depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Interjúk
Hirdetés
Dél-Amerikából jelentjük - Exkluzív Alan Wilder-interjú!

Az, hogy Alan Wilder (alias Recoil) mi mindenre képes a rajongóiért, a hazai fanok számára sem teljesen ismeretlen. Gondoljunk csak a “Mester” április 16-án, a budapesti Diesel Klubban adott koncertjére, melyet kis híján meghiúsított az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörése. Az ex-Depeche Mode tagot azonban ez sem rémítette meg - kísérőjével, Paul Kendall-lal kocsiba szálltak, és “potom” 1700 km-t levezettek azért, hogy a magyar híveket ne érje csalódás. Cserébe véget nem érő ovációval fogadták őket, és hatalmas szeretet kaptak.

Alan Wilder ugyanezen okból kifolyólag - hogy meglátogassa egy távoli és korántsem zavarmentes kontinensen élő rajongóit - e hónapban Dél-Amerikába utazott. Már túl van néhány koncerten, és most éppen egy elmaradt fellépésen kesereg - jogosan. Ismét a szívén viseli tehát az 1994. óta rá váró fanok sorsát. Mindenképpen szívet-lelket melengető érzés, és nagy megtiszteltetés egy ilyen emberi sztárral beszélgetni. Alan újból a rendelkezésemre állt, és egy rövid - de annál érdekesebb - interjút adott, egyenesen Dél-Amerikából - az Internet segítségével.

- Hello, Alan! Javában zajlik a dél-amerikai Recoil-turné. A koncertkörút aktuális etapjában olyan országokat keresel fel, mint Argentína, Brazília, Peru, Kolumbia és Ecuador. Utoljára 1994-ben jártál itt a Depeche Mode-dal, az “Exotic Tour” során. Milyen emlékeid vannak arról a legendás turnéról?

AW: - A Depeche Mode anno a “Devotional Tour” meghosszabbításaként járt itt, amikor is már több mint 12 hónapja voltunk úton. Azt hiszem, addigra mindannyian agyilag leszívott állapotba kerültünk. Fletch hazautazott, és kihagyta a turnénak ezt a szakaszát (Daryl Bamonte (a Depeche Mode egykori road-ja, és jóbarátja (a szerk.)) vette át a helyét). Dave is eléggé rossz bőrben volt akkoriban, és emlékszem egy különleges repülőútra - Chilébe, vagy Argentínába tartottunk éppen -, ami elég nehézkesen zajlott. Magángéppel utaztunk, és Dave, hogy úgy mondjam, magán kívül volt - ami nem a legjobb dolog a repülő kényszerű fogságában. Emlékszem egy drog-razziára is, Sao Paulo egyik hoteljében, amit a mellettem lévő szobában folytattak. Az én szobám - csak úgy mellékesen jegyzem meg - ezzel egyidejűleg teljesen “át lett rendezve” Mr. Gahan által, ha érted, mire gondolok. Kisebbfajta káosz-hangulat uralkodott. A Santiago-i incidensek mellett, amikről már meséltem, elég sok minden történt velünk, azt hiszem. Emlékszem, a Chile-i show önmagában véve nagyon klassz volt - ami a közönség reakcióját illeti. A többi koncert is jó volt, de az emlékeim azokról már a homályba vésznek.

Ízelítő a legendás Chile-i koncertből, 1994-ből:- A dél-, és latin-amerikai közönség mindig hűségesen kitartott melletted. Mit szóltak a Recoil live-set-jéhez?

AW: - Teljesen meghökkentett, és hatalmas öröm a számomra, amit eddig tapasztaltam, de azért nem lepett meg teljesen a rajongásuk - elsősorban emiatt is akartam itt turnézni. Amikor ezeket a sorokat írom, 3 koncerten vagyunk túl, amiket Santiago-ban, Buenos Aires-ben és Rosario-ban adtunk. Egyszerűen hihetetlen, amit az itteni közönségtől kaptam - foci-drukkerek stílusában skandálnak dalokat, végigtapsolnak minden számot (ami nem mindig könnyű, a Recoil stílusát ismerve :-)) - általánosságban elmondható, hogy hatalmas zajt keltenek. Nagyon szívmelengető érzés ennyi mosolygó és elismerő arcot látni.

