depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Kiadványok
Hirdetés
Personal Jesus - Promo CD - 2011

Personal Jesus 2011 (BONG43) - Az együttes második remix albumát népszerűsítő kislemez.

 
 
depeCHe MODE - Personal Jesus 2011 (BONG43)
     / Megjelenési dátum: 2011.05.30.
depeCHe MODE - Remixes 2: 81-11
     / Megjelenési dátum: 2011.06.06.

 

Rengeteget változott a világ. Már lassan 22 év eltelt amióta az eredeti Personal Jesus kislemez (BONG17) megjelent 1989. augusztus 28-án.

A dal azóta is tartó töretlen sikerét és népszerűségét igazolni látszik, hogy a zenekar minden koncertturné alkalmával eljátszotta (a legutóbbi koncertkörúton pedig ez a dal volt a záró szám); a zenei klubok a mai napig egyik leggyakrabban játszott depeCHe MODE slágere és számos zenészhíresség - többek között Johnny Cash, Tori Amos, Nina Hagen, de még Marilyn Manson is feldolgozta…

Régen, amikor először meghallottuk a dalt a rádióban és megtudtuk, hogy az egyik ismerősünk már meg is vette bakeliten, azonnal rohantunk át hozzá, hogy át tudjuk másolni magunknak magnókazettára. Annak idején így terjesztettük az „igét”, ekképpen jutott el az egyik rajongótól a másikig.

Ma a modern technika és az Internet korában pillanatok alatt eljut hozzánk minden információ, és amikor valami újdonság – jelen esetben az új kislemez kikerül(t), már szinte azonnal hozzájuthatunk, hallgathatjuk és mi is megoszthatjuk másokkal nagyon jó minőségben. Minden felgyorsult. Ez a világháló hatalmas előnye és hátránya is egyben! Az új Personal Jesus kislemez még gyorsabban lép majd hódító útjára…

Engem már el is kapott a mixek hangulata, frenetikus láza!

 
1. The Stargate Mix

Az első, a maxi kiadványt „beharangozó” remix, amely stílusosan megőrizte az eredeti dal vonásait, de új, jelenkori elektronikus köntösbe öltöztették. Egy igazi rádióbarát és táncolható verzió. Rajongók és nem rajongók kedvelt klubslágere lesz.

Stargate: Norvégiában, Trondheim városában 1997-ben alapított zenei produkciós cég. Tagjai: Mikkel Storleer Eriksen, Tor Erik Hermansen; ex tag: Hallgeir Rustan.

Számos neves előadónak dolgoztak már, mint például: Ne-Yo, Rihanna, Beyonce, Shaikra, Chris Brown, stb. csak hogy néhányat említsünk a sok közül.

„A depeCHe MODE számára remixet készíteni hatalmas elismerés - a Personal Jesust remixelni, legalább olyan kiváltság, mintha lovaggá ütnék az embert. Amikor Rihanna megemlítette nekem, hogy ő is depeCHe MODE rajongó, én csak annyit mondtam neki erre: kislány, én már akkor dM fan voltam, amikor te még csak meg sem születtél!” [Tor Hermansen]

 
2. Alex Metric Remix Edit

Ezzel a remix-szel folytatódik az első számmal megkezdett lendület, bár számomra a dal hallgatásának közepén vége is szakad, hiszen telepakolták ritmusváltásokkal, megszakításokkal, sípoló-fütyülő hangokkal, amelyek egy idő után idegőrlő feszültséget keltenek. Persze tudom én, hogy manapság ezt szeretik a fiatalok az elektro partikon. Milyen jó, hogy rájuk is gondoltak… :)

 
3. Alex Metric Remix

Az előző mix ritmusváltásokban még gazdagabb változata. Az első remix, amelyet a depeCHe MODE saját Facebook oldalán már megjelentetett és ingyenesen hallgathatóvá tett pár héttel ezelőtt.

Alex Metric: Brit zenész, DJ és producer. Számos EP-ét adott ki munkáival. Készített már remixet a La Roux, a NERD, a Phoenix és a Bloc Party számára. Producerként dolgozott már együtt a The Infadels-el, a Charli Xcx-el és Adam Freelanddel is.

„Megtiszteltetés és kiváltság, hogy olyan dalhoz nyúlhattam hozzá, mint a Personal Jesus. Remélem ez a tisztelet, az én verzióm hallatán érződik majd. Tisztán emlékszem még arra, amikor tinédzserként először hallottam depeCHe MODE-ot. Nagy hatással volt rám. Most pedig együtt dolgozni a zenekarral - akárhogy is, egyszerűen csodálatos élmény.” [Alex Metric]

 
4. Eric Prydz Remix

Ez a szám ütemes pattogással kezdődik és szép lassan, fokozatosan hangosítják fel hozzá a bevezető dallamot. Újabb szirénák, és dark hangulat. Igazi sötét és mély elektro hangzás jellemzi. Ennek a változatnak a végén a jól ismert huhogásra építettek. Úgy tűnik, itt most leginkább ezt emelték ki.

