depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Koncertbeszámolók
Hirdetés
End of the Universe

2010. február 26-27-én kedvenc együttesünk dupla koncerttel zárta a Sounds of the Universe nagylemezhez kapcsolódó turnésorozatának téli, befejező szakaszát. Néhány éve felvett, az aktuális turné európai szakaszának folyását lekövető utazási szokásainkkal összhangban Jani cimborámmal úgy gondoltuk, a turné düsseldorfi állomásának közelében élő Zoli barátunk családlátogatását összekötve e jeles nappal személyesen ugrabugrálunk még egyet a karrierje sokadvirágzását élő együttes Universe-turnéja levezető showjának egyikén, melyre az e-bayen sikerült viszonylag kedvező árban last minute jegyet csípni.End of the Universe
- egy turné zárszava -

End of the Universe - egy turné zárszava

Talán a képekről is látszik, hogy a két egymást követő Universe-estnek otthont adó düsseldorfi Esprit aréna már kívülről is egy meglehetősen futurisztikus, hazai mércével elképzelhetetlenül hatalmas falanszter, ahová belépve az érzés csak fokozódott.

End of the Universe - egy turné zárszava
Több emeleten számtalan büfé és italstand szolgálta ki maximális kulturáltsággal és elképesztő sebességgel a durva mennyiségű éhező-szomjazó, 10 és 50 év közti, szemnek igen kedves életkori szórásban megjelent rajongót. A hihetetlen méretű parkoló területére begördülve az elektromos táblák egyértelműen tudatták az eseményt és a haladási irányt.
End of the Universe - egy turné zárszava

A német színvonalú szervezettség számunkra némileg idegenül ható magaslatai miatt az Esprit és az azt övező infrastruktúra léptékének dacára szó szerint lehetetlen volt eltévedni: a parkolótól (5 ercsi/szgk) a nézőtérig jóindulattal is szórványos némettudásunkkal szemben igen türelmes, sárga kabátos emberek százai kalauzolták a folyamatosan hömpölygő tömeget gyakorlatilag lépésről lépésre. 

End of the Universe - egy turné zárszava

A Ponyvaregény sajtos negyedfontos történelmi alapvetése óta tudjuk, hogy külföldön járva az apró különbségek megtapasztalása talán a legszórakoztatóbb élmény. Ezt jelen esetben egyrészt a közönség soraiban cikázó, koktélos tálcával és hirdetőtáblával felszerelkezett mobil eladó lánykák jelentették, akik kb. olyan rendszerben tolták, mint ahogyan az usában egy baseballmeccsen a sorok között behajigálják a közönségnek a sós mogyorót.

End of the Universe - egy turné zárszava

A másik, ami roppantul kedvünkre való volt, a mód, ahogyan a büfében a bort árulták: a bíborszínben pompázó nedű műanyag talpas, mégis igényes pohárkákba kiporciózva, fóliával lehegesztve állt szépen sorban a látványhűtőben – kauf után egyszerűen lehántolja az ember a fóliát és voilá, fogyasztásra kész a cucc. Kíváncsiságtól hajtva éltünk is eme izgató lehetőséggel - mily’ kellemes meglepetés, kotyvalék kövidinka helyett igényes, ízletes, sivatagi szárazságú vörösbor kellemes zamata áradt szét szánkban. :)

End of the Universe - egy turné zárszava

Ami a fedett aréna belső méreteit illeti, talán érzékeltetik a képek – becslésünk alapján durván 50 ezer+ fő lehetett jelen a hepeningen, de az is lehet, hogy közelebb volt az a 60-hoz. A hely méreteire egyébként jellemző, hogy teljes értékű focimeccseknek is gond nélkül otthont ad, ami azt jelenti, hogy a teljes mértékben körbefűtött létesítményben, ahol a meccs idejére hidraulikus tepsi tolja fel a küzdőtérre a télen is gond nélkül ápolt füvet, februárban egy szál pólóban lehet nagy vígan végigüvöltözni meccset / koncertet tetszés szerint. Mintegy hatvanezer embernek, mely után a 22 ezer férőhelyes parkolóból térnek haza. Hoppá.

End of the Universe - egy turné zárszava

Egy DM koncertre már alapállásban is jellemző izgalmakon túlmenően egyéb váratlan meglepetés már nemigen akadt: a Nitzer Ebb hangulatos, a közönség zajos tetszését kiváltó remek felvezetését követően színpadra lépő DM a már ismert szett rendje alapján probléma és várostévesztő good evening nélkül, egy-két, az előadás élő jellegét csak fokozó melléütéssel is profi módon, a jelenlévők szokás szerint minden energiáját mozgósító tálalással tolta végig a cirka 2 órát.

