érzékibb és ahogy nézem a klippet olyan érzésem van mintha a stúdióba ülnék velük….nem tudok róla leszakadni!  :)

 
4. Hozzászóló: Tharsis | Időpont: 2013.02.17. 15:29
Tharsis

Jó írás Faith! Örülök, hogy legalább egy dal erejéig visszanyerted a Faith -ed.  ;)

 
3. Hozzászóló: Szilaj | Időpont: 2013.02.17. 14:26
Szilaj

Már alig várom, hogy május 4.-én élőben is halljam! “Ripacs”??? Ez hülyeség az, ha valaki szenvedélyes előadó az nem jelenti azt, hogy ripacs. Én inkább úgy fogalmaznék ZSENI!  ;)
Nekem a studio session is nagyon tetszik intimebb a hangulata, mint minden studio felvételnek, remélem még lesz folytatás…

 
2. Hozzászóló: Niki | Időpont: 2013.02.17. 14:22

Köszi, jó volt olvasni (nem azért mert pozitív, bár örülök neki hogy hosszú idő után örömöd lelted bennük)

“Egy az egyben szembenéznek velünk: Tessék, itt vagyunk, ezek vagyunk, fogadj el! “

Igeeen :)))

nálam is kedvenc lett xxx

 
1. Hozzászóló: qkimuki | Időpont: 2013.02.17. 13:57
qkimuki

Teljesen egyetértek Veled.Csak én nem tudom így leírni.  :-)
Mit szólsz-szóltok a studio session-höz?
Szerintem élőben is odavág!
Dave szemkontaktusa tényleg nem semmi.Egyébként olvastam olyan véleményeket,hogy mekkora ripacs a klippben…  :[
Szerintem egyáltalán nem az! ;)

 
Lapozás:  <  1 2
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©