depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Hírek | Hírek
Hirdetés

DAVE GAHAN interjú

DAVE GAHAN interjú

„Befejeztük a felvételi periódust” a banda frontembere Dave Gahan mondta ezt a Pop & Hiss-nek pénteken, telefonon New York-ból. „Lehetnek még olyan apróságok és részek, amelyeket még le kell tisztáznunk, de igazán jó érzéssel tölt el maga a tény, hogy befejeztük. Úgy gondolom egy igazán jó albumot készítettünk.”

Gahan elmondta, hogy a még „neve-nincs album” már kiadásra kész, és tavasszal fog kijönni. 12 dalt fog tartalmazni.

„Nehéz volt a döntés a dalok albumra választását illetően, ugyanis ezúttal több dalt vettünk fel, mint bármelyik másik lemezünk készítése során.” - említette. „Ugyan van benne gyakorlatunk, de ez most közel sem volt egyszerű feladat. Kicsit furcsa is volt.”

Gahan megerősítette a 2009-es lemez hírét, amely első megjelentetés lesz az EMI részéről az Egyesült Államokban (az együttes legtöbb kiadott albuma mindezidáig a Warner Music Group gondozásában jelent meg Észak-Amerikában). Az új lemez olyan dalokat fog tartalmazni cím szerint, mint a „Wrong” és a „Peace”. Ezek azok a szerzemények, amelyeknek részletei már keringenek a világhálón. Azonban hozzátette, hogy a „Peace” néven megismert dal eredeti címe valójában „Peace Will Come to Me” lesz.

Továbbá leleplezett három másik dalcímet is - „Hole to Feed” „Comeback” és „In Chains”. Mindegyik dal közös szerzemény - és amelyek szintén helyet fognak kapni majd az új albumon. Gahan felsorolta azokat a városokat is ahol a felvételeket készítették az elmúlt pár hónapban .(New York, Santa Barbara, stb.) Végig igazán kreatív alkotói munka folyt és Martin Gore-ral a zenekar fő dalszövegírójával kiválóan együtt tudtak dolgozni.

„Összesen kb. 18 dal született” - mondta, amelyeket az együttes speciális EP-ken, letölthető formátumban az interneten, vagy extra anyagként szándékozik megjelentetni jövőre.

De Gahan kicsit aggódott azon, hogy az EMI magát a fő albumot nem szándékozik hosszú ideig terjeszteni.

„Mindig, amikor az új lemez anyagát hallgatom, úgy tűnik, mintha lenne egy egyes lemez és egy kettes lemez. Olyan érzés ez, mint amikor megnézel egy mozifilmből két egymást követő részt. Valami ilyesmi… és több mint két órán keresztül csak ez szól. Ráadásul tetszik neked! Majd azt mondod: ez az, megcsináltam!”

És hogy milyen lesz az új anyag hangzásvilága? A Rolling Stones magazin a múlt hónapban közzétett egy cikket, amelyben Martin megemlítette, hogy számára a teljes hangzás spirituális érzetet kelt.

„Tudom Martin mit értett ezalatt, ám mielőtt bárki azt gondolná, hogy az egész lemez gospel-es hatású, hát nem egészen így van. Bár nem áll ettől messze az igazság. Úgy érzem, hogy ez az album inkább egyfajta kitekintő korong és az összetartozás érzéséért kiállt. A világ szüntelen változik. Az hogy pl. Obamát is megválasztották elnöknek hatalmas dolog. Néztük a választást a tévében Santa Barbarán és libabőrös lettem egy pillanatra. Azt éreztem, mintha maga a remény állt volna újra munkába…”

Bár a zenekar egyre többet használ elektromos gitárt, az új korong úgy tűnhet, ismét visszatért az eredeti Depeche Mode analóg szintetizátoros gyökereihez - pár dalban legalábbis igen.
„Martin vásárolt egy pár kütyüt az EBay-en. A világ összes analóg hangszerének legalább a felét összegyűjtötte. Így lett régi dobgépünk az 1970-es évekből és még pár olyan cucc, amelyeket még mi is használtunk a ’80-as években, mint pl. az öreg Moog-ok és ARP-k.”

Példaként Gahan megjegyezte, hogy az új album egyik kedvenc hangszere a „The Colonel” - egy márkás 1970-es évekbeli Steiner Parker szintetizátor. Ez egy olyan eszköz amelynek „őrült hangszínei” vannak. „Nagyon inspirálónak találtuk és használtuk is a lemezen számos pontján.”

