depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Koncertbeszámolók
Hirdetés
Depeche Mode koncert Párizsban

„depeCHe MODE talán nem a legunalmasabb banda, akik valaha előfordultak, de kétségtelenül afelé tartanak. Az egyetlen, amit érdemes kiemelni a nevetséges és elképzelhetetlen létezésükben, az a kifinomult és hihetetlen sikerük.”

Depeche Mode koncert Párizsban
Dave Gahan újfent kijátssza a halált és Morrissey-t
Stade de France stadion, Párizs
2009. június 27.
(****)Így fogalmazott a hosszú ideje nem létező Record Mirror magazin riportere, miután megtekintette a banda koncertjét Manchesterben, a kicsi és izzasztó Rafters clubban 1981 augusztusában. A firkász egy másik hasonlóan kedvesen rosszindulatú, a “még ahhoz is túlságosan unalmasak, hogy egyáltalán érdektelenek legyenek” jelzővel is illeti az együttest, akik ennek ellenére ekkor már két kislemezt jegyeztek. A második, a New Life, a Pac Man árkád játék hangzására és dallamára hajaz, ugyanakkor ezzel első ízben rákerülnek az angol slágerlistára. Ám senki nem gondolta volna akkoriban, legkevésbé talán a fenti savanyú tollú kritikus, - aki egyébként nem más mint az akkor 22 éves és éppen frusztrált pop lángész Steven Morrissey - hogy majdnem három évtized elteltével a depeCHe MODE akkora népszerűségnek örvend majd, hogy a párizsi Stade de France stadiont, a labdarugó világbajnokságok döntőinek és Rolling Stones koncertek helyszínét képes csurig megtölteni.

Az erős délutáni napsütéstől védett helyen, a kellemesen hűvös backstage-ben Martin Gore a csapat dalszerzője a Q Magazin felolvasását hallgatja Morrissey cinikus értekezéséről. Kínos csend következik amíg egyszer csak Gore nevetni kezd. Kacagó, csuklás-szerű ha-ha-ha, végtelen ismétlődésben. Vidámság? Irónia? Keserűség? Vagy talán csak egy molotov koktélnyi diadalittas vihogás?
 
- Akkoriban ez egy tipikus kritika volt - mondja mosolyogva Gore, a nyughatatlan szemű alacsony növésű figura, hátrafésült, göndörre robbantott szőke tincsekkel, amely elképesztően hasonlít az 1935-ben készült Frankenstein menyasszonya c. film őrült tudósára, Dr. Pretoriusra. Ahogy meséli, mialatt az együttes az új lemezét, a Sounds Of The Universe-t vette fel, kezükbe került egy doboz tele régi újságcikkel és kivágásokkal, amiket Dave volt felesége gyűjtögetett valamikor.
- Azokban a cikkekben szinte ugyanezek a sorok szerepeltek. Mindegy egyes cikk lesújtó volt ránk nézve. De feltételezem, akkoriban tényleg eléggé borzasztóak voltunk.

Ahogy a depeCHe MODE átalakult, - Gore fogalmazásában - a “négy basildoni srác, akik kétségbeesve próbálnak elektronikus zenét csinálni” bandából a stadionokat megtöltő európai félistenekké, az az egyik legkülönösebb átváltozás a brit popzene életében. Az eredeti dalszerző elhíresült lépéssel vált ki a bandából, hogy megalakítsa a Yazoo-t, röviddel az 1981-es Just Can’t Get Enough megjelenése után, amely egyébként még mindig az egyik legtöbbet letöltött daluk az iTunes-on. Amikor Gore átvette a dalszerzési feladatokat, a prüntyögő depeCHe MODE a dalgyártásban egy sötét, borongós, sallangmentes pop noir-ba tért át, ami sokkal inkább a 30-as évek Berlinét idézi, mint a 80-as évek Basildonját. Ráadásul mindez Európában történik, ahol az új felállású depeCHe MODE a legnagyobb és a legelkötelezettebb rajongótábort szerzi meg magának olyan emlékezetes szintetizátor darabokkal, mint az Everything Counts vagy a People Are People, megelőzve az amerikai áttörésüket, amit aztán majd az utókor számára az 1989-es koncert filmjük, a 101 örökít. DA Pennebaker által rendezett film 80 ezer hisztérikus Mode rajongóval precedens értékűvé válik és 20 évvel később még mindig az. Ahogy a hűséges rajongók gyülekeznek a Stade de France lelátóira, a párás levegő megtelik várakozás izgalmával; nem csak esemény, hanem egy nagy család gyülekezete. - Jókis látvány, ugye? - vigyorog Gore.