End of the Universe - egy turné zárszava
A biztonsági őröket, bár végig árgus szemekkel figyeltek minket, baromira nem érdekelte, ha az ülőhelyeken állva buliztál - ahogyan ezt meg is tettük, később a korlátig lemerészkedve, germán testvéreinkkel együtt kiáltozva nagyokat. :)
End of the Universe - egy turné zárszava

Mondhatom, a közismert német mentalitáshoz gondolkodásunkban kötődő fegyelmezettséget meghazudtolóan küzdőtéren és ülőhelyeken állva egyaránt és egy emberként orkán módra tombolta végig a showt az összes rajongó – valószínűleg mindannyian éreztük, hogy jó pár évre most jöttünk össze e keretek között utoljára. Aprés Mode találkoztam olyan online hozzászólással is, melynek tanúsága szerint várandós kismama élvezte az őt a forgalomból jó pár évre kivonó szülés és gyermeknevelés előtti utolsó gőzkiengedés lehetőségét – érdekes egybevetés kis közösségünk hasonlóan bátor kismamáinak szerepvállalásával.

End of the Universe - egy turné zárszava

Summa summarum, az utazás összes járulékos fáradalmát feledtetni tudta a fantasztikus performance, egyértelműen igazolva, hogy még ülőjegy esetén sem menekülhet az ember a vizesre rajongott póló és reszelősre üvöltött hangszálak maradandó élményétől. A szupersztár státuszba immáron évtizedek óta besorolt zenekar 2010. február 26-án ismét bizonyította, hogy a turné kezdetét beárnyékoló nehézségek dacára, közel az ötödik ikszhez is bírják a komoly igénybevétellel járó strapát s még mindig képesek rajongók millióit saját hírnevükhöz méltán felnövő legendás elő előadással estéről estére levenni a lábukról. Pillanatnyilag rekedten, széles vigyorral a képemen nézegetem vissza az Esprit arénában lőtt néhány képet, melyek itt és most, a Freestate-en veletek megosztva, remélhetőleg visszaadják az este fülledt, toronymagasra repített bulifílingjét. :)

End of the Universe - egy turné zárszava

A remek hangulatú stúdió- és turnéidőszakot ezennel maga mögött hagyó együttes immáron feltehetően jól megérdemelt pihenését tölti. Pár év múlva pedig, ahogy eddig is, see you next time – úgy legyen. Ott lesztek? :)
   
   

   

2010.03.02. 16:14 | Iron | 13894 Olvasás | 24 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Hozzászólások: End of the Universe
Lapozás:  1 2 >
24. Hozzászóló: OLI-911 | Időpont: 2010.05.26. 12:33
OLI-911

Ha meg LEHETNE valósítani ezt a kívánságomat, akkor Én egy ilyen setlistet szeretnék hallani a Mode-tól egy koncertjükön Alan-el együtt!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D
És a question of time-ot a 80-as évekbeli hangszerelésben!! :D :D :D :D


01 - world in my eyes
02 - wrong
03 - a question of time
04 - it’s no good
05 - precious
06 - walking in my shoes
07 - home
08 - behind the wheel
09 - policy of truth
10 - rush
11 - something to do
12 - clean
13 - enjoy the silence
14 - never let me down again
15 - black celebration
16 - personal Jesus
17 - stripped
18 - master and servant
19 - a question of lust
20 - peole are people
21 - photographic
22 - everything counts

 
23. Hozzászóló: Angelus | Időpont: 2010.03.13. 17:12
Angelus

Kesik, te nagyon zakkant vagy :-) Mondjuk ahogy a pincér csajt elbűvölted 2 másodperc alatt már nem is csodálkozom ezen az állításodon :D :D :-)

 
22. Hozzászóló: Useless-girl | Időpont: 2010.03.06. 16:45
Useless-girl

Jó kis beszámoló volt Iron! :D (mondjuk én egy kicsit még részleteztem volna - kiemelve esetleg a koncert alatt 1-1 számodra kiemelkedő pillanatot-, de lehet ez csak az én mániám XD)
Wow, tényleg hatalmas ez a stadion! durva! huh de végigtomboltam volna mindkét napot!!! ilyenkor nem érzek fáradtságot! :D a pestiek után is simán mentem volna másnap is pár óra alvás után :D DM adrenalin foreva! XD
Nagyon reménykedem, hogy lesz még album és turné! Akkor már én is mennék külföldre is!!!!  |-|

 
21. Hozzászóló: Niki | Időpont: 2010.03.04. 16:15

Ez jólesett.
Lola :-) Te hogy a viharba ne lennél ott, én meg azt mondom, ha az égiek is úgy akarják, akkor természetesen ott leszünk. :D

 
20. Hozzászóló: Jackal76 | Időpont: 2010.03.04. 14:51
Jackal76

De azt a konzekvenciát is levonhatjuk, hogy a hollandok is szerelmesek belém, és a törökök is:))))

 
19. Hozzászóló: sori | Időpont: 2010.03.04. 12:14
sori

Megvan! :) meg találtam :)
aztaaaaaaaaaaaaa

 
18. Hozzászóló: sori | Időpont: 2010.03.04. 12:07
sori

Nono: nem, én még nem láttam..
be tudod dobni ide a linket? :)  8-)

 
17. Hozzászóló: Judy1 | Időpont: 2010.03.04. 09:36

: )  nos hát igen
de megoldottuk, nemde?
ahogy Dave sírt !!  - potyogtak a könnyei, élőben ezt látni, nem semmi - és Mart hangja !! valami eszméletlen jó volt most ( is ) !
ha visszaemlékszem,  még mindig libabőrös vagyok : )
csodálatos élmény, örök emlék

Judy
http://www.dm-party.hu

 
16. Hozzászóló: Angelus | Időpont: 2010.03.04. 09:24
Angelus

Judy, igen, nagyon jó volt az egész út meg a koncert is, és azt hiszem mind az öten levontuk a konzekvenciát: a hollandok nem tudnak közlekedni az autópályán :) Ezt a kellemetlenséget leszámítva remek volt!

