depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Hírek | Események
Hirdetés

Front 242 - az Electronic Body Music prototípusa végre Magyarországon!

Front 242 - az Electronic Body Music prototípusa végre Magyarországon!

A ’80-as évek végén voltál tizenéves? A „depesesek” táborát gyarapítottad? A Depeche Mode-on keresztül később felfedeztél magadnak más elektronikus zenéket is?  Olyan furcsa nevű együtteseket kezdtél el másolt kazettákon hallgatni, mint a Front 242, a Nitzer Ebb, vagy éppen a Frontline Assembly? A TV előtt kuporogtál minden áldott szombat éjszaka, hogy az MTV 120 Minutes című műsorában elcsíphesd a klipjeiket? Közülük, és a hasonszőrű zenekarok közül később jó néhányat élőben is megcsodáltál a Petőfi Csarnok színpadán? Armageddon Dildos, Nitzer Ebb, Die Krupps

És még folytathatnám. Már csak egy igazán nagy név hiányzik a listádról, hogy kipipálhasd őket? Hadd találjam ki, kik ők!

Várj, gondoljunk egy kicsit a mai tizenévesekre is! Számukra mi, és kik jelentik azt, amit nekünk az előbb felsorolt előadók? A Goa-Trance műfaj, valamint a New Beat. Olyan előadókra gerjednek, mint a Juno Reactor, az Astral Projection, vagy az Eon Project. Kedvenc DJ-ik Paul Oakenfold, Sven Vath, és Mark Allen. De tudják-e vajon, hogy az ő hőseik is a mi kedvenceinken nőttek fel, tőlük merítettek - nem is keveset.

Idézzünk csak gyorsan Mark Allen-től, a híres Goa-DJ-től: „Az a fajta bulizós groove van meg a zenéjükben, ami az embereket órákon keresztül fogva tartja.”

Na, de mostmár tényleg áruljuk el, hogy kikre is gondoltunk!

Front 242

1981. októberében alakulnak meg. Belgák. Duóként indulnak, de 1983-ra elnyerik klasszikus kvartett formájukat. A legendás négyes tagjai: Jean-Luc De Meyer, Patrick Codenys, Daniel B., Richard 23. 1984 körül rátalálnak a saját hangjukra, amit Electronic Body Music-ként ismerünk, és ami azóta egy egész stílusirányzat elnevezéseként forog közszájon. 1987-ben - a Depeche Mode előzenekaraként - befutnak.

Egy évvel később egy holland fotográfus, bizonyos Anton Corbijn egy meglepő és furcsa klipet készít Headhunter című kislemezükhöz, melyben a tojásé a főszerep. Anton ugyanis első körben azt hitte, „Egg”hunter lesz a szám címe, és e köré építette fel a képi megjelenítést. Később pedig, már vétek lett volna eldobni ezt a jó poént. Egy díjat be is zsebelhet érte. Neki köszönheti a banda a másik nagy kislemez-sikerhez forgatott klipet, a Tragedy For You-t is. Ekkorra (1991-et írunk) már állandó vendégek az MTV (fő)műsorában. 1993-ban - hiába kerül be még egy video (Religion) az MTV rotációjába - megkezdődik a széthullás.

Előbb Richard 23, majd ’95-ben De Meyer int búcsút a zenekarnak.

1997-ben aztán újjászületnek, és újraértelmezik régi önmagukat. Egyik koncert a másik után. Az új anyag azonban egyre csak várat magára. 2003-ban végre ez is megvan, a címe: Pulse. 2006. - 25 évesek lesznek, ezt meg kéne ünnepelni! Travailleur En Trance, The Hacker, Terence Fixmer és David Caretta - csak néhányan a meghívott vendégek közül, a jubilálásra az Ancienne Belgique-ben kerül sor. Újból koncerteznek, most a klasszikus hangzást felelevenítve. A Vintage Tour azóta is tart, és most végre, sok éves várakozás hozzánk is eljutnak!

Ugye, mindenki kitalálta már? Igen, a Front 242-ról van szó!

2008. december 6-án a Sportmax 2 színpadán élőben a belga (örök)ifjak, az elektronikus test-zene úttörői, a Front 242!

Jegyek már kaphatók a Metro-Nóm hanglemezboltban, és a Ticketportálon keresztül!

Bővebb infót a szervezők honlapján olvashattok: www.black-head.eu

Rendezvény információk: Front 242

© Janurik János




Ajánlott videók
Corrupt - Studio Session Recoil - Berlin - Release Party RECOIL - SELECTED - Television Archives EMA 2006 - Interview Dave Gahan - PRO7 - TV Total interjú Personal Jesus – Stars On Ice 2008 – 2

2008.10.26. 07:44 | Janurik János | 5355 Olvasás | 2 Hozzászólás | Nyomtatás
 
 
2. Hozzászóló: Balam | Időpont: 2008.11.01. 14:07

a cikk első részét mintha rólam írták volna…  :-)

 
1. Hozzászóló: wgd | Időpont: 2008.10.26. 13:32
wgd

Jó zene volt, főleg 88-91 idején. Emlékszem, hogy volt egy bolt az Oktogonon, ‘Labiritmus’ asszem. Ott lehetett felvetetni a lemezeket 100 Ft ért. Mindig onnan szereztem be a zenéjüket.

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó hírek
Kategóriák
Hirdetés
FREESTATE.hu ©