depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Cikkek
Hirdetés

Robert Marlow - újabb Basildon-i legenda Budapesten

Robert Marlow - újabb Basildon-i legenda Budapesten

A világszerte híres kult-csapat, a Depeche Mode környezetéből már majdnem mindenki járt Magyarországon, aki számít. Maga, az anyazenekar nem kevesebb, mint kilencszer tette tiszteletét nálunk, 1985 és 2010 között. Szóló-babérokra is törő frontemberük, Dave Gahan 2003-ban koncertezett a Sportarénában. Andy Fletcher pedig, önjelölt DJ-ként pörgette a korongokat - két alkalommal is - magyar rajongóinak.

Az ex-tagok közül Vince Clarke az Erasure kötelékében adott legendás koncertet 1992-ben a Kisstadion falai között, majd 1997-ben ismét felléptek nálunk, a Petőfi Csarnokban. Alan Wilder tavaly kétszer is járt Budapesten, Recoil projektjét népszerűsítendő.

A Mute Records igazgatóját, Daniel Miller-t is vendégül láttuk már, és az ő elsőként leszerződtetett művésze - akinek elő-zenekaraként a Depeche Mode is felfedeződött -, Fad Gadget is bemutathatta Budapesten legendás színpadi performanszát. Akkor még nem tudhattuk, hogy alig egy évvel később már nem lesz az élők sorában…

A kör szinte teljesnek mondható. Van itt azonban valaki, akit az igényesebb Depeche Mode biográfiák egytől-egyig megemlítenek, valamint a Vince Clarke munkásságát komolyabban követők is jól ismernek - mégsem tud a létezéséről mindenki. Ez a figura nem más, mint a március 26-án hazánkba látogató Robert Marlow.

Az 1961. október 21-én született Robert Marlow (eredeti nevén Robert Allen) ismert figurája volt a ’70-es évek végi Basildon-nak. Együtt nőtt fel a Depeche Mode tagokkal, akik közül Vince-t és Andy-t a Boys’ Brigade nevű keresztény ifjúsági szervezetből ismert. Vince-szel gyakran együtt is zenélgettek - az előbbi gitározott, míg Robert a templom orgonáján kísérte. Vince-hez hasonlóan ő is számos helyi bandában megfordult - többek között a punk-rockot játszó The Vandals-ban, ahol is Alison Moyet (Yazoo) énekelt -, mígnem a The Plan nevű csapatban kötött ki, Vince oldalán. Ugyanebben a formációban játszott Perry Bamonte, a későbbi Cure billentyűs / gitáros is.

Vince Clarke visszaemlékezései szerint „Robnak volt először szintije. Ő volt az első ismerősöm, aki vásárolt egyet. … Ekkoriban jött ki Gary Numan-től az „Are Friends Electric?”. Úgyhogy hirtelen mind a szintetizátor felé fordultunk. Ez indította be a The Plan-t is.
Robert kiszőkítette a haját, és felvette a Tube becenevet.

C&M / C&M

[Basildoni (h)ősidők. - Igen, a kép jobb sarkában az ott Vince Clarke. Mellette Robert Marlow.]

Marlow így emlékszik vissza ezekre az időkre: „A szintipop, elektropop - akárhogy nevezhetjük - nagyon izgalmas volt az induláskor. … Elkezdtünk Fad Gadget-et, OMD-t és John Foxx-ot hallgatni, briliáns, úttörő és nagyon izgalmas volt. … Nagyon tiszta képet festett arról, hol élünk és milyen az életünk.

A The Plan-t követte a Composition Of Sound - ugye, ismerős a név? - megalakulásával egy időben a French Look - Robert következő együttese Martin Gore-ral, és Paul Redmond-dal. A banda hangmérnöke egy bizonyos Dave Gahan volt.

Vince - állítása szerint, kizárólag Martin szintije miatt - szintén megpróbálta megszerezni Gore-t a Composition Of Sound soraiba. Ez próbatétel elé állította Robert és Vince addigi, sziklaszilárd barátságát.

A Composition Of Sound - e név alatt utolsó - fellépésén együtt próbált a csapat a French Look-kal. Dave, aki a keverőpulton a gombokat tekergette a French Look-nak, átment megnézni a Composition Of Sound próbáját, és jammelés jelleggel elénekelte David BowieHeroes” című számát. Vince-nek - aki egyre kellemetlenebbül érezte magát a frontember szerepkörben - tetszett, amit hallott. A történet folytatását pedig, már minden Depeche Mode rajongó kívülről fújja…

A Depeche Mode - ha nem is ebben a pillanatban, de - elindult a világhírnév felé, Robert Allen (alias Marlow) pedig, tovább próbálkozott a Film Noir nevű bandában, Perry Bamonte-val. 1981-ben ők voltak a Depeche Mode elő-zenekara a Basildon-i Raquels-ben.

Nem sokkal később azonban - már azután, hogy Vince Clarke kilépett a Depeche Mode-ból - Robert kapott egy egynapos stúdiózási lehetőséget Vince-től, melyből aztán három hét lett, de végül megszületett az első Robert Marlow kislemez, a „The Face Of Dorian Gray”, melyhez B-oldal, és 12”-es verzió is készült.

Dorian borító / Dorian Cover


Vince azt tanácsolta Marlow-nak, hogy próbálkozzanak meg valamelyik nagy kiadónál, és az RCA valóban érdeklődött is a dal iránt - Robert szerint, azt gondolták, hogy megkaparinthatják maguknak Vince Clarke-ot, de helyette „csak” őt kapták. :-)

A Vince Clarke és Eric Radcliffe által producerelt kislemezt végül Vince saját label-jén (Reset Records) keresztül adta ki az RCA. További két Robert Marlow single („I Just Want To Dance”, „Claudette”) jelent még meg náluk, míg a negyedik kislemezt („Calling All Destroyers”) már a Sonet kiadó támogatta, és Flood mixelte.