Sajnos, a 6-i koncertet Cordoba-ban le kellett mondanunk. Mindez abszolút nem rajtunk múlott. A fesztivál-szervezők nem tudták megszerezni a szabályos biztonsági engedélyeket a helyi hatóságoktól, a rendőrség pedig lefújt mindent, mielőtt még bármi elkezdődött volna. A szerződés szerint egy mini-fesztiválról volt szó, három külön sátorszínpaddal - szabadtéri helyszínen. A Recoil-t a nagyszínpad fő-fellépőjének hirdették be. A stábunk bőven időben érkezett Cordoba-ba, de aztán megtudtuk, hogy a show nehézségekbe ütközik - este 10 órakor még mindig arra vártunk, hogy beüzemeltethessük a projekciós-felszerelésünket és lefolytathassuk a soundcheck-et. 2-3000 embert vártak a helyszínre.

Nagyon remélem, hogy a rajongók nem minket hibáztatnak majd - mivel mi ott voltunk Cordoba-ban, és készen álltunk a fellépésre. Én előrelátóan már sajtótájékoztatót is tartottam a városban lévő hotelben, és mindannyian a lobby-ban ülve várakoztunk, hogy a helyszínre mehessünk, amikor meghallottuk, hogy a produkció bajba került. Természetesen, Paul és én nagyon el voltunk keseredve.

Összességében nem meglepő, hogy ilyesmi történhetett - bármit is gondoljanak most az emberek, Dél-Amerika nem véletlenül hírhedt a káoszról. A turné ezen szakasza alatt számos jelét tapasztaltuk ennek: hiábavaló találkozók a nagykövetségeken, utazási késések, eltűnt csomagok, úti sztrájkok, korrupt hatóságok, a felszerelésünkkel kapcsolatos zűrök, stb. Megpróbálok azonban felülemelkedni ezen, és higgadtnak maradni, mert az emberek melegszívűsége kárpótol a bürokrácia gyanakvásáért.

Három órát töltöttünk azzal ma (7-én) reggel, hogy megpróbáljuk bepótolni a show-t egy másik helyszínen (egy helyesnek látszó színházban, ami befogadta volna a produkciónkat), de valamely okokból kifolyólag ez túl bonyolultnak bizonyult. Próbálok azon lenni, amennyire csak tudok, hogy összejöjjenek a dolgok még a legembertpróbálóbb körülmények között is - hogy megadhassam a rajongóknak, amit nekik ígértem. Nem azért vártam 25 évet a turnézással, hogy most itt ülhessek egy hotel lobby-jában. A Cordoba-i esetben túl sok minden játszott össze ellenünk.

- A Recoil USA-turnéja rendben lezajlott, számos speciális vendéggel, mint pl. az Architect, a Conjure One és DJ Martin Gore. Dave Gahan is felbukkant a New York-i Recoil bulin. Kellemes órákat töltöttél az egykori csapattársakkal? Látsz esélyt arra, hogy Fletch is képviselteti magát a Manchester-i Recoil ‘Event’-en?

AW: - Fogalmam sincs, hogy Fletch eljön-e Manchester-be, de ha szeretne becsatlakozni hozzánk, szívesen látjuk. :-) Remek dolog volt újból együtt lógni Martin-nal és Dave-vel az Államokban. Mindketten jó formában voltak, és megdumáltuk, kivel épp mi történik. Sajnos nem volt kivitelezhető, hogy vendégeket vigyünk Dél-Amerikába is. Ahhoz, hogy a világ ezen országaiban dolgozhass, bonyolult munkavállalási vízumokat kell kitöltened, stb. Elég nehézkes és tekervényes dolog, ha ide akarsz turnét szervezni. Számos akadályt gördítenek eléd a bürokratikus folyamatok, és ez elég nagy kihívással bír. A helyi promóterek inkább ottani művészeket és DJ-ket raknak be mellénk, ami nekünk is jó.

