depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Hírek | Lemezinfó
Hirdetés

Andy Fletcher Interjú

Andy Fletcher Interjú

Andy Fletcher Interjú - 2009.01.23.

Fletch egy héttel ezelőtt mesélt az új albumról, az elkövetkezendő turnéról és Martin eBay megszállottságáról hivatalos oldaluk webmesterének, Daniel Barassi-nak!

Kérdés (Daniel Barassi): Ben Hillier lett az új album producere. Milyen volt újra együtt dolgozni Ben-nel, illetve hogy érzed, ő és a csapata mit tudott hozzátenni az új depeCHe MODE lemezhez?

Válasz (Fletch): Nagyon örültünk annak, hogy újra együtt dolgozhattunk Ben-nel. A depeCHe MODE általában nem dolgozik kétszer ugyanazzal a producerrel. Lehet, hogy azért mert ők sem szerettek volna velünk újra együtt dolgozni (nevetés). Ben ezen az albumon sokkal inkább vezényelt bennünket. Ez alkalommal több dalt vettünk fel a megszokottnál, így az elvégzendő feladatok száma is ezzel arányosan megnőtt. Ő vette kézbe a dolgok irányítását.

K: Néhány stúdiófelvételen látható, hogy Ben csapatából egy srác gitározik Martin mellett. Mondanál erről nekünk többet?

V: A srác neve Luke Smith. A legutóbbi lemezünkön például Dave McCracken segédkezett. Luke ehhez hasonló szerepet kapott a mostani albumon. Extra zenészként volt jelen. A hangulat pedig, amely a csapaton belül felvételek alatt uralkodott igazán nagyon-nagyon felemelő volt. Simán ment minden. Jó móka volt és most elégedettek vagyunk munkánk eredményével. Úgy gondoljuk, egy nagyon jó albumot sikerült megalkotnunk.

K: Még mielőtt a stúdióba vonultatok volna, volt bármiféle kezdeti elképzelésetek a hangzást illetően?

V: Általában nincs ilyen. Nyílván Martin addigra már meglévő demói adtak némi elképzelést… Az egyik hajtóerő, inspiráló hatás az Martin analóg szintetizátorok iránti megszállottsága volt, amelyeket az eBay-en keresztül szerzett be.

K: Ezt is meg akartam kérdezni… Ben ráhatását az új lemeze úgy kell elképzelnünk, mint a ’Playing The Angel’ esetében?

V: Igen úgy. Tudod Martin-nak ez a megszállottsága - én így hívom, hogy új analóg szintiket és gitárpedálokat szerezzen be, mindenkire kihatott. Nap, mint nap új csomagok érkeztek. Mi kicsomagoltuk az eszközöket, és azonnal leteszteltük őket miképpen szólnak. Ez eléggé ösztönző volt. Úgy vélem, ez az album több mint egy sima elektronikus hangzású lemez. Természetesen van benne gitár, de több az elektronika, mint a ’Playing The Angel’-ben.

K: Hogy érzed, ezek az új „játékszerek” segítették a stúdióban lezajló folyamatokat, vagy éppen hátráltatták? Nem féltetek attól, hogy kicsúsztok az időből? Az új eszközök tényleg hasznosak voltak?

V: Mint említettem nagyon inspirálóak voltak. Épphogy megkaptunk valamit, ha a hangja alapján jónak tűnt, azonnal ki is próbáltuk. Ha egyedien szólt, és azt mondtuk rá, hogy használható, bevetettük élesben. Szó szerint ez ment minden egyes nap - jöttek sorra a csomagok.

K: Nyílván ezek a régi hangszerek már öregnek számítanak. Működtek egyáltalán?

V: Persze, Mind jó állapotban érkeztek.

K: Dave pár saját dalt vitt magával, úgy, mint a ’Playing the Angel’ munkálatai során. Milyen, hogy most már két dalszerzője is van a csapatnak? Érzed, hogy ez az album előnyére vált?

