depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Interjúk
Hirdetés

A turné után hosszú szünet várható

A turné után hosszú szünet várható

2006. február 25-én a depeCHe MODE Európát átszelve, a Dán világvárosban, Koppenhágában is kikötött. Ezt használták ki a P3 helyi rádióállomás szerkesztői, és pár órával a koncert előtt egy gyors találkát szerveztek Martin Gore-ral. Klasszikus témákat elemeztek, persze a jövőbeli tervekről sem feledkeztek el beszélgetni.

Megj.: Ez a beszélgetés egy audió felvétel fordítása, ezért nézzétek el az esetleges pontatlanságokat. Egyébként aki Martint már hallotta beszélni, nagyon jól tudja mennyire nehéz őt néha megérteni.

Hétfőn ünnepeltétek karrieretek 25. évfordulóját, mit csináltál ezen a napon?
Miért pont ezen a hétfőn?

Hát, szerintem hétfői nap volt.
New York-ban ünnepeltünk egy album felvétele közben, mivel van egy olyan barátunk, akinek nagyon jó a memóriája időpontok és események tekintetében is, így ünnepeltük első koncertünk évfordulóját amikor is mint egy együttes léptünk fel.

Úgy gondoltam az első single kiadásának napja.
Aha, hát az valószínűleg hétfő volt. Erről teljesen elfeledkeztünk :).

Tehát még csak vár majd egy ünneplés. Milyen érzés túl lenni az együttes 25. évfordulóján?
Úgy gondolom, hogy pillanatnyilag egy remek időszakot élünk át a zenekarral, úgy tűnik, hogy híresebbek vagyunk mint eddig valaha, az egész európai turnéra szóló jegyek már fél évvel a kezdete előtt el voltak adva, és ez még mind azelőtt, hogy megjelent volna maga az új album.

Meglepőnek tartod hogy most vagytok a legközkedveltebbek?
Igen, mivel sosem lehet előre feltételezni milyen visszhangja lesz az új felvételeknek, ezért számunkra nagy sokk volt látni hogyan fogytak el ilyen rohamosan az összes koncertre a jegyek.

Miért volt sokkoló?
Mert eddig még soha nem voltak a jegyeink ilyen (drasztikusan) gyorsan eladva, hat hónappal a turné kezdete előtt.

A másik dolog az a britpop szférában való fennmaradásotoknak egyik leghosszabb története, hogyan jellemeznék ezt az angolok, és hogyan látod ezt te?
Nem tudom, úgy gondolom hogy 1981-ben nem sok ember költötte ránk a pénzét, tehát egy 25 évvel későbbi helyzettel ezt egyáltalán nem lehet összehasonlítani :).

Mit gondolsz, hogyan lehetséges hogy ilyen hosszú ideig bírtátok a színpadon?
Nem is tudom, folyamatosan ezekkel a kérdésekkel szembesítenek, talán az együttes hatalmas elhivatott rajongótábora teszi, akik számára a depeCHe MODE egy életstílust képvisel, vagy akár egy filozófiát minthogy csak a puszta zenehallgatás örömét lelnék benne.

Itt már azonban egy kultuszról beszélünk, végülis minden hétvégén depeCHe MODE partykat rendeznek az egész világon, ez hogyan hat rád?
Fantasztikus, csak nem tudom, nem unatkoznak-e ott az emberek a végtelen sok mix kavalkádjában.

Érdekes, hogy még amikor ennyire sok rajongótok is van, nyugodtan átlagemberként sétálhatsz az utcákon. Hogyan magyarázod ezt a tényt? Hogyan lehetsz ismeretlen az utcákon miközben annyira híres vagy és több mint 50 millió albumot adtatok el?
Ha egy városban játszunk, az kicsit más, mivel az emberek tudják hogy ott vagyunk. De ha otthon vagyunk…..tudod, teljesen normális életvitelt tudunk folytatni.

Ez nem csupán a Ti választásotok?
Ez inkább boldogság. Még ha az emberek, rajongók megismernek is, egy bizonyos tiszteletet fejeznek ki irántunk.

Térjünk rá az albumukra, az együttesen belül nagy feszültség előzte meg, de ez a láz végülis virágzássá vált. Hogyan kell úgy viselkedni hogy a feszültség előnnyé nőjje ki magát?
Nem gondolom, hogy köztünk bármiféle nagy feszültség is volt, azt gondolom, hogy ezt inkább a nyomda és a média váltotta ki, és kicsit talán azzal is magyarázható ez a tény, hogy Dave-nek megjelent a szóló albuma és ezt a tényt rögtön mindenki az együttes végével hozta párhuzamba, na de mi sohasem beszéltünk az együttes megszűnéséről. És úgy gondolom, hogy amikor újra találkoztunk és elkezdtünk az albumon dolgozni, még nagyobb volt az egyetértés mint valaha előtte, bár nagy részük van ebben azoknak az embereknek, akik együtt dolgoztak velünk és nagyon jó hangulatot varázsoltak a stúdióban.

