depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Lemezkritikák
Hirdetés

Suffer Well

Suffer Well

Miközben a depeCHe MODE a Playing the Angel című új albumot népszerűsíti a világkörüli turné keretében, márciusban megjelent a harmadik kislemez, a Suffer Well, mely jó pár formátumban (CD, DVD, illetve 7” és 12”-es bakelit) kerül forgalomba. A CD és a DVD március 6-án (csúszás miatt csak március 27.-én – a ford. és lelkes segítője), a bakelit pedig április 10.-én jelenik meg.

Illusztráció

A Suffer Well klubokba szánt promóciós CD-je (PDCbong37) már napvilágot látott, és az Empty Worldnek is jutott belőle. Több külsős készítette az átiratokat, úgymint Tiga, Alter Ego, Narcotic Thrust, Matope és a Mute lemezcég társa, az M38. Szintén ezen a lemezen található meg a Basteroid által készített két Better Days-remix is. Element, az Empty World 3 munkatársa megkagylózta őket. Lássuk, hogyan vélekedik róluk.

Suffer Well (Tiga remix)
Miután meghallgattam a Shake the Disease Tiga-remixét, fogalmam sem volt, mire is számíthatok. Nagyon kedvelem az általa készített Shake the Disease-átvariálást, de úgy gondoltam, a Suffer Wellhez másképp kell hozzányúlni. Ez a szám más szerkezetű, s kételkedni kezdtem, vajon képes-e egy egyéni, jellegzetes mixet készíteni belőle. Örömmel jelenthetem, hogy igen, képes volt… Tigában mindig is kedveltem, hogy képes „kortalanná” tenni a zenét, s ugyanezt ebben a remixben is érvényre juttatta. Ez a mix főhajtás a kései 80-as évek újrakeverési stílusa előtt, ezzel együtt a mai kor jegyeit hordozza magán, friss és energikus. Ott van benne a rá annyira jellemző elektronikus hangzás, de egyben hű marad az eredeti változathoz is. Ez a mix keveréke réginek és újnak, s ezzel együtt frankón megállja a helyét! A szám kicsit lassan indul, igazából a közepén teljesedik ki, a végén pedig „elborul”. Az eredeti sávokkal együtt szólnak klasszikus acid house-hangok is – Ewan Pearson művelt hasonlót a maga Enjoy the Silence-átiratában. Tiga ennél messzebbre merészkedett: a régi dance-hangzásra oly jellemző zongorabetéteket pakolt a dalba. Igazán büszke lehet erre az átiratára, és azt hiszem, a rajongóknak is nagyon tetszeni fog.


Suffer Well (Tiga Dub)
A dub-változat tulajdonképpen az előző mix instrumentális változata, annál egy kicsit rövidebb,  plusz dobok és hangsávok gazdagítják. Annak ellenére, hogy ez egy mértéktartó dub-újragondolása az eredetinek, Dave énekének hiányával valami elveszett a hangulatból. A sima Tiga-remixben többek között azt szeretem, hogy Dave hangja uralja a számot. Ez a karakteresség nagyon hiányzik ebből az újrakeverésből. Egy dub-átirat attól lesz igazán jó, hogy a remixer hozzátesz valamit a saját egyéniségéből, de ezúttal ennek nem sok nyomát látom.


Suffer Well (Narcotic Thrust Vocal Dub)
Ez egy igazi földbedöngölős klubmix! Ha majd felhangzik, tutira megtelik a „táncparkett”! A legklasszabb része a basszusszólam, mely szépen nyomul, s viszi magával az hallgatóját. Funkysan progresszív, ettől arat majd nagy siker a klubokban. Sok plusz szintisávot adtak hozzá, melyek egy dallamos, már-már trance-hangulatot teremtenek, de éppen csak annyira, hogy az oly nagyon várt katarzis elmaradjon.  Mát majdnem house mix lett belőle, nem sok hiányzott hozzá. Dave hangján és egy két, az eredeti számból kivett hangmintán kívül nem sokban emlékeztet arra a változatra, melyből született. Jó hangulatú remix kerekedett belőle, azt hiszem, az alkotók szép munkát végeztek. Ez nem egy mindenkinek szóló átirat, de bulizás közben nagyon fogod élvezni.


Suffer Well (Alter Ego Remix)
Hosszú ideje ez az első nagyon sötét hangulatú depeCHe MODE-remix, s szerintem sokan áhítoztak már utána. Nem könnyű leírni, hogyan is szól, meg kell hallgatni, mert csak így képest nagy hatást gyakorolni. Hangulata már már ipari, nagyon távol áll az eredeti számétól, s tele van „koszos hangokkal”. A mix legérdekesebb része az ütem, mely a régi, szaggatott electro-stílusra emlékeztet, ehhez társul néha egy-két ütemnyi az eredeti dobokból, s ezzel jelentősen megváltozik a szám dinamikája. Kemény szitihangok keverednek az eredeti hangmintákkal, s egy olyan egyéni mixet hallhatunk, melyben a brutális zúzás kellemesen gyengéd hangulattal párosul. Kár, hogy a Martin által basszusgitárral feljátszott témát nem hozták vissza, mert ettől még egyedibb lehetett volna ez a változat. Semmi kétség, hogy ez a mix a rajongók kedvence lesz.