V: Nos, a korábbiakban is megtörtént már, hogy két dalszerző volt az együttesben…

K: Igen (Vince Clarke és Alan Wilder), de mi a helyzet a mostani felállással?

V: Az igazat megvallva, Dave az általa írott dalok révén még jobban a zenekar oszlopos tagjává vált és magabiztosabb lett. Ez az egyik legfontosabb összetevője annak, hogy az együttes most nagymértékben összekovácsolódott. Dave dalszerzői képessége folyamatosan fejlődik. Néha már különbséget sem lehet tenni Dave és Martin szerzeményei között. Ráadásul most Martin - dalok terén, igazán termékeny volt, termékenyebb, mint bármikor. Számos kimagaslóan jó dalt írt, többet, mint a korábbi időszakokban. Úgy vélem, ez az oka annak, hogy az új album az elejétől a végéig kiválónak mondható.

K: Ezen dalok koncert verzióra történő átültetése bonyolult, vagy könnyedén megvalósítható feladat?

V: Bizonyos dalok alkalmasak erre, bizonyos dalok pedig nem. Amikor a stúdiómunkálatok zajlanak, egyáltalán nem gondolunk még az adott szám leendő koncertverziójára. Miután befejezzük az albumot, csak azután kezdünk el a turnéra koncentrálni. Most éppen abban a szakaszban vagyunk, amelyben összeállítjuk a dallistát és eldöntjük, hogy a dalok melyik verzióját játsszuk majd el a koncerteken. Néha a remix verziókat is elővesszük, amelyek szintén ösztönzően hatnak ránk.

K: Származik ebből konfliktus közöttetek, mármint, hogy mely dalokat játsszátok a turnén, és hogy melyik verzióját?

V: Nem kell ezt ilyen komolyan venni. A gond az, hogy rengeteg dalunk van. 200 dalból összeállítani egy dalmenetet… és ha még belegondolsz, hogy emellett még 6 vagy 7 új dalt is el kell játszani az aktuális lemezről… az körül-belül tizennégy dalt jelent a kétszázból. Ez eszméletlen nehéz! A turnénk elején stadionokban játszunk majd, és figyelni fogjuk, hogy az adott helyszínen a dalok összeállítása megfelelő-e, vagy nem.

K: Van pár stúdióból származó videó felvételed. Most is készítettél néhányat, csakúgy, mint a ’Playing The Angel’ készítése alatt. Milyen volt a FletchCam(tm) rajongók általi megítélése? Annak, hogy készítettél egynehány videó felvételt a stúdióban, volt bármi kihatása a felvételi periódusra?

V: Nem hinném, hogy a kamerának bármiféle hatása lett volna a felvételekre. Csak filmre vettem pár dolgot, ami érdeklődésre adhat számot. Ezek a fiúk pedig imádják, ha filmezik őket (nevetés).

K: Jót szórakoztál közben?

V: Naná! De nem vagyok jó filmoperatőr. A ’Playing The Angel’-nél kicsit rázkódott a kezem, de ezúttal próbáltam stabilabban tartani a kamerát.

K: Melyiket élvezted jobban - a filmen szerepelni, vagy a kamera mögött állni?

V: Mind a kettőt. A videó felvételek készítése során inkább én filmezek, és ebből kifolyólag kevesebbet szerepelek a filmeken. De azt sem bánnom, ha egy időre felcserélődnek ezek a szerepek.

Andy Fletcher - 2009

K: Az együttes októberben megtartott sajtótájékoztatójának élő internetes közvetítését olyan nagymértékű érdeklődés fogadta, hogy a hivatalos DM oldalt, és a videó közvetítő weboldalt is megfagyasztotta. Ennyi év után, ennyi album és turné után, hogy képes a zenekar ilyen nagyszámú rajongói tábort fenntartani. Ezt a mértékű rajongást minek tulajdonítod?

