depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Cikkek
Hirdetés
Anton Corbijn | Devotional

Anton Corbijn ebben a 8 perces „öninterjúban” arról beszél, milyennek látja rendezői szemmel a Depeche Mode máig legjelentősebb koncertfilmjét.

Illusztráció


BEVEZETŐ Nos, akkor lássuk csak… A Devotional… Devotional a címe annak a filmnek, amit a Depeche Mode-ról készítettem. Azért készült, hogy megörökítsük a Songs Of Faith And Devotion turnét, mely 1993 és 1994 között zajlott. Magát a filmet 1993-ban forgattam, s a turné első része sokban különbözik az 1994-es második résztől.
1986 óta dolgozom együtt a Depeche Mode-dal; kezdetben csak videókat készítettem nekik, később már fotókat is. A World Violation turné alatt az általam felvett háttérfilmeket vetítettük a színpad hátsó részére kifeszített vászonra, de a színpadképet nem én terveztem. Az ezt követő koncertkörút előtt kértek fel, hogy „dobjak be néhány ötletet”, ezúttal milyen legyen a színpad…

Illusztráció


AZ 1993-AS SZÍNPAD Nagyon keveset tudok a színpadtervezésről, de ez – vicces, ám így van – nagy segítségemre volt, mert olyasmit terveztem, amit rendkívül nehéz volt összeállítani, sokba került, és igen megnehezítette az éppen turnézó zenekar dolgát. Egyszerűbben próbáltam közelíteni a problémához, ennek ellenére a végeredmény „kissé” monumentális lett, nézd csak meg: két, egymásra épített színpadot terveztem… Mutatom, itt van tehát a két szint.

Illusztráció

A főszínpadot – nevezzük mondjuk földszintnek –  szinte teljes egészében Dave „bitorolta”, itt kiélhette magát. A felső színpadon álltak a szintetizátorok Martinnal, Alannel és Fletch-csel egyetemben, és itt találtam helyet a vokalistáknak is. Néhány számban Alan dobon játszott, a felszerelést a „földszint” bal oldalán helyeztük el. Martin az ellenkező oldalon, jobbra állt a gitárjával, a szintetizátoros részeknél azonban visszament a fent, középen lévő helyére. Nem beszéltem még a két színpad közé helyezett, nagy méretű képernyőkről. Ezek hátsó megvilágítású, 6 négyzetméteres vásznak, s összesen 9 darab volt belőlük, ezeken kívül a felső színpadra is felszereltettem két óriási vásznat. A kettő összesen tizenegyet tett ki. A kivetítőket a színpad alá rejtettük, és ezekkel vetítettük a különböző színeket is. Igen bonyolult volt mindent rendesen összehozni. 8 számhoz készítettem háttérfilmet, ami – azt hiszem – elég sok. Azt is vedd hozzá, hogy ebben a 8 dalban minimum 9 képernyőre kell valamit vetítened, szóval el lehet vele dolgozgatni rendesen. Végül a vágószobában kötöttünk ki, 11 különböző képet mutató tévé és monitor között, azt figyelve, hogy működőképes lesz-e a dolog. Ennél jobban nem is becsülhettem volna alá az elkészítéshez szükséges munka mennyiségét… A látványban vagy egy kis „Warhol” a színek és az ismétlődő formák miatt, egy kis „Gilbert és George-hatás”, (a fekete vonalakból álló négyzetháló rácsai miatt) egy kis Hieronymus Bosch és még néhány képzet, amik tőlem szinte már természetesnek vehető.

Illusztráció


AZ 1994-ES SZÍNPADKÉP A turné sokáig tartott, s mert sokba került és nem volt túl praktikus, nehezen lehetett ide-oda szállítani, a „félidőben” úgy döntöttünk, megkönnyítjük a saját dolgunkat, s csak egy színpadot és csak egy kivetítőt fogunk használni. Átterveztem a színpadképet és a vetítések anyagát, hogy minden ráférjen egyetlen képernyőre. Az aszimmetriára helyeztem a hangsúlyt, egyetlen hatalmas képkockába számos kisebbet vetítettem, így téve érdekessé a látványt.