A Depeche Mode korábban bejelentette az új világkörüli turnéját (2009 - Tour of the Universe) amelynek U.S. dátumukkal való bővítését heteken belül ki fogják írni. A zenekarnak nagy támogató rajongói bázisa van L.A.-ben, az 1988-as Rose Bowl stadionban adott hatalmas koncertnek köszönhetően, amelyről annak idején film is készült „Depeche Mode 101” címen. A banda legutóbb Dél-Kaliforniában a Coachella Music & Arts fesztiválon játszott 2006-ban.

„Nagyon jól éreztük magunkat a színpadon azon az éjszakán! Ez volt az egyik olyan emlékezetes alkalom, amikor a levegőben éreztük az energiát áramlani. Megkapóan énekeltem, a hangulat pedig fantasztikus volt és minden jól sült el. Nagyon különleges este volt.”

Mialatt a Depeche Mode legkitartóbb rajongói az új zenére és a turnéra várnak, azt fájlalják, hogy az együttes zenéje felbukkant egy Hilary Duff dalban. Az énekesnő „Reach Out” című dalában a Depeche Mode „Personal Jesus” dalának taktusai hangzanak fel.

„Nem is tudom, mit gondoljak róla… Kicsit fura!” - nevetett Gahan. „Úgy gondolom, ez egy olyan dolog, amelyet Martin soha nem adott volna ki ilyen formában a kezei közül. De ők mégis megtették. És tudjátok, olyan, amilyen. Valójában a lányom szereti. Tudjátok, mit mondott nekem erről? ’Apa ez már nem ugyanaz a dal!’”
 
 
2008. december 12.
 
 
Fordítás: Cívis Target - Suller Gábor




Ajánlott videók
2006.06.05. John The Revelator 2005.10.17. Clean [Bare version] 2009.11.11. Number One - Német Interjú - 6.rész 1986 It’s Called A Heart [Cocoricoboy TFI France] Martin +Mas-Nescafe interjú Alan Wilder & Recoil - 2007 ÚJ ALBUM

2008.12.15. 13:44 | Cívis Target | 5406 Olvasás | 9 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Hozzászólások: DAVE GAHAN interjú
 
9. Hozzászóló: mata-hari | Időpont: 2008.12.17. 08:51
mata-hari

Remélem a setlistre felveszik a leave in silence-t.
Az intronak szánt számra vagyok még nagyon kíváncsi.

A honlapon látható grafika is a Black Celebration turné (hamburgi koncertfelvétel) színpadképére emlékeztet.

 
8. Hozzászóló: mata-hari | Időpont: 2008.12.17. 08:47
mata-hari

“...spirituális érzetet kelt…” Ez nagyon felpiszkálta a képzelőerőmet, kíváncsivá tett!
“...analóg szintetizátoros gyökereihez…” Igen, igen, igen! :)
“In Chains” - elég erős tartalommal bírhat legalábbis a címe alapján

Nagyon izgi! HALLANI AKARÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓM!
:D

 
7. Hozzászóló: Mark74 | Időpont: 2008.12.17. 06:29
Mark74

Te jó ég mekkora bulik voltak azok :-)

 
6. Hozzászóló: Mark74 | Időpont: 2008.12.17. 06:28
Mark74

Koncerten egy 84-es hamburgi dalsorrendet elhallgatnék az új számokkal spékelve :-)

 
5. Hozzászóló: Tharsis | Időpont: 2008.12.16. 12:04
Tharsis

Biztatóak az infók, bár ezek hozzátartoznak a promóhoz. :) Ettől független valami nagy dolog is kisülhet ebből a lemezből.

 
4. Hozzászóló: Uselink | Időpont: 2008.12.16. 10:00
Uselink

Végre van már interjú október 6 óta nem csak hírfoszlányok, hogy ez meg az várható. Nagyon jó eme sorokat olvasnom, és remélem…NEM! TUDOM hogy ez egy írtó jó album lesz! :D 8-)  :-)

 
3. Hozzászóló: ptangel | Időpont: 2008.12.16. 03:36
ptangel

Ezt a kedves Csicsa barátom fordította! Köszönjük neki! :)

 
2. Hozzászóló: newzoli | Időpont: 2008.12.16. 02:48
newzoli

Csatlakozom… Én még nagyot soha nem csalódtam a Mode lemezekben…A SOFAD nagyon nehezen szerettem meg (ma már imádom).Bár az Exciter még mindig kérdéses…De ez az új lemez UNIVERZÁLIS lesz :D :D :D

 
1. Hozzászóló: set me free | Időpont: 2008.12.16. 02:37
set me free

Érzem ez 1 nagyon jó lemez lesz!  ;)

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó hírek
Kategóriák
Hirdetés
FREESTATE.hu ©