depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Cikkek
Hirdetés

Another Strange Hour in Budapest / Exkluzív interjú Alan Wilderrel

Another Strange Hour in Budapest / Exkluzív interjú Alan Wilderrel

2012. szeptember 28-án ismét Budapestre érkezik Alan Wilder, a Recoil szülőatyja. A látogatás apropóját ezúttal az itt készült, A Strange Hour in Budapest című koncertfilm bemutatója adja, melyet Herkó Attila jegyez. A dupla vetítés helyszíne a Toldi Mozi – jegyek a 18 órás előadásra még korlátozott számban kaphatók.

A mozis vendégszereplés előtt Janurik János készített exkluzív interjút Alan Wilderrel, melyet elsőként a Freestate-en olvashattok!

Első Blu-ray kiadványod idén nyáron kerülhetett a rajongók polcaira, mely a 2010 decemberében, a Szikrában rögzített budapesti Recoil koncertet tartalmazza. Most először láthatunk téged a képernyőn, az Anton Corbijn rendezte Devotional (1993) óta. A színpadi fények azonban ezúttal egyedül rád irányulnak. Mik voltak az első benyomásaid, mikor visszanézted magadat ezen a felvételen?

“Bár a karrierem során számtalanszor viszontláttam már magamat, nem mondhatnám, hogy ezek túl kellemes pillanatok lettek volna. A ’Selected Events Tour’ több részlete is felbukkant már a YouTube-on (mily meglepő…), de ezen klipek többsége elég könyörtelen, lévén, hogy szegényes fényviszonyok között készültek, okos-telefonokkal. Egy professzionális film ehhez képest sokkal kellemesebb a szemnek, de ha rajtam múlna, egyáltalán nem is szerepelnék benne. Sokkal szívesebben nézem a háttérvetítéseket és a közönséget, mint saját magamat. A helyzet az, hogy Attila eredetileg több közelit vágott be rólam az első verziónál, amiket aztán a kérésemre eltávolított. Szerencsére sikerült elsimítanunk ezeket a vélemény-különbségeket. :-)

A koncertfilmet rendező Herkó Attila elismert név a magyar klipgyártásban. Hogy találtatok egymásra? Ismerted a korábbi munkáit?

“Nem ismertem ’Atus’ munkáit, csak később láttam az általa rendezett zenei videókat. Ő és a csapata a koncert napján bukkantak fel a helyszínen, a helyi promóter szervezésében. Ezt követően sietősen leszerveztünk egy gyors mítinget a soundchecken, ahol a rendező közölte velem, hogy 7 HD-kamerával és kameramannal érkezett, és hogy szeretnék filmre venni a showt, összevágni belőle egy anyagot, majd megmutatnák nekem a végeredményt és rám bíznák a döntést, hogy felhasználom-e a felvételeket. Úgy éreztem, ez inkább az ő részükről hazardírozás – az én szemszögemből nem volt veszítenivalóm azzal, hogy rábólintottam a dologra. Arra gondoltam, hátha ki tudunk hozni valami érdekeset a nyersanyagból – legyen az egy konkrét koncertfilm, vagy egy dokumentum-anyag, amit a Recoil stáb által felvett filmekkel vegyítünk. A HD-minőség és Attila filmes látásmódja aztán afelé vitte a dolgokat, hogy maradjunk egy komplett koncertfilmnél, ne keverjünk bele mást.”
 

Atus’ közeli barátja, Milkovics Mátyás szolgáltatta a bemelegítő zenét a produkciód előtt. Ő kamaszként szívta magába az elektronikus zenék szeretetét, és mára az egyik legismertebb magyar elektro-művésszé nőtte ki magát. Mi a véleményed a zenéjéről?

“Gondolom, a Neo-ról beszélsz… Őszintén megvallva, több mindent kéne tőle hallanom, hogy véleményezni tudjam a zenéjét. Nem igazán ismerem a munkásságát. Beszélgettem a Neo tagjaival a koncert napján, és nagyon segítőkészek voltak az ’Atus’ és köztem zajló kommunikációban. Ezúton is szeretném megköszönni a segítségüket!”

Egy úgynevezett mozi-turnéra indulsz ezzel a Blu-ray kiadvánnyal. Magánemberként mikor jártál utoljára moziban, és mit láttál?

“Az első bemutatón már túl is vagyunk, ami Göteborgban volt, és nagy sikert aratott. Eszméletlen jól nézett ki a film mozivásznon. Egy csúcsszuper minőséget garantáló Barco-projektort használtunk. Jó érzés volt ilyen körülmények között is látni a filmet. A legutóbb egyébként a ’Pókember 3’-at láttam. A fiamat, Stanley-t vittem el rá, aki 11 éves. Ő nagyon élvezte. :-)

Talán a legkülönlegesebb felvonása a turnénak a budapesti vetítés lesz – hiszen itt került felvételre a film. Igaz, ezúttal másik mozi szolgál helyszínül. Mi a tervezett program erre a szeptemberi estére?