Meglehet, Morrissey még mindig a depeCHe MODE “meglepően unalmas” zenéjén gondolkodik vagy nem, talán még ő is elismerné, hogy a banda története minden csak nem unalmas.

Gahan heroin függőségen esett át és közismert módon 2 percig halott volt 1996-ban, miután túladagolta magát és újjá kellett éleszteni. A billentyűs Andy Fletchernek ugyancsak kijárt, amikor idegösszeomlással az 1990-es világ körüli turnéjuk során (sic!) a The Priory rehabilitációs intézetben kötött ki. Az egykoron alkoholista Gore pedig már 3 éve józan, a piát pedig fitness diétára és kényszeres eBay-ezésre cserélte.
 
- Elérkeztem addig a pontig, amikor a dolog kezelése kifolyt az irányításom alól. - mondja. - Egyszerűen abba kellett hagynom. Elérkezel abba korba, amikor az ivás előnyeit jócskán felülírják a rendszeres másnaposságok. Ha most alaposan berugnék, annak egész hétre való következményei volnának.

Jóllehet, a banda démonai már lakatra vannak zárba, a drámai események nem szűnnek. 2009 május 12-én a Tour Of The Universe turné Athéni állomásán Gahan rosszul lett közvetlenül a koncert kezdete előtti pillanatokban. Kórházba szállítás után gyomorhurutot diagnosztizáltak nála. További vizsgálatok során az orvos CT vizsgálatot is végzett. Az a kis árnyék, amit Dave hólyagján kimutattak, egy kialakulóban levő tumor volt, amit aztán azonnal el is távolítottak.
 
- Azt hiszem erre az eseményre úgy kell tekintenünk, mint egy csodára, hogy gyomorhurutja lett. - mondja Gore. - Máskülönben turnéznánk egy évig, mialatt Dave-nek még mindig megvolna a tumorja. Az is csoda, hogy az orvos alaposabban is megvizsgálta. Ez más esetben nem történik meg. Nagyon szerencsések voltunk.

Az, hogy Gahan ismét eltáncolt a kaszás elöl, sokat elárul arról izgatott figuráról, aki a koncerteken a rock istenek izzasztó karikatúráját testesíti meg. Talán ez történik, amikor az önpusztítás a végletekig fajul. Peckesen vonaglasz a mellényedben vagy éppen meztelen felsőtesttel, mint Michael Hutchence, noha a szexuális karizmád sokkal inkább Michael Barrymore-ra hajaz (brit komikus és televíziós műsorvezető). Azt hiszed, hogy Elvis vagy, miközben minden arcmozdulatod elárulja, hogy essexi vagy. De legalább ott van a hang. Az a félelemtől üvöltő, agonizáló hang, ami a Wrong indusztriális hangzását végigkíséri és olyan, mint egy orwelli dorgálás. És amitől a madarak pánikszerűen elrepülnek a stadionból, az a rajongói kedvenc Fly On The Windscreen. “Death is everywhere,” üvölti az az ember, aki közelebb volt a halálhoz, mint bármelyikünk. Több tízezer ember énekli vele együtt. A látványba és a hangzásba az ember térde is beleremeg.