Ami a zeneírást illeti, sokat hallottunk Gahan által kért saját dalok hozzájárulásáról is az új albumhoz, hogyan befolyásolta ez a további zenék készítését?
Már az után, hogy megjelent az új szóló albuma és egy bizonyos kifejezést adott a médiának, vártam, hogy hozzá akar majd járulni az új albumhoz a saját dalaival, ezért ez az elhatározás, hogy három saját számát is rögzítsük az albumon, valahogy természetesnek tűnt.

Hogyan érzékelted ezt te magad, hiszen eddig az együttes összes dalának írója te voltál. Miképp barátkoztál meg azzal, hogy valaki más is az asztalra tette most a dalszövegeket?
Úgy gondolom, hogy ez létfontosságú volt az együttes további működésének szempontjából, mert így Dave átérezte mit jelent az együttes igazi tagjának lenni, az egész kreatív folyamat részévé vált és hála ennek most sokkal boldogabb. És úgy hiszem, ha nem így történt volna, talán az album egyáltalán nem is létezne.

Olyan módszerrel írja a szövegeket a depeCHe MODE-nak, mint ahogyan azt te eddig csináltad?
Ha belépünk a stúdióba, az összes számot beledobjuk egy elképzelt depeCHe MODE mixerbe. Most Ben Hillier producerrel dolgoztunk együtt és szerintem az album nagyon egységesen szól, és Dave dalai nem tűnnek nem oda valóknak.

Hamarosan megjelenik az új kislemez, a ”Suffer Well”, amelyik pontosan egyike a Dave dalai közül, mit tudsz nekünk te erről mondani?
Úgy gondolom, hogy nagyon jó dalt választottunk, a kezdetektől pontenciális esélyes volt ez a kislemez, nagyon jól játszható élőben is, mert pont játszom basszuson:).

És hogyan látja ezt Dave, bizonyára nagyon büszke arra, hogy pont az ő egyik dala lett kislemez. Valószínűleg nagyon örül ennek.
Sokat beszélgettünk erről, és meggyőződésem, hogy hála ennek nagyon boldog.

Ő úgy nyilatkozott, hogy ezt részedről mint zeneszerzőtől, egyfajta elismerésnek tartja. Te is így érzed?
Igen, szerintem remek munkát végzett, gondolok itt azokra a dalokra amiket írt.

Ezen kívül azt is mondta, hogy pontosan olyanokról írt, amikről te is. Közös témákat érintettetek.
Ez inkább az album hátsó oldalán található viccelődős mondattal függ össze, ”Fájdalom és szenvedés többféle tempóban”.

És te ugyanerről írtál?
Igen. Alapjában véve…

Nem csupán mint a depeCHe MODE oszlopos tagja vagy híres, hanem mint DJ is. Fletch is DJ-skedik. Mi vezetett a DJ világába?
Ez valami teljesen eltérő dolog, és nem vetettem bele annyira magam, mint Andy. Ő ha egyszer beindul, akkor alaposan csinálja, havi turnékra jár és minden este ugyanazt a szettet játssza. Én válogatós vagyok ebben, mint dj talán úgy évente hatszor játszom és akkor is minden szett teljesen eltérő és más. Többé kevésbé munkának tekintem.

És miféléket szoktál játszani?
Technót, minimál house … nem emlékszem már mindegyik stílus elnevezésére. Olyan sok van belőlük.

Hogyan kerültél ezekhez a stílusokhoz közelebb, véletlenül, vagy annak köszönhetően hogy mindenhol játszák ahol megfordulsz?
Ezeknek a felvételeknek nagy erejük van és nagy hatással voltak az utolsó albumunkra is, amelyik energiadúsabb és gyorsabb mint az előző volt. Nagy részben befolyásolja az is, hogy sok tánc zenét hallgatok.

Még egy kérdés mielőtt befejeznénk. Mit várhatunk még a következő negyedévszázadban? Vagy már nem lesz következő 25 év?
25 évvel ezelőtt még nem is mertünk arra gondolni, hogy ma is itt leszünk. Jelenleg turnézunk, ami augusztusig tart, ebből kifolyólag biztos vagyok benne, hogy ezt hosszú szünet fogja követni és utána meglátjuk, milyenek lesznek a további tervek.

Martin, nagyon szépen köszönöm!
Én is köszönöm.

Forrás: P3






2006.03.20. 02:10 | Sylvie | 14350 Olvasás | 1 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó cikkek
Kategóriák
TOP Cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©