“Sajnálatosnak tartom, hogy az eredeti helyszín bezárt, így ugyanis nem válhat teljessé a kör – nem tudjuk ott tartani a filmbemutatót. Amennyire tudom, két vetítés is lesz a Toldiban, mivel a mozi elég kicsi és hamar elfogytak az első előadásra a jegyek. Tervbe van véve az is, hogy a film sugárzása a vetítőtermen kívül,  a bárban is menjen - plazma TV-ken, vagy valami hasonló. Lesz „kérdezz-felelek” is a rajongókkal, akik aztán oda is jöhetnek hozzám, dedikálok, fotózkodom, stb. Remélhetőleg lesznek DJ-k, és valamiféle after-party is. A moziban árusítani is fogunk, mégpedig a Blu-raydeluxe tour edition’-jét, ami számozatlan ugyan, de minden másban megegyezik azzal a verzióval, melyet pár nap alatt elkapkodtak előrendelésben, még júniusban. Reményeim szerint, lesznek majd pólók is.”

Legutóbb a ’Spirit Of Talk Talk’ című dupla-album munkálataiban vettél részt, amely ennek a legendás csapatnak állít emléket. Hogy kerültél bele a produkcióba?

“2010-ben kezdődött az egész. Először csak a róluk szóló könyvbe írtam, aztán a projekt zenei részébe is belefolytam, egészen odáig, hogy végül én lettem a kiadvány vezető producere, Toby Benjamin mellett, aki a projektvezető. Világossá vált, hogy Toby-nak szüksége van valakire, aki szervezi és menedzseli a zenei közreműködéseket. Az én szerepem az volt, hogy tanácsot adjak azt illetően, hogyan lehetne a lehető legjobban bemutatni a Talk Talk munkásságát, kritikát gyakoroljak a résztvevők feldolgozásai felett – azok minőségét és megfelelőségét illetően, és végül az is az én feladatom volt, hogy a zeneszámokat egy albummá gyúrjam, és elegáns hangzást adjak az egésznek. A 30 tracket két külön CD-re válogattam szét – különböző megközelítésben. Elmondhatjuk, hogy az 1-es számú CD „komolyabb” hallgatást igényel (a Talk Talk késői albumaihoz hasonlóan), míg a második CD egy sokkal közvetlenebb oldalát mutatja be a Talk Talk zenéjének. Számomra ez egy rendkívül érdekes és hatásos gyűjteménye ezeknek a szívből jövő feldolgozásoknak, melyeket a szeretet és a tisztelet vezérelt. Érdemes felfedezni, és látni, ahogy a hatás mindenütt elterjed.”
 

Spirit of Talk Talk

Vannak újabb terveid a Talk Talk album megjelenését követően?

“Pillanatnyilag csak abban az esetben vagyok hajlandó belevágni bármilyen új dologba, ha valami hasznot hajtó projektről van szó – és jelenleg egy új albumot felvenni nem igazán életképes ötlet. A lemezpiac – ahogy az közismert - olyan szinten pang, hogy nem éri meg időt fecsérelni rá. Az emberek nem szívesen adnak ki pénzt a zenére és más művészeti ágakra sem – az ábra legalábbis ezt mutatja. Megpróbálhatunk eladni deluxe és speciális kiadásokat hardcore rajongóknak, de a zeneipar megöli a CD formátumot, azzal, hogy külön-külön letölthetővé tesz trackeket, nem is beszélve az illegális zenemegosztásról. A művész pedig csak veszít ezen. Meglehetősen komplikált és sűrű az életem, három gyermek édesapjaként. Meg kell próbálnom más oldalról megközelíteni a jövőt, és talán fontolóra venni egy filmes munkát, vagy más egyebet, amire a képességeimet fordíthatnám. Valami zenei formára gondoltam, melynek célja van és oka a létezésre. És más ügyes-bajos dolgaim is vannak, mint például a költözés és hasonlók.”

Végül egy utolsó kérdés, amolyan bulvár stílusban: Milyen érzés újból apukának lenni?

“Nagyszerű – a kis Clara Lake olyan édes, és annyi fényt visz az életünkbe. Természetesen az anyukája, Britt szorgoskodik körülötte a legtöbbet és én csak megemelem a kalapom előtte, hogy mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobb nevelést kapja a lányunk. Én is próbálom szórakoztatni a kicsit, bekapcsolódok a dolgokba, ahogy más apukák is szokták. A két másik (idősebb) gyerekem is remekül elvan vele. Az, hogy most újból babázok, egyszerűen kivitelezhetetlenné teszi a stúdióban ücsörgést, és nem is érezném túl korrektnek, hogy ezt tegyem, amikor most olyan nagy szüksége van rám – és Brittnek is.”
 

Alan & Clara

Használjuk hát ki ezt a nem mostanában visszatérő alkalmat, hogy Alan Wilderrel mozizhatunk, dumálgathatunk és szert tehetünk akár az autogramjára is, mert ki tudja, mikor jön el hozzánk újból a Mester – ahogy rajongói a depeCHe MODE egykori stúdiómágusát még ma is a neki kijáró tisztelettel becézik.

