depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Hírek | Egyéb
Hirdetés

YAZOO – Remix letöltések

YAZOO – Remix letöltések

A könnyűzene világában akadnak olyan előadók, akik egy-két évnyi zenéléssel, és / vagy ugyanennyi nagylemez anyagával is teljes értékű életművet hagynak maguk után - ami másoknak esetleg több év alatt sem sikerül. Ide sorolhatjuk Vince Clarke, és Alison Moyet kettősét, a Yazoo-t is. Bár,  mindösszesen egy évig (1982 áprilisa és 1983 májusa között) dolgoztak együtt, mégis átugorhatatlan fejezetet képeznek a popzene történetében. És ezt a fejezetet most tovább írják egy 4-lemezes box set, és egy hozzá kapcsolódó turné erejéig.

De ugorjunk csak vissza az időben, egészen az 1981-es év végéig. Vince Clarke ugyanis ekkor jelenti be hivatalosan távozását a Depeche Mode-ból, akiknek épp csak megjelent a debütáló albuma, Speak And Spell címen. A különc zeneszerző egy addigra már jól csengő nevű, valamint egy Top Ten kis-, és nagylemezt magáénak tudható csapatot hagyott ott a bizonytalanért.

Hogy ez a lépés saját maga, és egykori együttese karrierjének is csak jót tett, azt akkor még nem tudhatta senki.

Vince a Depeche Mode-dal való szakítás után csendben tovább komponálgatott, és kereste a megfelelő személyt, dalai tolmácsolására.

Egy véletlen folytán botlott bele az akkoriban rhythm’n’ blues feldolgozásokat játszó Alison Moyet hirdetésébe a Melody Maker-ben, aki blues-együttesben keresett éneklési lehetőséget. Vince poénból válaszolt a felhívásra,  és megszületett a Yazoo.

Nem csak a név - amit egy régi Mississippi blues-labeltől vettek kölcsön - volt furcsa, hanem a mögötte megbúvó duó is. A Clarke-féle, kissé mesterkéltnek tűnő  elektronikus popzenét Alison érzelmektől túlfűtött mély, blues-os hangjával ötvöző projekt azonban rendkívüli sikert ért el már rögtön az első kislemezével.

Az Only You című - eredetileg a Depeche Mode-nak írt - ballada 2. helyezést ért el a UK chartokon, megelőzve ezzel az akkor már konkurenciát jelentő Depeche Mode single-t, a See You-t.

A bemutatkozó nagylemez, az Upstairs At Eric’s is ugyanilyen jól szerepelt, és ehhez kapcsolódóan egy sikeres turnét is magáénak tudhatott a Yazoo.

Egy mérsékelt sikerű kislemez - The Other Side Of Love -, és egy Top 3-as dal - Nobody’s Diary - után azonban megbomlani látszott a Clarke / Moyet páros közti kémiai egyensúly.

Vince már az első Yazoo albumot követő Guided Tour-nak sem örült igazán, és a gyors-lezajlásúnak tervezett projekt is kezdte egyre inkább igazi együttessé  kinőni magát - ami újbóli nemszeretem kötelezettségeket vont maga után. A Clarke-ot jól ismerők már prognosztizálhatták is a duó közeli végét.

Erre nem is kellett sokat várni, hiszen ‘83 májusában Alison már a következőket nyilatkozta az NME-nek a Yazoo feloszlásáról: "Mindez főleg amiatt alakult így, hogy a korai idők varázsa elillant. (...) Kezdetben minden spontánul történt, és fel voltunk dobva, de néhány sikeres kislemez után óhatatlanul belekerülsz ebbe a lemezkiadással járó taposómalomba.”

A You And Me Both már csak posztumusz LP-ként jelent meg, kísértetiesen emlékeztetve a rajongókat a Depeche Mode minden különösebb indokot nélkülöző otthagyására.

Alison szólóban folytatta tovább - The Turn címmel jelent meg tavaly ősszel a legutóbbi albuma -, Vince pedig egy rövidebb kitérő után 1985-ben útjára indította az Erasure-t, eddigi leghosszabb távú  projektjét.

25 évvel a Yazoo feloszlása után most ismét együtt a kettős, és Alison nyilatkozata egy jó hangulatú  turnét ígér: „Nagyon megörültem, hogy ismét együtt dolgozhatok azzal a fickóval, aki megnyitotta számomra a kapukat,  akinek az első lemezmegjelenésemet köszönhetem. Őszintén megmondva, soha nem akartam szólóban dolgozni. És most - legalább egy kis időre - ismét része lehetek az egésznek. És ez nagyon jó!”

A Reconnected Tour-ról, és a májusra tervezett díszdobozos megjelenésről a Yazoo hivatalos weblapján lehet bővebb információkat találni:
 
http://yazooinfo.com/
 
 
 

© Janurik János – EMI Hungary

 
 
Letölthető remixek:
 
 
01 . I Before E Except After C - 2 + 3 remix by Subway Collective

02 . Ode To Boy - Ama Das Shadow Remix

03 . Nobody’s Diary - Origin of Essex Remix

04 . Winter Kills - Electronic Periodic’s Dub Mix




Ajánlott videók
1988.09.12. Strangelove 88 1984.10.29. Blasphemous Rumours 1985.04.29. Shake The Disease 1997.02.03. Barrel Of A Gun Recoil - Final Tour Date - Szikra - Budapest 1998.09.07. Only When I Lose Myself

2008.05.28. 03:46 | Janurik János | 11245 Olvasás | 0 Hozzászólás | Nyomtatás
 

Itt még nincsenek hozzászólások.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó hírek
Kategóriák
Hirdetés
FREESTATE.hu ©