Illusztráció


TURNÉFÜZETEK A turné első és második részéhez két különböző füzetet készítettem. Az első részhez készített tokjának gyönyörű a borítója… Kiveszed belőle a füzetet, amelynek a hátulján a banda fényképe látható, a fedelén pedig egy ikon látható.

Illusztráció

Erre a füzetre inkább a vallási tartalom megjelenítése a jellemző. A képeket egy kolostorban készítettem, mely Los Angeles és San Diego között található. Azt hiszem, egy-két képet nagyon eltaláltam… A logót én festettem, a képeket én készítettem. Ez itt Dave a templomban, aztán egy írás Chris Bonhamtől. Nagyon gyorsan dolgoztam, ha jól emlékszem, az egész nem tartott tovább pár óránál, így jött össze néhány nyugalmat sugárzó és pár elgondolkodtatóbb kép. Ez egy nagyon klassz fotó, Martin egészen apró alakja gyertyákkal övezve… Az oldalak háttere mindenhol fekete, ez komoly külsőt kölcsönöz a kiadványnak. A Depeche Mode színe mindig is a fekete volt, s ez akkoriban összhangban volt a saját munkáimmal. A Depeche Mode-nek készített munkáimnak mindig az volt a célja, hogy valami igazán értékeset hozzunk létre, s nem olyasmit, amit a szemétbe dobnak, mi meg csak bezsebeljük érte a lóvét…

Illusztráció

Ez az 1994-es turnéhoz készült füzet. Itt már az egyetlen képernyőre tervezett látványelemekre helyeztem a hangsúlyt. Ezek amolyan félkész rajzok – ezen a két oldalon pl. a Walking In My Shoes illusztrációit láthatjuk, amint a nőalak fel s alá sétál. A fényképeket Dél-Afrikában készítettem, s párba állítottam a koncertturné második részében vetített filmek skiccrajzaival.

Illusztráció


RENDEZÉS Még mindig nagyon, nagyon… Azt hiszem, kimondhatom: nagyon büszke vagyok mind a színpadképre, mind a koncertfilmre. Többnyire hosszú objektívet használtam, amit kedvelek, ugyanezzel dolgoztam a legutóbbi Depeche-turné alatt is. A felvételek elkészítésekor darut is használtunk, – amiért én ugyan nem nagyon lelkesedek, s azt kívánom, bárcsak ne így történt volna – de ez van – akad, akinek meg ez tetszik… szerintem meg túl sokszor dobják be ezt a trükköt a koncertfilmekben, ezért igazán nem is érdekel ez a megoldás. A filmről el kell még mondanom, hogy nagyon sötét tónusú, azért, mert azt akartam, hogy a vetítések olyan erős hatást keltsenek, amilyet csak lehetséges; azt akartam, hogy szinte vakítsanak. Azért arra vigyáznom kellett, hogy ne legyen túl nagy a kontraszt, ezért az együttes tagjait is megvilágítottam.

Illusztráció


VÉGEZETÜL… Ennyit szerettem volna elmondani. Bízom benne, hogy élvezni fogjátok mind a filmet, mind a második DVD-n található bónuszokat. Azt hiszem, igencsak érdemes végignézni ezt a 11 éve készült anyagot. Akkoriban a Depeche egyszerűen lenyűgöző volt. Egy szusszanásnyi időnk sem volt a turné alatt, a látvány nagyon erős hatást vált ki,
így még ma is bátran megállja a helyét…





Kapcsolódó anyagok:
SONGS OF FAITH AND DEVOTION REMASTERS / Feliratok


   
   

   

2006.12.31. 05:28 | Kucced | 18992 Olvasás | 0 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó cikkek
Kategóriák
TOP Cikkek
Hirdetés
Hirdetés
FREESTATE.hu ©