depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Hírek | Hírek
Hirdetés

Exkluzív interjú Vince Clarke-kal a budapesti Erasure koncert előestéjén

Exkluzív interjú Vince Clarke-kal a budapesti Erasure koncert előestéjén

30 év a popbizniszben, ebből 25 az Erasure kötelékében, Andy Bell partnereként. Olyan slágerlistákat megjárt szinti-pop gyöngyszemek a ‘80-as és ‘90-es évekből mint az Oh L’Amour, a Sometimes, a Chains Of Love, az A Little Respect, a Stop!, a Blue Savannah, a Chorus, a Love To Hate You és az Always, vagy a Breathe, az I Could Fall In Love With You, és a When I Start To (Break It All Down) a 2000-es évek terméséből. Számos világ-körüli turné, több tucatnyi remix, és különféle kollaborációk, produceri munkák.

Hogy kinek az életművét is próbáltam pár sorban összefoglalni? Ő nem más, mint Vince Clarke - született Vincent John Martin -, aki november 18-án pénteken a Hajógyári-szigeten lép színpadra, az Erasure utazó cirkuszával. A már fél éve úton levő popduó alapítója szánt egy kis időt magyar rajongóira is, és a turné-őrület kellős közepén megválaszolta a Freestate.hu néhány kérdését, még a budapesti fellépés előtti véghajrában.

Októberben jelent meg a Tomorrow’s World címet viselő új albumotok. Véleményem szerint, már maga az albumcím is rendkívül optimista hangzású. Mintha csak a régi punk-szlogen, a “No Future” ellentéte lenne - nekem legalábbis ez jutott róla eszembe. Hiszel egy szebb holnapban?

- Igen, hiszek egy szebb jövőben. Főleg, amióta megvan a kisfiam. (Ő Oscar, Vince Tracy Hurley-től született fia. (a szerk.))

Az új albumotok borítója egy kicsit absztraktra sikerült, ennek ellenére tele van pozitív rezgésekkel és egyfajta melegséget sugároz. Kinek a nevéhez fűződik a kivitelezés?

- Paul Taylor volt az, aki “megrendezte” az egészet, a Mute házi borító-tervezője.
 

Erasure - Tomorrow's World

Amikor először hallgattam meg az új lemezeteket, rögtön feltűnt, hogy ezúttal több tipikus diszkó-számot kreáltatok. Gondolok itt olyan dalokra, mint az A Whole Lot Love Run Riot, az I Lose Myself, vagy a Then I Go Twisting. Ezekben a számokban van valami felemelő, erős ütemekre épülnek, kemény basszus-futamokkal megfűszerezve, és számos elektronikus effektet csempésztetek beléjük. Rendkívül érzékiek és csábítóak. Szándékosan írtatok ilyen magával ragadó dance-slágereket? Esetleg az újabb generációs diszkó-kölyköket akartátok megismertetni az Erasure zenéjével?

- Ezeket a számokat is rendkívül tradicionális módon, gitárral és zongorakísérettel írtuk. Az album “klubos” hangulata Frankmusiknak, a producernek köszönhető.

A diszkós stílus mellett nekem kicsit a ‘94-es I Say I Say I Say albumotok zenei világa is visszaköszön. Említhetném példaként a nyitó-számot, a Be With You-t, vagy a Fill Us With Fire-t és a What Will I Say When You’re Gone-t. Muzeális szintetizátorhangok keverednek Andy gyönyörű énekével - számomra ez az Erasure esszenciája. Te, aki már 30 éve vagy benne ebben az egészben, miben látod az Erasure tipikus stílusát?

- Alapvetően dalszerzők vagyunk, akik történetesen szintetizátorokat használnak.
 

Erasure Live 1.

Már túl vagytok egy sikeres turnén az USA-ban, aztán az Egyesült Királyságban koncerteztetek, majd most Európában. Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb buli?

- Az “erdei” show-k az Egyesült Királyságban nagyon különlegesek voltak. (Júniusban különböző erdei színpadokon lépett fel az Erasure, ahol Sophie Ellis-Bextor volt az “előzenekaruk”. (a szerk.))

A londoni Roundhouse-ban adott koncertetek CD-felvétele már megrendelhető (Erasure Live). DVD-vel is készültök erről a turnéról?

- Nem.

A depeCHe MODE legutóbbi remix-válogatása egy Vince Clarke-féle Behind The Wheel átiratot is tartalmaz, és egy Martin Gore-ral közös EP is készülőben van. Milyen érzés volt egy ex-csapattaggal dolgozni ennyi évvel a depeCHe MODE-ból való kiválásod után? Mik a legfrissebb infók erről a lemezről?

- Nagyon izgalmas dolog volt újból Martinnal dolgozni, egymás újra-megismerését is jelentette egyben ez a munka. Az album amúgy 2012. márciusában jelenik majd meg.

Bő 14 év után először adtok koncertet Budapesten. Vannak még emlékeid Magyarországról? Mire számíthatnak tőletek a magyar rajongók a mostani turnén?

- Jól emlékszem Budapest szépségére és a közönség meleg fogadtatására. A mostani shownk régi és új dalokat egyaránt felvonultat majd, amihez futurisztikus/gótikus díszlet párosul.

A minden bizonnyal fergeteges hangulatú bulira november 18-án kerül sor, a Hajógyári-sziget mega-klubjában, a STUDIO-ban!
 

Erasure Live 2.



Ajánlott videók
1998.09.07. Only When I Lose Myself FREESTATE Videó Mix 2007 2005 Making The Angel - dM in the Studio 1993.06.04. Condemnation [Paris Mix - Live] Dave Gahan - Miracles [Live at Spinner] Alan Wilder’s History Morph

2011.11.16. 12:52 | Janurik János | 6372 Olvasás | 0 Hozzászólás | Nyomtatás
 
FREESTATE.hu - depeCHe MODE - Koncertek / Concerts
Kapcsolódó hírek
Kategóriák
Hirdetés
FREESTATE.hu ©