Alan Wilder és Martin Gore összeölelkezése Santa Ana-ban:- Az a hír járja, hogy a Depeche Mode jövőre új remix-albummal jelentkezik. Vince Clarke már készül egy ‘Behind The Wheel’-átirattal a kiadványra. Azt hallottam, te is tervezel újramixelni egy dalt. Melyik számhoz készítesz remixet?

AW: - Úgy tűnik, ma már senki előtt sem maradhat semmi titokban…

- Amikor legutóbb Budapesten jártál, nem tudtad megnézni a várost, mert elég nagy rohanásban voltál - köszönhető mindez annak a közlekedési őrületnek, amit a vulkáni hamu okozott. December 4-én Budapesten zárod a Recoil-turnét egy speciális bulival. Tervezed bepótolni az elmaradt városnézést?

AW: - Jelenleg nincsenek konkrét tervek. Legalább egy plusz napot szándékomban állt itt maradni, de van egy elkötelezettségem, ami Prágába szólít másnapra. Talán lesz egy órácskám, hogy kicsit körülnézzek, és valószínűleg elköltök egy kellemes vasárnapi ebédet, mielőtt elhagyom a várost. Bárcsak több időm lenne!

- És mik a jövőbeli terveid - a turné után?

AW: - A Karácsonyt a gyerekeimmel tervezem tölteni, bár nem sok kedvem van a hideg és nyirkos angol télhez. Megnézem, ahogy Anglia elpáholja Ausztráliát krikettben és az Újévben valószínűleg új anyagon dolgozom majd. Először is, rendbe kell tennem a nagybeteg stúdió-komputeremet. Hogy aztán mi lesz, azt én sem tudom biztosan. A zeneipar továbbra is krízishelyzetben van, és nem tudom, meddig tudom még finanszírozni a saját projektjeimet. Soha nem kaptam semmiféle előleget / kölcsönt, és most a Recoil-ról beszélek, így talán itt az ideje fontolóra venni nagyobb hasznot hozó tevékenységeket…

Hogy mi lesz ez a “nagyobb hasznot hozó tevékenység” Alan számára, az még erősen a jövő zenéje. Talán ennek egyik első megnyilvánulása lenne a Depeche Mode számára készülő remix?

Egy újabb kijelentés a “Mester”-től, ami fejtörésre késztetheti a rajongókat…

Amíg azonban minderre fény derül, Alan Wilder még egyszer tiszteletét teszi nálunk, a Szikrában, december 4-én. A Recoil vendégeként AndOne Géza fog DJ-zni, és Milkovics Mátyás (Neo) is bemutatja új, IO névre keresztelt zenei projektjét. A koncert után a Tesco Disco legénysége fűti tovább a táncparkettet a ‘80-as évek szinti-pop slágereire épülő gay bar set-jével.

Most kaptuk a hírt, hogy a december 4-i Recoil ‘Event’-et - melynek háttérprojekcióit 8 x 5 méteres mozivásznon élvezhetitek a Szikrában, tökéletes hangzással karöltve - több kamerával, professzionális technikával rögzítik, ami koncertfilmként nagy valószínűséggel DVD és Blu-ray formátumban is napvilágot lát majd a közeljövőben.

Gyertek és legyetek Ti is részesei ennek a fantasztikus élménynek!

Jegyek még korlátozott számban kaphatók!

Kihagyhatatlan!Illusztráció

Alan Wilder is getting closer to

depeCHe MODE (?)