Ahova Gahan gótikus étoszt szállít, oda Gore érzelmeket visz. Megragadja a mikrofont és a depeCHe MODE-hoz képest egzotikus hangzású Little Soul előadásába fog, hangja jóval emberibben szólal meg a Mode hideg és kegyetlen repertoárjához képest. A Walking In My Shoes és az In Your Room fagyos robbanásában még több szenvedéses agónia hallatszik, dalok, amelyekre megesküdnél, hogy büntetésnek szánták - egyfajta megbánás-szerű, önmarcangoló popzenei darabok, ugyanakkor éppen ellenkező hatásuk volt a hatalmas gyülekezet előtt. És ha van olyan dolog, amihez a depeCHe MODE sokkal jobban ért, mint bármelyik együttes, az a tömeg manipulásása. Már teljesen besötétedik, amikor megszólal az I Feel You és az egész stadion egyszerre mozdul a pengetésre. Az Enjoy The Silence, a táncaparkettet betöltő és a bánatot diszkóütemmel megtöltő melankolikus hangulata átcsap egyszerre ringó extázissá. Mind közül a legfantasztikusabb, a heroikus germán eposzokat idéző 1987-es Never Let Me Down Again, ami ennyi év után szinte viccet csinál abból a tényből, hogy a dal egykoron mindössze a 22. helyig jutott az angol slágerlistán. Ha éppen most ejtettek volna ide a Mongó bolygóról és tanúja lennél, ahogy 100 ezer vagy még több kar metronóm szerű szinkronban leng, feltételeznéd, hogy talán ez az legismertebb dal az emberiség történelmében. Egészen addig, amíg megvárod a ráadást, hogy lásd ahogy Szent Dave gospellt énekel Gore gitározására. Utoljára akkor volt ekkora őrület a párizsi Stade de France stadionban, amikor Franciaország megverte Brazíliát 3-0-ra.

Az aftershow egy kis basildoni hangulatot csempész Párizs távolabbi részeibe, köszönhetően a busznyi barátnak és családtagnak, akik segítenek elfogyasztani a sajtgolyókat, kolbászkákat és az asztali bort. Gore igazán elégedettnek látszik, hátba veregetést osztogat bőrdzsekiben és T.Rex pólóban.
 
- Sokkal jobban érezzük magunkat az együttesben - mondja és látni a szemén, hogy valóban így gondolja. - A közönség elképesztő volt. Mindenki elégedettnek tűnt. Ez a fontos.

A nosztagiázás kedvéért a Q Magazin felajánlja Gore-nak az ominózus Morrissey cikket az együttes nemrégiben megtalált régi újságcikkeket tartalmazó gyűjteménye számára, a régmúlt idők mementója jeléül. Gore úgy nézi feszülten a darab papírt, mintha annak érintése fizikai sorvadás esetleges bekövetkezésével fenyegetne.
- Nem - mondja nevetve remegő hangon. - Tartsd meg!
De amikor elérkezik az idő, hogy megvalljam, miszerint a mai este nyilvánvalóan nem azt bizonyítja, hogy a depeCHe MODE a legunalmasabb banda, akik valaha előfordultak, ő már megfordult és ott is hagyott.
 
Simon Goddard
 
Q Magazin
September 2009
p. 142-143.
 
(Megjegyzés: A szerző ismert Morrissey és The Smiths biográfus, számos könyvet és cikket írt a témában.)


   
   

   

2009.08.19. 06:36 | Aspasia | 143401 Olvasás | 1651 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Lapozás:  <  1 2 3 4 5 >  Utolsó »
1611. Hozzászóló: Onix | Időpont: 2009.10.12. 07:57
Onix

Számottevő előrelépés akkor lenne,hogyha Faith is az ügy mellé állna!
Mi mit tudnánk ez ügyben még tenni azon kívül,hogy híreszteljük mindenfelé?!Nem értelek.

 
1610. Hozzászóló: Onix | Időpont: 2009.10.12. 07:55
Onix

Üdv’ Soulbrother!
Nem halt el a dolog,mindeki terjeszti aholés ahogyan tudja,de szerintem itt egymás között már kitárgyaltuk a “hadműveletet”!