Eric Sheridan Prydz: Svéd származású, de az Egyesült Királyságban – Londonban élő DJ és producer. Nehéz lenne minden munkáját felsorolni, tényleg csak pár név a legismertebbek közül: Michael Jackson, Duran Duran, Pet Shop Boys, Faithless, stb.

 
5. M.A.N. Remix

A dM az Univerzum hangjait szándékozta hangokkal megfesteni a legutóbbi albumán (Sounds of the Universe), mégis ennél a számnál sokkal inkább volt az az érzésem, hogy ez valóban sikerült. Amikor hallgatom, olyan mintha valóban egy űrutazáson lennék. Lágy, dallamos, vokális kezdés, a dal közepét pedig pörgős, ütemes, táncos ritmussal felélénkítették. A végére az I Feel Loved-ban használt egyik jellegzetes hangszínt és annak dallamát szándékkal belecsempészték (?) Mindezt csupán figyelemfelkeltés céljából.

 
6. Sie Medway-Smith Remix

Nekem az egyik legjobban tetsző darab a maxiról. A szám végére beillesztett gordonkajáték, kellemes lezárása a sok változatos hangnak, effektnek, amelyek a dal elejétől történő hallgatása során felkavarják az érzelmeket.

Sie Medway-Smith: Brit producer és hangmérnök. Olyan hírességek, mint például Björk, Erasure, Client, Deadly Avanger, stb. lemezei fémjelzik eddigi munkáit.

„A Personal Jesust remixelni, azért félelemmel tölt el. Hogyan is közelítsem meg ezt az ikonikus zenei remekművet, hiszen az eredeti verzió önmagában egy tökéletes klasszikus? Háromszor futottam neki, mire megelégedtem a végeredménnyel. Remélem tényleg jól sikerült. Nekem fantasztikus volt hallani a végleges változatot…” [Sie Medway-Smith]

Mindent összevetve azt tudom mondani, hogy a zenei klubok, a DJ-ék tudnak majd válogatni, játszani és keverni ebből a 6 számból a partikon, de meg merem kockáztatni még azt a kijelentést is, hogy a nagyközönség, a rajongók is imádni fogják az új PJ maxit.

Ezek a remixek valóban úgy szólnak, ahogy azoknak jelen modern korban szólniuk kell. Tiszta, erőteljes, „fiatalos”, modern hangzás jellemzi őket. A számok sokat megőriztek az eredeti dal lendületéből és lüktetéséből is. Nyomatékosítják az üzenetet:

„Reach out and touch faith” / Nyújtsd ki a kezed és érintesd meg a hitet! - amelyet helyenként a jól ismert és megszokott gitárriffel emelnek 2011-es neo-himnusszá.

Ahogy a híres sorok tovább szólnak…

 
Feeling’s unknown and you’re all alone / Flesh and bone by the telephone / Lift up the receiver / I’ll make you a believer…”

 
„Hogy mi vár rád, nem sejtheted és senki nincs körülötted. / Kezedet a telefon mellett pihenteted / Csak emeld fel / S általam igaz hívő leszel…”

Az érdekesség az, hogy az egyik remixben egy pillanatra halkan hallható egy telefon hang, egy „foglalt” jelzés. Ez egy igazán érdekes jelenkori „újra gondolása” az eredeti mondanivalónak. :)
 
További extra információ a Personal Jesusról:
 
Martin Gore egyszer elmondta, hogy a dalt Priscilla PresleyElvis és én” című önéletrajzi műve ihlette, amiből számára az derült ki, hogy Elvis egyfajta Jézus szerepet töltött be Priscilla életében - reményt és gondoskodást adott neki…
 
2004-ben a dalt a Rolling Stone Magazin a #368-ik helyre rangsorolta a „Minden idők legjobb 500 dalának” listáján.
 
2006-ban a Q Magazin hasábjain „Minden idők legjobb 100 dala” közé szavazták be.




   
   

   

2011.04.26. 03:00 | Cívis Target | 13859 Olvasás | 13 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Játssz és nyerj DEPECHE MODE koncertjegyet!
Kapcsolódó cikkek
Kategóriák
TOP Cikkek
Hirdetés
Hirdetés
FREESTATE.hu ©