depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Hírek | Újságcikkek
Hirdetés

Martin Gore - Abbahagyta

Martin Gore - Abbahagyta

Hallottál arról, hogy egy rock sztár majdnem meghalt kábítószer túladagolásban egy Los Angeles-i hotelben? A szíve megállt és két percre a klinikai halál állapotába került, de a rohammentősök újraélesztették? Ez egy régi történet, amely mindig előkerül a depeCHe MODE-dal kapcsolatosan, amikor az együttes új albumot jelentet meg. Pedig Dave Gahan a banda frontembere már 13 éve tiszta. Nézzék el nekem, hogy újra felhántolgatom a józanság és a nem-józanság témakörét, de az együttes 12. stúdióalbuma - a „Sounds Of The Universe” egy újabb önmegtartóztatásról szóló történetet hordoz. Ám ezúttal nem Dave-ről van szó.

„Abbahagytam az ivást… és más ember lettem.” - Martin Lee Gore
 
DEPECHE MODE: Sounds Of The Universe
Értékelés: **** (4 csillag)

„Nagy dolog, amit én valójában nem is gondolok annak… az új lemez készítése idején abbahagytam az ivást.” - meséli Martin Gore az együttes fő dalszerzője, miután találkoztam a zenekarral a London members’ bárban.

„Más ember lettem és ez határozottan segített abban, hogy termékeny legyek a munkámban.”

„Régen olyan rengeteget ittam, hogy már nem is maradt időm az írásra. Amikor végre felhagytam vele, ismét dalokat kezdtem el írni - többet, mint korábban.”

„Valószínűleg ez az időszak az egyik legkreatívabb időszak együttesünk történelmében.”

„Az elején nagyon sok dalt szereztem… és a piálás vetett ennek véget. Amikor már több rossz érzést nyújt, mint élvezetet, akkor érkezik el az ideje annak, hogy felhagyj vele…”

Az együttes a „Sounds Of The Universe” című új lemezével visszatér az 1993-as „Songs Of Faith And Devotion” albumuk sötét hangzásához. Az ezt követő turné volt az a koncertkörút, amely majdnem Dave életébe került. (Rövid találkozása volt a kaszással…)

Új lemezük az együttes elmúlt évtizedének eddigi legsötétebb anyaga, amely a zenekar legtisztább és legboldogabb időszakában született.

Dave: „Ezt az albumot nem könnyű első hallgatás után ’befogadni’, ez egy tökéletes album és jó móka volt elkészíteni. Martin bámulatos volt. Most teljesen máshogy állt neki a munkához… abbahagyta a féktelen bulizásokat. Öröm volt vele együtt dolgozni. Soha sem láttam korábban ennyire keményen munkálkodni őt. Úgy éreztem, végre közös a célunk.”

Miután Martin kigyógyult az egyik függőségből egy másikban talált menedéket - analóg szintetizátorokat kezdett el vásárolni az eBay-en keresztül.

Az együttes harmadik tagja Andy ’Fletch’ Fletcher nevetve mondja: „Nos, neki rabjává kellett válnia valaminek!”

Martin pedig hozzáfűzi: „Ösztönös volt-e? Azt, nem tudom… de jó sok kütyüt beszereztem.”

„Az összes ilyen eszköz, amit postán kaptunk, segített formálni az albumot. Ezek egyedi hangzású hangszerek, amelyek egyfajta retró-űrhatást keltenek.”


depeCHe MODE - 2009

A depeCHe MODE mindhárom tagja egyetért abban, hogy a „Sounds Of The Universe” növeli majd az együttes népszerűségét. Bár az elmúlt 30 évben - nemzetközi viszonylatban is, ők az egyik legsikeresebb zenekar. Annak ellenére, hogy a depeCHe MODE nem szerepel állandóan a magazinok címlapjain, vagy a az újságok kiemelt hasábjain úgy, mint például a stadionokat megtöltő, kortárs zenekaruk: a U2. (Mindkét együttes 1981-ben jelentette meg első albumát.) Az elmúlt években a depeCHe MODE folyton új kihívásokat keresett és igényes, ragyogó albumokat készített (Ultra, Exciter, PTA), míg ez a U2-ról kevésbé mondható el.

Jelen pillanatban mind a három tag hangoztatja, hogy nagyon jó a viszony az együttesen belül közöttük, és hogy barátságos a hangulat a zenekaron belül. Ez fontos volt a „Sounds” készítése során, amelynek egysége ennek a felemelő légkörnek köszönhető.

Dave: „Az elmúlt évek alatt sok mindent megéltünk már együtt. Már 30 éve együtt zenélünk. Persze nem vagyunk kebelbarátok, mégis azt mondom, hogy testvéries egymással a kapcsolatunk. Ez egy kényelmes helyzet, és többször el is hangzik magunk között: ’Legyen, ahogy mondod…’”

Fletch hozzáteszi: „Martin és Dave mostanában elég előzékenyek egymással, talán, mert most mindketten józan életet élnek. Dave most boldog, hogy saját dalokat adhatott a lemezre.”