 
1609. Hozzászóló: soulbrother | Időpont: 2009.10.12. 07:47

ja és bocs az elírásokért, csak begyulladt az egyik kézfejem….
:-)

 
1608. Hozzászóló: soulbrother | Időpont: 2009.10.12. 07:46

Kicsit csalódtam..

Nemrég feldobtunk itt 1-2 ötletet, mindenki azt mondta: pazar, menjen a dolog.
Írtam Faith-nek is, no válasz eddig, és itt is elhalt a dolog.
Részemről kiszálltam itt a dolog szervezéséből, nem látom értelmét, hacsak nem lesz valami értelmezhető előrelépés.

Más, belföld:
olyat nem lehet, hogy külön helyen lehessen gyermekek fényképéről, esküvőkről, pszichiáterekről, vagy bármi másról beszélgetni? Mert az tök jó, hogy így épüle egy közödsség, de ennek mi köze a DM párizsi koncertjéhez?!
Ha valaki ide feltéved mint új felhasználó v érdeklődő, szerintem “megijed”.

Vélemény?

 
1607. Hozzászóló: vica | Időpont: 2009.10.12. 07:29
vica

Oké Angie.Mindenesetre van elképzelésem milyen álom lehet.Dave-es ráadásul romantikus….hm…. :-)

 
1606. Hozzászóló: Angelus | Időpont: 2009.10.12. 07:19
Angelus

Vica, este elmesélem :-P

Onix, igen a Yahoos címemre jöhet :-) 25 megáig tud file-t fogadni, szóval nem kell a képet átméretezni csak simán csatold és küld el, a többit majd megcsinálom :)

 
1605. Hozzászóló: Onix | Időpont: 2009.10.12. 07:13
Onix

Vica,nem tudom,mikor diplomázik,de gondolom május-június környékén.
Angie először még valahogyan fel kell varázsolnom otthon a rajzot a gépre.Szkennelni nem tudok,szóval fotózás lesz belőle.Amúgy a yahoo-s címedre mehet?/ami az iwiw-en is fönt van/

 
1604. Hozzászóló: vica | Időpont: 2009.10.12. 07:02
vica

Angie meséld már el azt a romantikus álmot. :-)

 
1603. Hozzászóló: Angelus | Időpont: 2009.10.12. 07:01
Angelus

Onix, várom a méled :) Fél 2 felé el kell mennem, de ha este hazaértem, akkor első dolgom lesz kitenni ide ;)

 
1602. Hozzászóló: Angelus | Időpont: 2009.10.12. 06:59
Angelus

Onix, Pesten is szakad az eső, bezzeg tegnap sütött a nap, amikor jöttem fel kocsival. Hogy miért nem tud ma is sütni azt nem tom, de már egyszer eláztam ma, pedig csak a kb. 800 méterre lévő Eurocenterbe mentem át kajálni. :S Na mind1… utálom az esőt!

Viszont a koncerten milyen jól esett :) De az nyári koncert volt, jól is esett a hűsítés fentről! De ez a mostani, fúj…

Koronás medál? Tök jó :) Majd egy pm-et nekem is nyomjatok ha már van valami ékszer ügyben, mert most nem mindig vagyok itt, vagy ha itt vagyok, akkor nem mindig van netem. :(

Hát én nagyon romantikusat álmodtam egyszer Dave-ről, és sajnos azt az álmot sosem sikerül megismételni, pedig olyan szép volt!  8-)

 
1601. Hozzászóló: vica | Időpont: 2009.10.12. 06:56
vica

Oké.Akkor sok sikert Krisztinek a vizsgákhoz.Egyébként mikor végez?Ja köszi neki,hogy a sok dolga mellett még mi medálunkkal is foglalkozik.Meg neked is köszi Onix.Különben ha januárba lesz kész akkor én megajándékozom vele magam szülinapomra. :-)

 
1600. Hozzászóló: Onix | Időpont: 2009.10.12. 06:51
Onix

Kriszti jelenleg végzős az iparművészeti egyetemen és a második félévben már teljesen a diplomamunkájával lesz elfoglalva.Ebbe az első félévbe még a koronákat bele tudja sűríteni,de mást nem.Viszont diploma után szerintem szívesen vállal melót,szóval ha aktuális lesz,akit érdekel megadom Kriszti elérhetőségeit és onnantól tiétek a pálya.