Alan Wilder aka Recoil finished his USA, Canada and South America tour successfully and will be back in Europe at the end of November. After touring for nearly half a year performing, Recoil will play his final concert in Budapest at Szikra on the 4th of December. I was lucky enough to have the chance to speak with Mr. Wilder about Recoil’s South America tour, about his memories of the famous Exotic Tour ‘94 - in support of Depeche Mode’s eighth studio album, Songs Of Faith And Devotion - and about his plans for the near future.

We did this short but interesting interview via electronic mail at the time of the cancellation of the Cordoba ‘Event’ in Argentina. Alan was very disappointed because he really wanted to do this gig - unfortunately, this whole thing was completely out of his control. You know, he’s not just a synth-pop icon but he also has a heart for the fans… Here is the proof.

01-)  Hello Alan, The Recoil-tour in South America is on the way. This leg of the tour is held in countries such as Argentina, Brazil, Peru, Colombia and Ecuador. The last time you gave concerts in these countries was during DM’s “Exotic Tour” in 1994. What sort of memories does this legendary tour bring up?

AW: You have to remember that by the time DM hit South America as part of the whole ‘Devotional’ tour, we had been on the road for over 12 months. I think everyone’s brain was pretty fried by that stage. Fletch had already gone home and missed that leg (Daryl Bamonte took over on keyboards). Dave was in quite a bad way by then and I remember one particular plane journey, on route to either Chile or Argentina, which was quite difficult.  We were on a private jet and Dave was somewhat out of control - not great in a confined space.  I also remember a drug raid in the hotel in Sao Paulo which happened in the next room to mine. My room incidentally was being concurrently ‘rearranged’ by Mr Gahan, if you know what I mean. It was pretty chaotic. Along with the Santiago incidents which I have recounted before, I guess quite a lot went down. I remember the show itself in Chile was stunning from the point of view of the reaction. The other shows were all good too but my specific memories are quite vague on those.

02-) The South / Latin American audience was always very supportive of you. What was their reaction to the Recoil live set?

AW: I have been amazed and delighted so far, but not totally surprised as I half expected the enthusiasm - and that is why I wanted to tour here in the first place. At the time of writing we have played 3 shows in Santiago, Buenos Aires and Rosario. The way each audience has responded has been unbelievable - they chant football-style songs, clap along to all the tracks (not always easy with Recoil music :-)), and generally make a huge amount of noise. It is really heartwarming to see so many smiling and appreciative faces.

Unfortunately, last night’s show in Cordoba was cancelled. This was something completely out of our control. The production people for the festival failed to get the proper security permissions from local authorities and the police turned up to shut it down before it even got underway. The engagement was due to be held as a mini festival including three separate tents in an outdoor location. Recoil was scheduled to headline in the main tent.  Our crew arrived in Cordoba in plenty of time but got word that the show was experiencing difficulties at 10pm when we were still waiting to set up our projection system and conduct a soundcheck. 2000-3000 people were expected to attend.

I just hope no fans will hold Recoil responsible in any way because we were in Cordoba and ready to play. I had already held a press conference in anticipation at the hotel in town, and we all sat in the lobby waiting to go to the venue when we heard the news that the show was in trouble. Paul & I are naturally very disappointed. It is not altogether surprising that something like this might happen along the way - whatever people may think, South American countries do have a reputation for chaos and we have experienced plenty of that so far on this leg, including wasted appointments at embassies, travel delays, lost baggage, road strikes, corrupt authorities, equipment troubles and so on. I try to rise above it and am mainly philosophical because the warmth of the people makes up for the misgivings of the bureaucracy. 

We actually spent 3 hours this morning trying to re-arrange the event at a different venue (a rather nice-looking theatre which would have housed our production) but for one reason or another, it proved too difficult. I try to be as pro-active as possible to make things happen, even under the most trying of circumstances - to provide what was promised to fans. I didn’t wait 25 years to tour, and then come all this way to just sit in a hotel lobby. In the Cordoba case however, too many things conspired against us.