A kislemezek viszonylagos sikertelensége ellenére Robert és Vince baráti kapcsolata megmaradt - Marlow 1986-ban az Erasure előtt is fellépett -, a függőben maradt album („The Peter Pan Effect”) anyagát pedig - közel 15 év elteltével -, a svéd Energy Rekords jelentette meg, 1999-ben. A dalok frissességét az eltelt bő egy évtized sem kezdte ki, és a korai Depeche Mode-ot, Yazoo-t, valamint Erasure-t idéző anyag sok szinti-pop rajongó kedvencévé vált. Marlow szerint a „Nagy Testvérekkel” való hasonlóság oka abban rejlik, hogy mindegyik anyagot nagyjából ugyanabban az időben, ugyanabban a stúdióban, ugyanazzal a felszereléssel rögzítették - és a dalok szerzői is hasonló módon komponáltak.

Az Energy Rekords-on keresztül Marlow felkérést kapott Richard Johansen-től (Elegant Machinery), hogy lépjen fel a Helsinborg Synth Festival-on, Svédországban. Robert ekkor már jelenlegi csapattársával, Gary Durant-tal dolgozott együtt (Marlow néven), és arra számított, hogy egy kis klubban fog fellépni, „öt ember és egy kutya előtt”.

Ezzel szemben, teltházas volt a rendezvény, mindenki ismerte a dalszövegeket, ő pedig - egy igazi popsztárhoz méltóan -, egész nap interjúkat adott.

Marlow / Marlow

Ezt követően lenyomott egy kisebb turnét a skandináv országokban, és 2006 elején már új albumról beszélt. 2008 márciusára el is készült a következő Marlow nagylemez munkálataival, melynek címadó dalát (”Inside Outside”) Vince Clarke hangszerelte, és producerelte. Szintén Vince készítette a “Home” című Marlow dal remixét is. A CD-album a 2009-es év elején jelent meg az *Electro-Shock-Records* támogatásában.

Marlow fellépett régi barátai, a Depeche Mode 2010-es berlini koncertje előtt rendezett Convention Of The Universe nevű rendezvényen, valamint a német Musik Express idén februári számában nosztalgiázott a basildoni kvartett megalakulásáról.

COTU / COTZ

Idén pedig, végre Magyarországra is ellátogat, hogy jelenlétével emelje az Industrial Booom! elnevezésű koncert-sorozat fényét, melyet a Black Head Agency szervez.

Marlow-koncert - vadonatúj, eddig soha nem hallott dalokkal - március 26-án, a budapesti Dürer Kertben!

 
További info: black-head.eu
 
FIGYELEM!
 
Robert Marlow a március 26-i - első budapesti - fellépése alkalmából szívesen dedikál magyar rajongóinak, az érdeklődés függvényében. A rendezvény helyszínén CD-árusítás is lesz, és a megvásárolt lemezeket a művész aláírja. A belépőjeggyel rendelkező érdeklődők részvételi szándékukat a Hozzászólásoknál jelezzék, március 25. éjfélig!

 Diszkográfia:
 
Kislemezek:
 
“The Face Of Dorian Gray” (1983)
“I Just Want To Dance” (1983)
“Claudette” (1984)
“Calling All Destroyers” (1984)
 
EP-k:
 
“My Teenage Dream” (2002)
 
Albumok:
 
“The Peter Pan Effect” (1984 / 1999)
“Inside / Outside” (2009)
“The Future” (2011 - megjelenés várhatóan a nyár folyamán)
2011.02.23. 19:32 | Janurik János | 10756 Olvasás | 8 Hozzászólás | Nyomtatás
 
 
8. Hozzászóló: Janurik János [Szerkesztő] | Időpont: 2011.03.23. 16:20

Robert Marlow videóüzenete a magyar rajongóknak!

 
7. Hozzászóló: Janurik János [Szerkesztő] | Időpont: 2011.03.21. 15:10

Nekem is a “No Heart” az egyik kedvencem! :)

 
6. Hozzászóló: OLI-911 | Időpont: 2011.03.21. 03:37
OLI-911

80-as éveiből a “No Heart” c. száma nagy kedvencem, azt nagyon eltalálta…

 
5. Hozzászóló: Janurik János [Szerkesztő] | Időpont: 2011.02.28. 19:15

Egy klub és egy koncert - ráadásul több nívós előadóval - sztem közel sem egyenértékű rendezvény. Az egyik egy egyszeri, unikális dolog, a másik pedig évente többször is megrendezésre kerül. Ráadásul, Marlow tényleg “depesmódos” füleknek való, kellemes zenét játszik, és nagyon készül a bulira. Ahogyan persze a többi előadó is. Szóval, tessék eljönni! :)

 
4. Hozzászóló: széna | Időpont: 2011.02.28. 16:49

most komolyan. át kéne vinni a rendezvényt a pecsába…
mindkét szervező társaság jobban járna, meg az emberek is…
mode klub és marlow! micsoda zenei orgia lenne aznap este! :)

 
3. Hozzászóló: Janurik János [Szerkesztő] | Időpont: 2011.02.26. 12:45

A Black Head Agency ennél a 3-napos rendezvényénél is gondolt a regisztrált Freestate-olvasókra, és extra kedvezményekkel kedveskedik nekik! Részletek hamarosan!

 
2. Hozzászóló: Bocy | Időpont: 2011.02.26. 12:18

Kár, hogy PeCsa is akkor lesz.

 
1. Hozzászóló: vashal | Időpont: 2011.02.24. 13:58
vashal

Welcome in Hungary, Robert!

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
FREESTATE.hu ©