depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Hírek | Hírek
Hirdetés

Exkluzív interjú Vince Clarke-kal a budapesti Erasure koncert előestéjén

Exkluzív interjú Vince Clarke-kal a budapesti Erasure koncert előestéjén

30 év a popbizniszben, ebből 25 az Erasure kötelékében, Andy Bell partnereként. Olyan slágerlistákat megjárt szinti-pop gyöngyszemek a ‘80-as és ‘90-es évekből mint az Oh L’Amour, a Sometimes, a Chains Of Love, az A Little Respect, a Stop!, a Blue Savannah, a Chorus, a Love To Hate You és az Always, vagy a Breathe, az I Could Fall In Love With You, és a When I Start To (Break It All Down) a 2000-es évek terméséből. Számos világ-körüli turné, több tucatnyi remix, és különféle kollaborációk, produceri munkák.

Hogy kinek az életművét is próbáltam pár sorban összefoglalni? Ő nem más, mint Vince Clarke - született Vincent John Martin -, aki november 18-án pénteken a Hajógyári-szigeten lép színpadra, az Erasure utazó cirkuszával. A már fél éve úton levő popduó alapítója szánt egy kis időt magyar rajongóira is, és a turné-őrület kellős közepén megválaszolta a Freestate.hu néhány kérdését, még a budapesti fellépés előtti véghajrában.

Októberben jelent meg a Tomorrow’s World címet viselő új albumotok. Véleményem szerint, már maga az albumcím is rendkívül optimista hangzású. Mintha csak a régi punk-szlogen, a “No Future” ellentéte lenne - nekem legalábbis ez jutott róla eszembe. Hiszel egy szebb holnapban?

- Igen, hiszek egy szebb jövőben. Főleg, amióta megvan a kisfiam. (Ő Oscar, Vince Tracy Hurley-től született fia. (a szerk.))

Az új albumotok borítója egy kicsit absztraktra sikerült, ennek ellenére tele van pozitív rezgésekkel és egyfajta melegséget sugároz. Kinek a nevéhez fűződik a kivitelezés?

- Paul Taylor volt az, aki “megrendezte” az egészet, a Mute házi borító-tervezője.
 

Erasure - Tomorrow's World

Amikor először hallgattam meg az új lemezeteket, rögtön feltűnt, hogy ezúttal több tipikus diszkó-számot kreáltatok. Gondolok itt olyan dalokra, mint az A Whole Lot Love Run Riot, az I Lose Myself, vagy a Then I Go Twisting. Ezekben a számokban van valami felemelő, erős ütemekre épülnek, kemény basszus-futamokkal megfűszerezve, és számos elektronikus effektet csempésztetek beléjük. Rendkívül érzékiek és csábítóak. Szándékosan írtatok ilyen magával ragadó dance-slágereket? Esetleg az újabb generációs diszkó-kölyköket akartátok megismertetni az Erasure zenéjével?

- Ezeket a számokat is rendkívül tradicionális módon, gitárral és zongorakísérettel írtuk. Az album “klubos” hangulata Frankmusiknak, a producernek köszönhető.

A diszkós stílus mellett nekem kicsit a ‘94-es I Say I Say I Say albumotok zenei világa is visszaköszön. Említhetném példaként a nyitó-számot, a Be With You-t, vagy a Fill Us With Fire-t és a What Will I Say When You’re Gone-t. Muzeális szintetizátorhangok keverednek Andy gyönyörű énekével - számomra ez az Erasure esszenciája. Te, aki már 30 éve vagy benne ebben az egészben, miben látod az Erasure tipikus stílusát?

- Alapvetően dalszerzők vagyunk, akik történetesen szintetizátorokat használnak.
 

Erasure Live 1.

Már túl vagytok egy sikeres turnén az USA-ban, aztán az Egyesült Királyságban koncerteztetek, majd most Európában. Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb buli?

- Az “erdei” show-k az Egyesült Királyságban nagyon különlegesek voltak. (Júniusban különböző erdei színpadokon lépett fel az Erasure, ahol Sophie Ellis-Bextor volt az “előzenekaruk”. (a szerk.))

A londoni Roundhouse-ban adott koncertetek CD-felvétele már megrendelhető (Erasure Live). DVD-vel is készültök erről a turnéról?

- Nem.

A depeCHe MODE legutóbbi remix-válogatása egy Vince Clarke-féle Behind The Wheel átiratot is tartalmaz, és egy Martin Gore-ral közös EP is készülőben van. Milyen érzés volt egy ex-csapattaggal dolgozni ennyi évvel a depeCHe MODE-ból való kiválásod után? Mik a legfrissebb infók erről a lemezről?

- Nagyon izgalmas dolog volt újból Martinnal dolgozni, egymás újra-megismerését is jelentette egyben ez a munka. Az album amúgy 2012. márciusában jelenik majd meg.

Bő 14 év után először adtok koncertet Budapesten. Vannak még emlékeid Magyarországról? Mire számíthatnak tőletek a magyar rajongók a mostani turnén?

- Jól emlékszem Budapest szépségére és a közönség meleg fogadtatására. A mostani shownk régi és új dalokat egyaránt felvonultat majd, amihez futurisztikus/gótikus díszlet párosul.

A minden bizonnyal fergeteges hangulatú bulira november 18-án kerül sor, a Hajógyári-sziget mega-klubjában, a STUDIO-ban!
 

Erasure Live 2.



Ajánlott videók
RECOIL - SELECTED - Television Archives Dave Gahan - Use You [Live at Spinner] Sounds Of The Universe - Reklám Dave Gahan - Endless [Acoustic] 1984.10.29. Blasphemous Rumours 1988.05.16. Little 15

2011.11.16. 12:52 | Janurik János | 6383 Olvasás | 0 Hozzászólás | Nyomtatás
 

Itt még nincsenek hozzászólások.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó hírek
Kategóriák
Hirdetés
FREESTATE.hu ©