03-) The Recoil North American tour went very well and you had a lot of special guests like Architect, Conjure One and DJ Martin Gore, of course. Dave Gahan also showed up at the Recoil gig in New York. Did you have a good time with your former bandmates? Do you see any possibility that Fletch will be present at the Manchester ‘Event’ on the 2nd of December?

AW: I have no idea if Fletch is coming to Manchester but if he wants to join us, he is very welcome :-))  It was lovely to hook up with Martin and Dave again in the states. Each seems in good shape and we were able to catch up on each other’s news and so on.  Unfortunately, it wasn’t practical to invite any special guests down to South America. In order to work in most countries in this part of the world, you need to complete complicated work visas and so on. It is just quite a difficult and convoluted process to arrange a tour here. Many obstacles are presented by the bureaucratic processes and this can be a challenge. The local promoters generally prefer to put local acts and DJs onto the bill, which is fine by us.

04-) Depeche Mode is rumoured to release a new remix-album next year. Vince Clarke already did a remix of ‘Behind The Wheel’. I heard that you’re also planning to remix a Depeche Mode song. For which song will you do this remix?

AW: Seems like you can’t keep a secret from anyone these days…

05-) The last time you were in Budapest, you couldn’t visit the city because you were in a hurry - thanks to the traffic craziness caused by the volcanic ash. On the 4th of December you’ll close the Recoil-tour with a special Budapest gig. Are there any plans for an additional sightseeing?

AW: No real plans at the moment. I wanted to stay at least one extra day but now have a commitment in Prague the day after the show. I will probably manage to grab an hour to wander around and perhaps a nice Sunday lunch somewhere before we leave. I wish I had more time.

06-) What are your plans for the future - after finishing this tour?

AW: I plan to enjoy Xmas with my kids, although not really looking forward to the cold and wet English winter, I am going to watch England beat Australia at cricket, and then in the new year I will probably work on some new material. First I need to fix my very ill studio computer. After that, I’m not sure. The music business is in crisis still and I’m not sure how long I can continue to fund my own projects. I have never received any advances to speak of for Recoil and, perhaps, now is the time to consider some other more lucrative pursuits.

What did Alan mean by “more lucrative pursuits”? You never know what’s going on in his head. Maybe it’s about time to rethink Depeche Mode’s future… Who knows?

Until then come and see the final Recoil show in Budapest!
 
Recoil - Event in Budapest - Tickets

Hot Breaking News!

For the very final presentation of ‘A Strange Hour’, Alan and the Recoil team have decided to install an extra large, fully professional cinema screen and projector at the newly-renovated venue ‘Szikra’ in Budapest.

The screen will measure a giant 8 x 5 meters and will cover the entire stage area. The performance is also planned to be filmed using multi-cameras and the latest high-definition technology in order to capture the event in its full glory.

How and when ‘A Strange Hour’ will be released is yet to be determined but you can be sure that at some stage, you will see the culmination of a year’s work made available on some kind of DVD/Blu-ray format, perhaps as part documentary or maybe as a concert film.

There are still a few tickets available for this final show on Saturday - if you’re nearby and the snow doesn’t get you, try to come along and be a part of this unique one-off spectacle. We expect ‘A Strange Hour’ to look and sound particularly special on this evening.

Mátyás Milkovics from Hungarian band Neo will also be joining the event to play an acoustic set, and later Alan, Paul and the whole team will be around to celebrate the end of the tour with the fans, and there will various DJs keeping the evening going until late. DO NOT miss this one! 


   
   

   

2010.11.08. 14:54 | Janurik János | 14158 Olvasás | 7 Hozzászólás | Nyomtatás
 
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó cikkek
Kategóriák
TOP Cikkek
Hirdetés
Hirdetés
FREESTATE.hu ©