 Illusztráció

Suffer Well (Metope Remix)
Úgy tűnik, ezzel a remixszel megvalósult a tech house és a depeCHe MODE fúziója. Már látom, hogy vegyes érzelmekkel fogadják majd a rajongók… Ha nem szereted azokat az újrakeveréseket, amelyekben nincs ének, a főtéma pedig az eredeti dalból származó hangminták köré épül, akkor ez nem e te mixed. Ez a változat rendkívül funkys, de nem simulékony. Számos, az eredeti számból kivett részlet található meg elszórva a mixben, tovább fokozva a sötét hangulatot árasztó szintihangok által keltett hangulat fokozását. Klassz mély, electro tech-beütés érződik ki az átiratból, s néhány rajongónak biztosan tetszik majd.


Suffer Well (Metope Vocal Mix)
Ez a mix tempósabb, és éneksávok is vannak benne. Ez egy frankó tech house-átirat, s szerintem nagyobb sikeres is lesz, mint a másik Metope-újragondolásnak. A prímet egy funkys basszus viszi, és sok részlet ismerős lehet az eredeti dalból. Míg a másik Metope-mix „koszosabb” hangot üt meg, ez letisztultabb és visszafogottabb – leginkább a Michael Mayer által készített Precious-keverésekre emlékeztet. Tech house-felütéssel indul a dolog, majd a vokálok belépése után átváltunk groove-ra. Elborult, funkys, és működik… Számomra ez a legjobban sikerült mix, mert csak annyira alakítja át az eredeti változatot, amennyivel még nem rontja el teljesen. Lehet, hogy egyik mixüknek sem lesz nagy közönségsikere, a Metope mégis remek munkát végzett.


Suffer Well (M83 remix)
Erről is nehéz beszélni, ezért egyszerűbb ha azt mondom, színtiszta M83-hangzás. A 80-as évek hangzása köszön vissza a dal elején, bár nem vagyok meggyőződve, hogy ez a sound illik-e a többi részhez… Ha neked bejött a Goldfrapp-féle „Halo” és az „A Pain That I’m Used To”, ezt is kedvelni fogod. A Goldfrapp-mixekkel ellentétben itt szolid az ütem. Amíg Dave énekel, ha jól hallom, Anthony Gonzales is vele tart. A Goldfrapp szokása, hogy utólagosan felvett plusz vokálokat tesznek a remixeikbe, de ezek a skacok szinte feldolgozást nyomatnak a dal egyes részeiben. Nem akarom bántani őket, de ez inkább újraértelmezés, mint remix. Minden, az M83-tól elvárható hangsáv benne van a dalban, a folyamatosan lebegő szintiszőnyegekkel együtt. Nem indokolatlan a Goldfrappal való összehasonlítás, de ennek megvan a maga hangulata. Nehéz megmondani, mint gondolnak majd erről a változatról, mely nagyon más, mint az eredeti dal.


Better Days (Basteriod Dance Is Gone Vocal Mix)
Nehéz úgy kritizálni egy remixet, miközben az eredeti változatot nem is hallottam, ezért igyekszem minden fontosat elmondani legalább erről. Súlyos, sodró lendületű techno-átértelmezésről van szó. Tele van „darálós” szintihangokkal és metsző effektekkel. Be fogsz indulni ettől az elborult átirattól. Dave hangját effektekkel torzítják el, ezért nem lehet tudni, hogy az eredeti számban hogy is szólhatnak. Martin éneksávjait is felhasználták, de nem tudom eldönteni, hogy ez most egy külön életet élő háttérvokál-e vagy sem. A mixből ítélve az eredeti szolid kis hangulatú B-oldalas szám lehet. Mire eljutsz a remix meghallgatásáig, már ismerni fogod az eredeti változatot is, mert a remix csak ízelítőt kínál.


Better Days (Basteriod Dance Is Gone Mix)
A vocal mixhez hasonlóan itt is a dance-hangulaté a főszerep. Nagyon hasonlít a társmixére, de jóval kevesebb ének hallható benne. Klassz kis pörgős techo mix lett belőle. Dave éneksávjait a készítők szétszabdalták, ide is-oda is tettek belőle egy keveset, egyes részeit pedig végtelenített hanghurkokban (loop) használták fel. A súlyos effektek és a húzós tempó magával ragadó. Ez a mix azok körében arathat nagy sikert, akik kedvelik a hard dance-stílust. Az eredti ismeretének hiányában tényleg nehéz megítélni a mixek színvonalát, de azt hiszem, a Basteroid sem lőtt bakot velük.

 
Forrás: © EmptyWorld3
2006.03.19. 12:38 | Kucced | 16679 Olvasás | 8 Hozzászólás | Nyomtatás
 
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó cikkek
Kategóriák
TOP Cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©