 
1599. Hozzászóló: vica | Időpont: 2009.10.12. 06:45
vica

Uh arra befizetnék ha láthatnám,hogy együtt buliztok. :-) Majd meséljétek ám el milyen volt.

Egyébként ha a barátnőd ennyire elfoglalt akkor én már félve kérdezem meg,hogy ha valakinek lenne a közös jelképünkön kívül más amit személyesen magának szeretne elkészíttetni az lehetséges lenne-e? :)

 
1598. Hozzászóló: Onix | Időpont: 2009.10.12. 06:36
Onix

Vica,még nem találkoztunk.Mikor én elkezdtem a helyi DM klubba járni,ő még nem járt,most meg én nem igen jutok el bulizni.De evileg ha 31.-én odaérek klubba,akkor bulizunk egyet. :)

 
1597. Hozzászóló: vica | Időpont: 2009.10.12. 06:30
vica

Most jut eszembe Onix ti egy városba laktok Mode-al.Találkoztatok már személyesen? :)

 
1596. Hozzászóló: vica | Időpont: 2009.10.12. 06:28
vica

Köszi Onix.Birom ahogy elmagyaráztad,hogy fog kinézni a mi kis egyenmedálunk.Tök kíváncsi vagyok a rajzodra.

 
1595. Hozzászóló: Onix | Időpont: 2009.10.12. 05:52
Onix

Beszéltem Krisztivel.Nagyon el van havazva az egyetem miatt,meg sok a melója is,de megpróbálja januárra elkészíteni.Árat majd akkor mond,ha látja a rajzot/anyagszükséglet stb./.Egyszerű lap medálra gondoltam,méreteit tekintve:korona alsó része 12mm,felfelé kissé kiszélesedik,ott 17mm,magassága 6mm,(erre rájön még az a rész ahol átfűzöd a láncot/szaknyelven kylon/).Arra gondoltam,mivel a “Tour of the Universe” hozta össze a kis fekete sereget a pálcikás DM betütípus lenne belevésve és az antikolva lenne/fekete,mint a violator rózsás ékszereken/. Amit most rajzoltam egész jónak tűnik.De egyszerű,szóval nehogy valami csúcs tervrajzra számítsatok.Szerintem majd Angelusnak elküldöm és kiteszi ide.

 
1594. Hozzászóló: Onix | Időpont: 2009.10.12. 05:37
Onix

Szegény Petra! :( Újabb gyógypuszi!
Amúgy nálunk is a családtagok kezdenek nagyon taknyosodni.Párom is.És ha a pasik náthásak…azt hiszem nem kell részleteznem,mennyire oda vannak…

 
1593. Hozzászóló: Useless-girl | Időpont: 2009.10.12. 05:10
Useless-girl

Angie: szegény pasas! Azért sajnálom, mert nem volt rossz hangja, már amennyire emlékszem.

Huh csajok, érdekes álmok. :D
Onix: durva ez a Halo-s!!! Ja és kivi leszek a terveidre! Majd muti ha kész van! :D

Na megyek előadásra… :S (Délután meg holnapra egy hülye prezentációt kell csinálnom. Jajjj de nincs kedvem!)

 
1592. Hozzászóló: vica | Időpont: 2009.10.12. 05:00
vica

Sziasztok!

Csajok micsoda álmok.Nekem is volt DM-mel kapcsolatos álmom.Dedikálni jöttek a SOTU-t abba a kis városba ahol születtem és emlékszem álmomban majdnem eldobtam magam az örömtől.
Edóka a barátnődnek nincs izlése.Méghogy Dave nyeszlett…ilyet…
Onix:éppen most jöttünk meg az orvostól mert nem javult a Petra hétvégén.

 
Lapozás:  <  1 2 3 4 5 >  Utolsó »
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©