Jajj, hangom még mindig nincsen.

 
15. Hozzászóló: Judy1 | Időpont: 2010.03.04. 08:27

Csak azt tudom mondani én is, mint Angelus… csodálatosan megható volt az utolsó koncert, és az út odáig sem utolsó élmény : )
igaz Angie ?
5 en mentünk autóval, az útról és a záró koncertről találtok az oldalamon fotókat, videókat :

http://www.dm-party.hu 

Judy

 
14. Hozzászóló: Angelus | Időpont: 2010.03.03. 09:30
Angelus

Jó kis beszámoló volt :) Én a 27.-in voltam és felemelő volt az a sírás és meghatottság, ami a koncert végére kialakult.

 
13. Hozzászóló: Nono | Időpont: 2010.03.03. 08:47

Azt a videót láttátok, mikor Dave elsírja magát a Never let me down again karlengetése alatt…

 
12. Hozzászóló: pachgergo | Időpont: 2010.03.03. 07:57
pachgergo

“köszönöm”. bocs a félreírásért :[

 
11. Hozzászóló: pachgergo | Időpont: 2010.03.03. 07:56
pachgergo

Közönöm a beszámolót, nagyon élveztem :) Kár hogy véget ért a SOTU éra :( See you next time guys, már nagyon várjuk a következő turnét!

 
10. Hozzászóló: lolacska | Időpont: 2010.03.03. 06:41
lolacska

nagyon klassz, lelkes és emberi beszámoló, imádtam, hogy fanyalgás nélkül, szívből írtál. köszi!
és: MÁR HOGY A VIHARBA NE LENNÉK OTT A KÖVETKEZŐN! 2012-13-ra ide nekem az új albumot, addig mindenki nyugodtan összepakolhat egy-egy szólót is, de csak nyugiban, mert ajánlom hogy most hónapokig csak egyenek meg aludjanak mint a csecsemők. szeretet, fiúk, higher love

ezt láttátok?, édes
http://www.youtube.com/watch?v=kBzSjGHz7wE&feature=player_embedded

 
9. Hozzászóló: Jackal76 | Időpont: 2010.03.03. 02:10
Jackal76

Remek kis beszámoló szerintem is, én annyit tennék hozzá, hogy én a 27.-i koncertre értem oda többedmagammal, és nekünk kiemelt állót tudott szerezni egy kedves ismerősünk, eredeti árában, de nem volt olyan hatalmas pörgés a koncert közepéig sajnos! Persze ennek oka valószínűleg az is lehetett, hogy az ott megjelent 50 ezer ember, 90 százaléka az előző napot is végigtombolta:)
De aztán az I Feel You után már itt is volt tombolás:)
De mindent összevetve a tapasztalat ugyanaz, mint Ironnak! Aki teheti jusson el ebbe az Arénába, akár koncertre, akár más rendezvényre!

 
8. Hozzászóló: blanche | Időpont: 2010.03.02. 20:02

Nagyon jo beszamolo!! Kicsit izgalmaba keritett a ket legutobbi koncertnosztalgiam!Jo neked ! Meg kicsit lavirozhatsz az elmenyben,hisz meg friss!Mi meg veled egyutt ujraeljuk kicsit a kozelmultat.Igen,ez most kerem itt kicsit lezarult.De tenyleg,remelem lesz see you next time!!!koszi a beszamolot! ;)

 
7. Hozzászóló: Gerike | Időpont: 2010.03.02. 18:23

egyszer én is el akarok jutni az LTU arénába :)
mekkora hely jézusom :) és fedett :)

 
6. Hozzászóló: depeche@mode | Időpont: 2010.03.02. 17:56
depeche@mode

SEE YOU NEXT TIME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pihenjenek, kapjanak újult erőre és alkossanak Maguknak! Úgyse bírják ki, hogy ne osszák meg velünk!!! ;)  :-P ;)
Hogy is hagynám ki, ha bárhol a világon még egyszer színpadra állnak???!!!
Köszi a beszámolót!!! Kicsit mintha mégis ott lettem volna, ha már nem tehettem… ;;;

 
5. Hozzászóló: Zútika | Időpont: 2010.03.02. 17:46
Zútika

Még szép hogy ott!!! SEE YOU NEXT TIME!!!!
Április elején pedig: ALAN WILDER LIVE IN BUDAPEST! |-|

 
Lapozás:  1 2 >
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©