További infok az eseményről: Facebook Event


2012.09.14. 00:35 | Janurik János | 36617 Olvasás | 20 Hozzászólás | Nyomtatás
 
 
20. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2013.07.12. 08:45
EL GRECO

Új gazdára vár Alan 300SL Mercedes sportautója…  :)

http://blog.recoil.co.uk/mercedes-up-for-grabs/

 
19. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2013.02.26. 11:08
EL GRECO

Classic_Mode… :-)  szori… :-P

 
18. Hozzászóló: Classic_Mode | Időpont: 2013.02.26. 10:49
Classic_Mode

hejjjj el_GRECO, ember legyen a talpán aki korábban kel, mint Te :D , pont most akartam belinkelni….

 
17. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2013.02.13. 08:59
EL GRECO

Febr.26. - 20:00 : : RECOIL MIX : :  :)

http://recorder.blog.hu/2013/02/13/egy_furcsa_ora_budapesten_exluziv_recoil_mix

http://www.neston.hu/breking/

 
16. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2013.01.12. 07:49
EL GRECO

Rolling Stone Italia…  ;)

https://soundcloud.com/#rollingstone-italia/a-strange-hour


track’s…

Want/Allelujah/The Killing Ground/ Shunt/ Black Box/ Electro Blues For Bukka White/ Stalker/ Faith Healer/ Jezebel/ Edge To Life/ Incubus.  It also includes excerpts from other artists including To Shape The Future (Optical)/ Never Let Me Down Again/ In Your Room/ Walking In My Shoes/ Personal Jesus (Depeche Mode)/ Uranokemia (Pan Sonic)/ Warm Leatherette (The Normal)/ Fundamental (Sasha)/ Are Friends Electric? (Tubeway Army).

 
15. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2013.01.10. 07:15
EL GRECO

?A STRANGE HOUR? ? RADIO SPECIAL BROADCASTS
|-|

http://blog.recoil.co.uk/a-strange-hour-radio-special-broadcasts/

 
14. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.12.13. 06:49
EL GRECO

Recoil 2013 - Naptár

http://store.recoil.co.uk/store/products/recoil-calendar-2013/


cal13_news-600x320.jpg

 
13. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.11.19. 06:00
EL GRECO

LONDON - tripla vetítések…


http://blog.recoil.co.uk/a-strange-hour-in-budapest-london-triple-bill-screenings/

 
12. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.10.20. 11:41
EL GRECO

anno! ez is Mester-mű...      ;)


http://www.youtube.com/watch?v=QpP86wAo46Q&feature=related

 
11. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.10.06. 23:52
EL GRECO

...a budapesti vetítés emlékei  

http://www.youtube.com/watch?v=TchFFy-sewA&feature=player_embedded

 
10. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.10.05. 05:39
EL GRECO

A Célpont zenéi c. szept.27-ei rádió műsorban AW munkásságáról beszélgettek Moldvai Márkék…    ;)

http://mno.hu/celpontzenei

 
9. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.10.04. 01:15
EL GRECO

A “visszahúzódó zseni” tegnapi interjúja…    ;)


http://video.mno.hu/embed/59251

 
8. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.10.03. 01:45
EL GRECO

Alan a Toldi moziban… Martint utánozta   :)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LIW58x0IxbQ

 
7. Hozzászóló: Faith and Devotion | Időpont: 2012.10.01. 15:11
Faith and Devotion

Pénteken a második vetítés után, a dedikáláskor Alan mellett fényképezett valaki Recoilos pólóban. Tudja valaki, hogy hol lehet megtalálni azokat a fotókat?

 
6. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.10.01. 02:10
EL GRECO

állítólag…

Szerdán, a hírTV “Ikon” c. portré műsorában Alan Wilder interjú lesz látható...kb.22:30-tól


Adás:
Szerda 22.30

Péntek 9.05
Szombat 10.05
Kedd 14.30

 
5. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.09.29. 06:53
EL GRECO

Alan meghívója…    :)

 


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TBTWKGDnT-w

 
4. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.09.26. 03:22
EL GRECO

amíg a Mester köszönti a magyar rajongóit…    :)


http://www.youtube.com/watch?v=_JkQz_Yuti4&feature=player_embedded


... addig ‘digitaldalibor’, arra kéri Alant, hogy borotválja le a “show” előtt a
D’Artagnan - szakállkáját, mert nem szereti!      :-)  :D

 
3. Hozzászóló: EL GRECO | Időpont: 2012.09.25. 01:50
EL GRECO

“kérdezz - felelek” Zürichben…interjú a Mesterrel   :)

 


1.rész
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_yBXaR_IISM


2.rész
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XwDxFf3bM5M

 
2. Hozzászóló: Angelus | Időpont: 2012.09.14. 02:42
Angelus

Köszönjük a cikket, szuper :) Már nagyon várom a 28.-át! :-)

 
1. Hozzászóló: suzy66 | Időpont: 2012.09.14. 02:24
suzy66

nagyon köszönöm ezt a cikket, várom a vetítést, talán tudok autogramot is szerezni :) és örülök, hogy újra apuka lett Alan, nagyon aranyosak a képen, :)

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó cikkek
FREESTATE.hu ©