Dave dalszerzői szerepe a depeCHe MODE-on belül a 2005-ben megjelent „Playing The Angel” című nagylemezen kezdődött, amelyre három általa írt dal került. Dave az új albumra ismét ugyanennyi saját szerzeményt adott: ’Hole To Feed’, ’Come Back’ és a ’Miles Away/The Truth Is’.

Dave: „Azt mondtam a srácoknak, a dalok felét én akarom. Én írom a dalok felét, vagy kiszálltam. Persze tudtam, hogy ez a szám háromnál vagy négynél úgysem lesz majd több. Nem vagyok az album társszerzője, csak ötleteket adtam hozzá és ezzel tökéletesen meg is elégszem.”

„Martin egy géniusz és szerencsések vagyunk, hogy együtt zenélhetünk vele.”

„Úgy érzem, megfelelő összhangban voltunk egymással. Több kölcsönhatás ért minket és nagyobb tisztelettel voltunk egymás iránt, mint korábban.” - említi Martin, akinek a válláról Dave dalszerzői szerepköre levette a nyomást, és így nagyobb mértékben tudott összpontosítani saját írói feladataira.

„Tény, hogy Dave sokkal magabiztosabb lett azáltal, hogy már két saját szólóalbumot megjelentetett,” - magyarázza Martin.

„Most magabiztosabb és boldogabb… megtalálta a helyét a csapatban és ez nekem is sokat segített.”

„A múltban mindig ijesztő volt számomra az új lemez első dalának megírása…”

Egy dolog, amit az emberek gyakran elmulasztanak észrevenni a depeCHe MODE zenéjével kapcsolatosan, az nem más, mint az együttes humorérzéke. Dave véleménye szerint az új albumon ez most sokkal inkább előtérbe kerül.

Ahogy ő fogalmaz: „Ez az egész nem más, mint fekete komédia. Számtalan játékos viccelődéssel.”

„A szövegeimben cinikus vagyok, mint mindig… saját magammal kapcsolatosan. Ezt az oldalunkat gyakran elfelejtik megemlíteni a rólunk szóló hírekben.”

„Oh, igen,” - teszi hozzá Fletch. „A komor depeCHe MODE. Az emberek nem igazán ismernek bennünket… pedig mi néha tényleg viccesek vagyunk!”

Dave: „Igazán keményen dolgoztam a dalok szövegein és azok feléneklésén. Sok munkát fektettem bele.”

Sötét

„Ahogy visszanézek az elmúlt tíz évre, látom hová is jutottam… Végre békére leltem önmagamban.”

Az új lemez csúcspontjai: az első kislemezes dal a ’Wrong’, a csikorgó ’Fragile Tension’, az ipari - csörömpölő hangzású ’Miles Away’ és egy kábító Martin Gore klasszikus, egy újabb elektró-himnusz a ’Peace’.

Martin: „A ’Peace’ az egyik legkedvesebb dalom, amit valaha is írtam.”

„Ez és még a ’Little Soul’ - ez a két dal adja az album vezérfonalát.”

„Ennek a két dalnak egyfajta spirituális ’üzenete’ van, bár óvatosan kell használnom ezt a kifejezést. Igazán nem akarok ’újkorinak’ hangzani, főleg azután, hogy felhagytam a piálással.”

„Új dalaink hangzása spirituális érzetet kelt, ezért is kiváló a lemez cím: Az Univerzum hangjai…”

Harminc év közös zenélés után hogyan látja magát a zenekar?

Fletch: „Ezt a harminc évet olyan volt megélni, mint ha egy hullámvasútban ültünk volna. Lejtők és emelkedők sora jellemzi…”

Martin: „Kreatív volt ez a három évtized. Nem hiszem, hogy valaha is rosszul döntöttünk volna. Még a legsötétebb időszakainkban is jó albumokat jelentettünk meg. Úgy érzem, az új lemez lett az egyik legjobb.”

És a jövő?

Martin: „Nos, ez most unalmasnak tűnhet, amit mondok, de három - négyévente jelentetünk meg új anyagot és éppen most fejeztünk be a legújabb albumunkat. Nem is kérhetnénk ennél többet.

A ’Wrong’ kislemez már Hétfőtől kapható, amelyet a nagylemez megjelenése követ Április 20-adikán.




Forrás: THE SUN




Ajánlott videók
1984.10.29. Blasphemous Rumours Enjoy The Silence - animation video Nyers Mindenkinek – Personal Jesus Enjoy The Silence - Hands And Feet Video Mix by 101 Klub Personal Jesus – Stars On Ice 2008 Suffer Well - The Sim Version

2009.04.06. 07:01 | Cívis Target | 7524 Olvasás | 17 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó hírek
Kategóriák
Hirdetés
FREESTATE.hu ©