V: Büszkék vagyunk erre, de ugyanakkor minket is meglep. Az élő fellépések mindig nagyobb hatást váltanak ki, mint egyszerűen csak a a slágerlistákon szerepelni. Volt korábban néhány kisebb élő fellépésünk Európában… úgy értem a Violator korszak idejében. Koncerteztünk egy-két kisebb helyen, és így könnyedén a toplisták élére kerültünk. Ez hihetetlen dolog. Úgy gondolom, az egyik oka annak, hogy már most sok jegy elfogyott a következő turnénkra, mert nagy figyelmet fordítunk élő fellépéseink minőségére.

K: Érdekes lehet látni az album eladások számát, ahogyan az, az élő koncertek számával megnő. Ez megdöbbentő számotokra?

V: Nem mondhatnám. Ugyanis a depeCHe MODE már közel egy 30 éves zenekar. Az emberek pedig fokozatosan szerették meg a zenénket az évek során. Egyes időszakokat jobban kedvelnek, másokat kevésbé. Ez érthető. Még most is jó pár lemezt eladunk, végső soron nem is keveset.

K: Az egyik stúdió videón a „No on Prop 8” jelzés látható az egyik ablakra felragasztott címkén (ez utalás a melegek házasságkötése ellen irányuló kaliforniai indítványra) Ezen a címkén az a felirat szerepel, hogy „Unfair & Wrong”(igazságtalan és méltánytalan). Az első kislemezes dal címe szintén „Wrong” lesz. Ez csak véletlen?

V: Igen, véletlen. A „Wrong” c. dal már sokkal hamarabb íródott. Az viszont érdekes volt, hogy a stúdiónk Santa Barbarában Obama központjának közvetlen közelében volt. Csak átugrottunk a szomszédba és egyből kaptunk kitűzőket, s miegymást.

K: Regisztrálta közületek valaki magát az amerikai szavazásra?

V: Mindannyian Brit állampolgárok vagyunk.

K: Gondoltatok arra, hogy az együttes saját álláspontjáról meggyőzze a rajongókat, vagy a véleményeteket megtartjátok magatoknak?

V: Emlékeztetlek arra, hogy Dave Amerikában él és egy amerikai nőt vett el feleségül. Martin szintúgy. Engem meg midig is érdekelt a politika. Obama pártiak vagyunk, és ráadásul az egész választás éppen akkor zajlott, amikor mi is ott voltunk Amerikában. Mind a hárman Obama-nak drukkoltunk.

K: Van valami, amit szívesen üzennél a rajongóknak a web oldalon keresztül?

V: Nagyon sok új információ fog napvilágot látni hamarosan velünk kapcsolatosan. Megértem a rajongók kielégítetlenségét, de ez egy hivatalos honlap. És mivel ez egy hivatalos honlap, csak olyan infók kerülnek rá ki, amelyek már hivatalosak.

K: Hogy látod a depeCHe MODE távlati jövőjét?

V: Nos, erre a kérdésre mindig ugyanazt a választ adjuk. Befejeztük az új albumot és most turnéra indulunk. Jelen pillanatban ezen túl nem igazán tervezünk. Amit elmondhatok, az az, hogy nagyon jó hangulat uralkodik most a zenekaron belül és ez mindenféleképpen jót jelent a jövőre nézve is.

 
 
Forrás: dM.com
 
 
Fordítás: Cívis Target - Suller Gábor

 
Ajánlott videók
2007.12.01. Alan Wilder [Echo_Moskvi Interview] Enjoy The Silence - animation video 1986.02.10. But Not Tonight 1985.09.16. It’s Called A Heart Wrong - Studio Session 1998.09.07. Only When I Lose Myself

2009.01.24. 13:44 | Cívis Target | 4425 Olvasás | 21 Hozzászólás | Nyomtatás
 
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó hírek
Kategóriák
Hirdetés
FREESTATE.hu ©